Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο Personal Trainer 

Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο Personal Trainer 
Myprotein
Writer and expert9 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Τι ακριβώς κάνει ένας personal trainer;

Υπάρχουν πολλοί personal trainers και προπονητές αυτή τη στιγμή στον κλάδο με μεγάλη εμπειρία και ειδικότητες που μπορεί να σου ταιριάζουν ή να μην σου ταιριάζουν με τον καλύτερο τρόπο.Υπάρχουν επίσης πολλοί personal trainers που μπορεί να έχουν τα προσόντα, αλλά όχι τη σωστή σύνδεση που χρειάζεσαι για να σε βοηθήσουν στους στόχους σου.Ακριβώς όπως η προσωπικότητα του καθενός είναι ελαφρώς διαφορετική, ένας personal trainer θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει και να προσαρμόσει την προπόνησή του για να σου ταιριάζει καλύτερα.

Χρειάζεσαι έναν personal trainer ως αρχάριος;

Εάν είσαι νέος στο γυμναστήριο και δεν είσαι εξοικειωμένος, ένας personal trainer μπορεί να σε βοηθήσει να σταθείς στα πόδια σου και να σε πάει προς τη σωστή κατεύθυνση.Οι στόχοι που βασίζονται στην εξειδίκευσή τους μπορούν να σε παρακινήσουν - ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι δεν συνεχίζουν να πηγαίνουν στο γυμναστήριο.Εάν έχεις λίγη γνώση και κατανόηση του εαυτού σου, μπορεί να αισθάνεσαι τη δύναμη να το κάνεις μόνος σου, αλλά ένας personal trainer μπορεί σίγουρα να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς περαιτέρω — όπως με τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής ρουτίνας, καθώς και την υποστήριξη με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τη διαχείριση χρόνου και τη διατροφή.Μπορεί να μην είσαι αρχάριος, αλλά να έχεις μόλις φτάσει σε ένα plateau. Οι personal trainers ξέρουν πώς να τα νικήσουν και προσφέρουν μια επιπλέον ώθηση στο γυμναστήριο.Εάν έχεις φτάσει σε ένα στάδιο όπου η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί λίγο και θέλεις να κάνεις ένα μεγάλο βήμα προς τα πάνω, ή εάν θέλεις να φτάσεις σε μεγαλύτερο επίπεδο κούρασης στο γυμναστήριο, βάλε κάποιον άλλο να σε προγραμματίσει και να σε παρακινήσει. Μπορεί να έχει θετικά και επιτυχημένα αποτελέσματα, εάν ταιριάξεις με το σωστό άτομο.

Πώς ξέρεις αν ένας personal trainer είναι καλός;

Αυτό είναι δύσκολο, καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στον κλάδο που πωλούν πληροφορίες, συμβουλές και προπόνηση.Μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσεις είναι:
  • ΠΤΥΧΙΟ! 
  • συστάσεις από άλλους
  • τα προσόντα που έχουν
  • ή σύνδεση μαζί τους
  • η προσωπική τους φιλοσοφία
  • η δική τους εμπειρία
Πάντα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στα παραπάνω. Μερικοί νεοεισερχόμενοι γυμναστές είναι άριστοι στο να αξιοποιούν το καλύτερο από τους ανθρώπους και να προσφέρουν ενέργεια στους πελάτες τους, ενώ ορισμένοι έμπειροι γυμναστές μπορεί να έχουν επαναπαυτεί και να μην εξελίσσονται. 

Αξίζει να συνεργαστώ με έναν personal trainer;

Από την εμπειρία μας, ένας personal trainer μπορεί να αξίζει τα χρήματα, αλλά μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν μια σημαντική αγορά, ειδικά όταν τόσα πολλά κομμάτια της ζωής μας γίνονται όλο και πιο ακριβά.Το μεγάλο ζήτημα είναι να ζυγίσεις τον κίνδυνο του να μην αποκτήσεις έναν personal trainer με σύγκριση με την ανταμοιβή του να έχεις κάποιον.Οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επένδυση κόστους και χρόνου - μέσα και έξω από το γυμναστήριο, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού και της αποκατάστασης - αλλά η ανταμοιβή θα μπορούσε να είναι η μείωση του χρόνου για να δεις αποτελέσματα, η μείωση της απογοήτευσης για να δεις αλλαγές καθώς και να έχεις κάποιον εκεί για να μιλήσεις .

Πού μπορείς να βρεις έναν personal trainer;

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις την αναζήτηση ενός personal trainer είναι ρωτώντας φίλους και μέλη της οικογένειας εάν έχουν κάποιον που θα μπορούσαν να προτείνουν.Θα ξέρεις τουλάχιστον λίγο για το πώς είναι ένας personal trainer και πώς λειτουργούν για να δεις αν ταιριάζεις.Εάν δεν έχεις κανέναν να ρωτήσεις ή εάν είσαι μέλος σε ένα γυμναστήριο, πιθανότατα υπάρχουν personal trainer ήδη εκεί. Εάν έχεις αμφιβολίες, ρώτησε ή ψάξε το site του γυμναστηρίου σου.Η Google είναι επίσης πάντα εκεί. Κάνε μια αναζήτηση, βρες αυτούς με τη δική τους ιστοσελίδα.

Ιδιότητες που πρέπει να αναζητήσεις σε έναν personal trainer

Για μένα, υπάρχουν ιδιότητες που πρέπει να αναζητήσεις σε έναν προπονητή που μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να επιλέξεις το σωστό και να δεις μερικές μεγάλες βελτιώσεις στους στόχους σου.

1. Προσόντα

Έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος;

2. Καθοδήγηση

Σου αφιερώνουν χρόνο για μια μια πλήρη διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου ενός ερωτηματολογίου υγείας για να σε ρωτήσουν σχετικά με τραυματισμούς και εμπειρίες;  Σου κάνουν σωματικές αξιολογήσεις και προληπτικούς ελέγχους για να μπορέσουν να σου προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξατομικευμένη προπόνηση; 

Ταιριάζουν επίσης μαζί σου όσον αφορά τη γνώση και την κατανόηση των προτεραιοτήτων, των στόχων και των προγραμμάτων σου;

3. Διατροφή

Είναι αυτή μια πτυχή αυτού που προσφέρουν; Ο τρόπος ζωής μπορεί να έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω σου (σε σύγκριση με 5 ώρες στο γυμναστήριο που είναι περίπου το 2% της εβδομάδας σου).Έτσι, εάν ένας personal trainer δεν ενδιαφέρεται για τη διατροφή σου, μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος για σένα.

*Οι personal trainers δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να δίνουν διατροφές. Μπορούν όμως να σε καθοδηγήσουν με κάποιες βασικές συμβουλές.

4. Οι δικές τους συνήθειες

Λένε να μην εμπιστεύεσαι ποτέ έναν αδύνατο σεφ – παρόμοιο μπορεί να ειπωθεί για έναν personal trainer.Αν και μπορεί να μην μοιάζουν με αθλητές, ανάλογα με τους στόχους τους, θα πρέπει να εξασκούν αυτό που σου προτείνουν και θα πρέπει να μπορούν να σου δείξουν τις υγιεινές συνήθειές τους σχετικά με το φαγητό, την προπόνηση (ακόμα και αν οι στόχοι τους δεν είναι οι ίδιοι με τους δικούς σου), την ψυχική δύναμη και ανθεκτικότητα.

5. Να ακούει

Για εμάς αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα ενός personal trainer. Θα πρέπει να σε ακούσουν, όχι μόνο για να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν ένα σύστημα προπόνησης που θα ήταν ωφέλιμο για σένα, ώστε όλα όσα λες να ληφθούν υπόψη, αλλά και για να οικοδομήσουν τη σχέση σας ώστε να ξέρεις ότι μπορείς να τους εμπιστευτείς.

6. Θέσε (SMART) στόχους

Το SMART σημαίνει συγκεκριμένο, μετρήσιμο, εφικτό, ρεαλιστικό και με χρονικά πλαίσια. Εάν οι στόχοι δεν είναι συγκεκριμένοι, μπορεί να χάσεις το κίνητρο και την παρακολούθηση της προόδου. Επίσης, αν δεν είναι ρεαλιστικά για σένα και την περίπτωσή σου, δεν πρόκειται ποτέ να τα πετύχεις.

7. Έρευνα

Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με το εάν έχεις ειδικές συνθήκες ή στόχους, αλλά εάν έχεις αιτήματα, διαφορετικά αθλήματα ή δραστηριότητες και διαφορετικούς τρόπους για να πετύχεις έναν στόχο.Κανείς δεν ξέρει τα πάντα, οπότε να είσαι προσεκτικός με κάποιον που λέει ότι τα ξέρει. Αυτό θα μπορούσε να προέρχεται από προηγούμενη έρευνα στην οποία βασίζονται, αλλά επίσης να προσέχεις την απαρχαιωμένη έρευνα και το πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα στην εποχή μας. 

8. Ευημερία/well-being 

Ενώ η σωματική υγεία είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι κοιτάζουν για personal trainers, η υγεία υπερβαίνει τη σωματική. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική υγεία καθώς και την κοινωνική και συναισθηματική μας υγεία.O personal trainer θα πρέπει να κατανοεί εσένα και την κατάστασή σου και να μπορεί να βρει μια καλή ισορροπία στη ζωή σου μεταξύ της φυσικής σου κατάστασης, των στόχων, του τρόπου ζωής σου και της ζωής σου εκτός γυμναστήριου.

Χαρακτηριστικά που πρέπει να αποφεύγεις σε έναν personal trainer

1. Έλλειψη εξατομίκευσης

Αυτό θα μπορούσε να προέλθει από τη μη ολοκλήρωση μιας διεξοδικής έρευνας και συμβουλών στον πελάτη και τη μη κατανόηση τους τόσο σωματικά όσο και περιστασιακά. Ενδέχεται επίσης να μην ολοκληρώσουν μια πλήρη διαδικασία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών υγείας και φυσικής κατάστασης για την αποτελεσματική παρακολούθηση της προόδου σου.

2. Έλλειψη συστάσεων

Εάν τους ρωτήσεις πού είχαν προηγουμένως επιτυχία ή εάν μπορούσες να μιλήσεις με έναν προηγούμενο ή τον τρέχοντα πελάτη, θα πρέπει να μπορούν να σε γνωρίσουν σε κάποιον για να μιλήσεις μαζί του ή τουλάχιστον να εξηγήσουν τις εμπειρίες, τη φιλοσοφία και το ήθος τους σχετικά με την προπόνηση, εάν είναι πρόσφατα ειδικευμένοι.Εάν δεν έχουν κανέναν να σου συστήσουν ή δεν έχουν τίποτα να πουν, αυτό θα ήταν κόκκινη σημαία.

3. Προσωπικές ατζέντες

Αν και είναι πολύ φυσιολογικό για τους personal trainers να έχουν ίσως έναν δεύτερο τομέα στην επιχείρησή τους, όπως τη διατροφή ή τη χορηγία, αλλά αν αυτό φαίνεται ότι είναι το επίκεντρό τους, αυτό είναι ανησυχητικό.Θα πρέπει να σε έχουν, ως πελάτη, στο μπροστινό μέρος του μυαλού τους, ακόμα κι αν προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις στα προϊόντα τους, αυτό δεν πρέπει να είναι μια συνεχής ασχολία.

4. Συμβουλεύει σαν γιατρός...

Ένας personal trainer μπορεί να έχει καλή ιδέα για καταστάσεις ή ιατρικά ζητήματα, αλλά δεν πρέπει να προσπαθεί να σου κάνει διάγνωση.Η παραπομπή είναι βασικό μέρος του να είσαι personal trainer και εάν υπάρχει κίνδυνος πάθησης, θα πρέπει πάντα να σε παραπέμπουν σε έναν ειδικό.

5. Δεν ακούει

Ο προπονητής σου θα πρέπει να επικεντρώνεται σε σένα κατά τη διάρκεια των συνεδριών και θα πρέπει να γνωρίζει τι θέλεις καθώς και τα εμπόδια σου.Εάν ο personal trainer σου δεν ακούει τι θέλεις, πού θέλεις να πας καθώς και τι σου αρέσει να κάνεις, μπορεί απλώς να επιλέγει συνεδρίες από το ράφι για να σου δίνει. Εάν συμβαίνει αυτό, παίρνεις πραγματικά αυτό που έχεις πληρώσει;

6. Υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα

Δεν υπάρχουν μαγικές συντομεύσεις. Εάν στο υποσχεθεί, θα υπάρξει πρόβλημα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανθυγιεινά και μη βιώσιμα που σημαίνει ότι εξαρτάσαι περισσότερο από τον personal trainer παρά από μια πιο υγιή εκδοχή του εαυτού σου.

7. Αλλαγή τιμών

Όλοι πρέπει να ζήσουν και οι personal trainers δεν είναι κάτι διαφορετικό. Οι πωλήσεις και οι προσφορές γνωριμίας είναι φυσιολογικές, αλλά εάν σε χρεώνουν περισσότερο από ότι πιστεύεις ότι μπορείς να αντέξεις οικονομικά σε σύγκριση με άλλους στην περιοχή, θα θέσεις ερωτήσεις σχετικά με το ποια είναι η προστιθέμενη αξία που σου προσφέρεται.

8. Πρόωρα μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Εάν σου ζητηθεί να υπογράψεις συμβόλαιο, πρώτα βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει τα πάντα πλήρως. Δεύτερον, ρώτα γιατί έχεις μακροχρόνιο συμβόλαιο για προπόνηση. Είναι σημαντικό να είσαι υπόλογος για τις ενέργειές σου, αλλά ένας personal trainer θα πρέπει να μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να σε υποχρεώσει να συνάψεις συμβόλαιο.Οι περισσότερες κοινές συμβάσεις αφορούν απλώς μια ακυρωμένη συνεδρία και το ποσό της ειδοποίησης που θα μπορούσες να δώσεις ως συμφωνία και όχι ως νομική σύμβαση.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε έναν personal trainer

Αν έχεις κατά νου ένα συγκεκριμένο personal trianer, είναι σημαντικό να τον γνωρίσεις και να έχεις μερικές ερωτήσεις να κάνεις όταν αρχίσεις να επικοινωνείς. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλος για σένα :

1. Πόση εμπειρία έχεις;

Μπορεί να έχουν πολύ ή λίγη, αλλά θα πρέπει να μπορούν να σου μιλήσουν για τις εμπειρίες τους και θα πρέπει να έχεις μια αίσθηση αν έχουν αυτό που ψάχνεις.

2. Ποιος θα ήταν ο τακτικός πελάτης σας;

Εάν συνήθως συνεργάζονται με έναν bodybuilder και εσύ θέλεις να βελτιώσεις την ψυχική και σωματική σου υγεία, μπορεί να μην είναι κατάλληλοι. Θα πάρεις μια ιδέα για το τι θα μπορούσαν να σου προσφέρουν και θα πρέπει να είναι σε θέση να σου ααπαντήσουν ως προς το πώς θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις εμπειρίες τους για να σε βοηθήσουν.

3. Έχεις γυμνάσει ανθρώπους σαν εμένα;

Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο personal trainer σου θα ξέρει πώς να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου. Εάν έχεις ειδικές συνθήκες, ανάγκες ή στόχους, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα σε φροντίσουν.

4. Πώς είναι το πρόγραμμά σου;

Αυτό είναι το πιο βασικό και κάτι με το οποίο θα πρέπει να συμβαδίσετε. Μπορεί να είναι η τέλεια προσαρμοσμένη προσωπικότητα, αλλά αν δεν έχουν χρόνο να ταιριάξουν με το πρόγραμμά σου, δεν θα τους δεις ποτέ ή θα καταλήξεις να ακυρώνεις τις συνεδρίες σου συχνά.

5. Πόσο χρεώνεις για τις συνεδρίες;

Ένας personal trainer θα πρέπει να γνωρίζει τις τιμές του, επομένως oφείλει να σε ενημερώσει. Θα συνηθίσουν επίσης να μιλούν για τιμές, ακόμα κι αν πιστεύεις ότι είναι λίγο άβολο θέμα. Ενδέχεται επίσης να υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας πακέτων με χαμηλότερη τιμή, οπότε αυτό θα ήταν μια καλή συνέχεια στην επόμενη ερώτηση.

6. Ποιες είναι οι πολιτικές ακύρωσης;

Και πάλι, αυτό θα πρέπει να είναι κάτι στο οποίο θα έχουν συνηθίσει να αναφέρουν και μπορεί να κυμαίνεται από 48 ώρες νωρίτερα έως καμία πολιτική, αλλά μπορεί να σου ζητήσουν να υπογράψεις μια συμφωνία που θα πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή και από τα δύο μέρη.

7. Χρειάζομαι συνδρομή στο γυμναστήριο εάν γυμνάζομαι από σένα;

Αυτό μπορεί να διαφέρει εντελώς, αλλά κάτι που θα πρέπει να γνωρίζεις για να αποφύγεις τυχόν κρυφές χρεώσεις. Θα χρειαστεί επίσης να ρωτήσεις εάν πρόκειται να γυμνάζεσαι σε κάθε συνεδρία που παρακολουθείς ή εάν o personal trainer πρόκειται να γράψει επιπλέον συνεδρίες για να κάνεις και πού θα είναι αυτές.Mια περίπτωση μπορεί να είναι να έχει γραμμένα προγράμματα γυμναστικής, αλλά αν δεν έχεις  συνδρομή θα πρέπει να εγγραφείς σε ένα ή o personal trainer σου θα χρειαστεί να σου γράψει εξατομικευμένες συνεδρίες.

Με λίγα λόγια

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πλασάρονται ως personal trainer και πολλή πληροφορία και παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο που είναι εύκολη η πρόσβαση της. Βεβαιώσου ότι είσαι προσεκτικός και ενήμερος για τα πιθανά ζητήματα που σχετίζονται με τους personal trainers, αλλά και για τα πιθανά οφέλη και το ποσό υποστήριξης που μπορεί να σου προσφέρει ένας εξαιρετικός personal trainer.Επιλέγοντας το σωστό, θα δεις πρόοδος και θα μπορείς να ανατρέχεις στη διαδικασία με πολλή ευχαρίστηση για να δεις πόσο πολύ έχεις εξελιχθεί σε όλες τις πτυχές του εαυτού σου.
Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein