Προπόνηση

Ένας σύντομος ύπνος δεν αντισταθμίζει τη στέρηση ύπνου, σύμφωνα με μελέτη

Είτε είναι σκόπιμο είτε απλώς «ξεκουράζεις τα μάτια σου για μια στιγμή» και αποκοιμήθηκες, ένας καλός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολο να του αντισταθείς.

Μια πρόσφατη μελέτη από το εργαστήριο ύπνου και μάθησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποδηλώνει ότι ο υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με τον ύπνο μισής νύχτας δεν είναι τόσο ωφέλιμος όσο ο ύπνος πλήρους νύχτας.

Αντί να μετράμε τον ύπνο με το χρονικό διάστημα που κοιμάται κάποιος, θα πρέπει στην πραγματικότητα να μετριέται με την ποσότητα του αργού κύματος (SWS) που αποκτά. Αυτό είναι το βαθύτερο και πιο αναζωογονητικό μέρος του ύπνου και το σημείο που χαλαρώνεις. 1 Όταν το σώμα περνάει μια περίοδο χωρίς ύπνο, όλη μέρα για παράδειγμα, θα χρειαστεί SWS, που σημαίνει ότι θα εισέλθεις στον αργού κύματος ύπνο λίγο μετά αφού πέσεις για ύπνο.

Η μελέτη

275 μαθητές ηλικίας ενός κολλεγίου προσλήφθηκαν για αυτή τη μελέτη. Αφού έφτασαν στο εργαστήριο ύπνου και μάθησης, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν γνωστικές εργασίες, για να παρακολουθήσουν την προσοχή τους ή την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν μια σειρά βημάτων με μια σειρά, ανεξάρτητα από τις εξωτερικούς ενοχλήσεις. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα ζητήθηκε να κοιμηθεί μετά τις εργασίες, η δεύτερη ομάδα έμεινε στο εργαστήριο και της επέτρεψαν έναν υπνάκο 30-60 λεπτών και η τρίτη ομάδα κρατήθηκε ξύπνια με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψη ύπνου.

Το επόμενο πρωί, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις ίδιες γνωστικές εργασίες για να δουν αν υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ των μελών διαφορετικών ομάδων.

Τα αποτελέσματα

Ήταν ξεκάθαρο από τα αποτελέσματα ότι η δεύτερη ομάδα εξακολουθούσε να υποφέρει από έλλειψη ύπνου καθώς έκανε πολύ περισσότερα λάθη από την πρώτη ομάδα, παρά το γεγονός ότι τους είχε επιτραπεί ένας ύπνος 30-60 λεπτών.1

Όπως μπορείς να καταλάβεις, η τρίτη ομάδα έκανε τα περισσότερα λάθη, ακολουθούμενη από τη δεύτερη ομάδα και στη συνέχεια την πρώτη. Ωστόσο, κάθε επιπλέον 10 λεπτά SWS που αποκτήθηκαν από τους συμμετέχοντες, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των σφαλμάτων κατά 4% .1 Ενώ το 4% δεν ακούγεται πολύ, σε μια γρήγορη εργασία υψηλής πίεσης, όπως είναι χειρουργός, ένας υπνάκος που οδηγεί σε άλλα 10 λεπτά SWS θα μπορούσε κυριολεκτικά να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Με λίγα λόγια

Είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στον καλό ύπνο αντί να στηριζόμαστε στους υπνάκους, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι κάτι μπορεί να συμβεί και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εάν συμβαίνει αυτό, η απόκτηση επιπλέον 10 λεπτών SWS θα σε κάνει πραγματικά 4% πιο ξύπνιο. Βασικά, πρέπει να ακους το σώμα σου και αν χρειάζεσαι αυτόν τον επιπλέον ύπνο, ποιοι είμαστε εμείς για να σου πούμε το αντίθετο;


  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210812123122.htm


Emily Wilcock

Emily Wilcock

Writer and expert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Κατέβασε το app για αποκλειστικές προσφορές Περισσότερα