Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πώς να πετύχεις την μυϊκή ανάπτυξη ;

Πώς να πετύχεις την μυϊκή ανάπτυξη ;
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Η φιλοσοφία στην Μυϊκή Ανάπτυξη

deadlift_main

   Η μυϊκή ανάπτυξη βασίζεται σε φλεγμονή της μυϊκής ίνας, εξαιτίας καταστροφής της κατά την προπόνηση. Εκεί είναι το ερέθισμα για την ανάπτυξη, όπου το εύρος των 8/12 επαναλήψεων θα οδηγήσει σε μυϊκή υπερτροφία (σαρκοπλασματική υπερτροφία), ενώ κάτω από τις 6 επαναλήψεις και η μέγιστη επανάληψη θα βελτιώσουν τη δύναμη και μυϊκή ισχύ (δύναμη μυο-ινιδιακή υπερτροφία), που σε συνδυασμό με ανάπαυση και κατάλληλη διατροφή-supplementation, θα αποτελέσει το έναυσμα για αποκατάσταση.

Η  ανάκτηση του γλυκογόνου, σε συνδυασμό με γλουταμίνη, διακλαδισμένα αμινοξέα και υδρολυμένη ορογαλακτική πρωτεΐνη και ξεκούραση, θα αποτελέσουν τους παράγοντες ανάπτυξης.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ασπιρίνη, voltaren, biofenac, vioxx, mesulid) καταστέλλουν τη δημιουργία φλεγμονής, αλλά και ως αποτέλεσμα τη μυϊκή ανάπτυξη μέσω καταστολής των προσταγλαδινών μέσω της κυκλοοξυγενάσης. Η παρουσία αραχιδονικού οξέος (ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος) είναι καταλυτική στην παρουσία της μυϊκής φλεγμονής, που ουσιαστικά θα αποτελέσει το έναυσμα για τη διαδικασία της επούλωσης και της μυϊκής ανάπτυξης πρακτικά. Όταν έχουμε να γυμναστούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα νιώθουμε περισσότερο πιασμένοι, απλούστατα διότι τα αποθέματα αραχιδονικού οξέος είναι αυξημένα. Τα οφέλη ενός πρωτάρη, ή κάποιου που είχε μεγάλο διάστημα εκτός προπόνησης  είναι μεγαλύτερα από ενός προχωρημένου. Και ο λόγος είναι η συσσώρευση του αραχιδονικού οξέος. Η χρήση αραχιδονικού οξέος (ΑRA) βελτιώνει την προσαρμογή στο φαινόμενο της μυϊκής φλεγμονής όσον αφορά την άσκηση με αντιστάσεις και το αίσθημα πιασίματος την επόμενη μέρα. Παρατεταμένες περίοδοι άσκησης οδηγούν σε μείωση του αραχιδονικού οξέος και ουσιαστικά ελαττώνουν το φαινόμενο του μυϊκού κάματου, οφειλόμενο στη ραβδομυόλυση.

Το κλειδί της υπόθεσης είναι είτε να ξεκουραζόμαστε για μια περίοδο ώστε το συγκεκριμένο Ω-6 λιπαρό οξύ να ανασυντεθεί, ή να το χορηγήσουμε στη δίαιτα μας με τη μορφή συμπληρώματος. Η κατανάλωση αραχιδονικού οξέος προάγει το φαινόμενο της φλεγμονής στη μυϊκή ίνα του γραμμωτού-σκελετικού μυ, κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο στη δράση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων - NSAIDS (πχ δικλοφενάκη, σαλικυλικό οξύ) τα οποία και καταστέλλουν το φαινόμενο της μυϊκής ανάπτυξης, επειδή ακριβώς καταστέλλουν την τοπική φλεγμονή (και τον μυϊκό τοπικό πόνο) μετά την προπόνηση.

 

 

Δες εδώ πως να "φτιάξεις" μια ολοκληρωμένη διατροφή!

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein