Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Το να στέκεσαι στο ένα πόδι μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου, σύμφωνα με μελέτη

Το να στέκεσαι στο ένα πόδι μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου, σύμφωνα με μελέτη
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Περιμένεις το νερό να βράσει, το squat rack να ελευθερωθεί, σε μια ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Όλα αυτά έχουν κάτι κοινό. Προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία να σταθείς στο ένα πόδι, το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σου.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η αύξηση του χρόνου που αφιερώνεις στο να στέκεσαι στο ένα πόδι μπορεί να σε ωφελήσει καθώς μεγαλώνεις.1

Όταν δουλεύεις σε ένα γραφείο, είναι δύσκολο να αποτρέψεις το να περάσεις όλη την ημέρα σου καθιστός και μετά πρέπει να επιστρέψεις στο σπίτι και πιθανότατα θα περάσεις ακόμη περισσότερο χρόνο καθιστός-η. Μια ανεπιθύμητη συνέπεια είναι ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάς καθιστός/η τόσο περισσότερη μυϊκή δύναμη χάνεις. Φυσικά, πας στο γυμναστήριο. Ξαναχτίζεις την δύναμη σου. Αλλά μια ακόμα πιο εύκολη λύση είναι να στέκεσαι στο ένα πόδι, σύμφωνα με τη μελέτη.

Γενικά, το ανθρώπινο σώμα όταν είναι όρθιο είναι αρκετά ασταθές. Έχουμε μια μικρή βάση σε σχέση με το ύψος και το πλάτος μας. Άρα, όσο πιο ψηλός/η είσαι τόσο πιο ασταθής είσαι. Τα μάτια, τα εσωτερικά αυτιά, οι μύες και οι αρθρώσεις μας εργάζονται σκληρά για να μας κρατήσουν ισορροπημένους. Όσο πιο δραστήριοι είμαστε σωματικά, τόσο καλύτερη τείνει να είναι η ισορροπία μας. Και, αν προσπαθείς για το καλύτερο, το να στέκεσαι στο ένα πόδι θα βελτιώσει επίσης την ισορροπία σου.

Τα άτομα με κακή ισορροπία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την ισορροπία τους και να πέσουν και όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότεροι κίνδυνοι ακολουθούν.

Η μελέτη έδειξε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είχαν καλύτερη ισορροπία από τους μεγαλύτερους από αυτούς. Η έρευνα έχει δείξει ότι για τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, το να μπορούν να περνούν 10 δευτερόλεπτα όρθιοι με το ένα πόδι είναι το βέλτιστο.2 Ειδικά για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας του ισχίου, που σημαίνει ότι εάν πέσουν, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για κάταγμα. Αλλά αν γίνουν βήματα νωρίτερα, τότε η ισορροπία σου θα μπορούσε να είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο για την ηλικιακή σου ομάδα.

Ηλικία Μέση διάρκεια του χρόνου που αφιερώνεις στο ένα πόδι με τα μάτια ανοιχτά (δευτερόλεπτα) Μέση διάρκεια του χρόνου που αφιερώνεις στο ένα πόδι με κλειστά μάτια (δευτερόλεπτα)
18-39 43.4 9.4
40-49 40.3 7.3
50-59 37.0 4.8
60-69 26.9 2.8
70-79 15.0 1.9
80-99 6.2 1.3

Οι ειδικοί προτείνουν ακόμη και να δυσκολεύεις τον εαυτό σου με το να σταθεί στο ένα πόδι με κλειστά μάτια. Με τα μάτια ανοιχτά το σώμα τεμπελιάζει και βασίζεται στην όρασή σου για να σε κρατάει σε ισορροπία, επομένως κλείνοντας τα μάτια σου αναγκάζεις τις άλλες αισθήσεις σου να δουλέψουν σκληρότερα.

Κάθε μέρα, δύο φορές την ημέρα, περνάς τέσσερα λεπτά από τη ζωή σου στο βούρτσισμα των δοντιών σου. Κάνε το ενδιαφέρον. Κλείσε τα μάτια σου. Στάσου στο ένα πόδι.

Με λίγα λόγια

Θα προλάβεις το παιχνίδι τώρα και θα βελτιώσεις την ισορροπία σου για να μειώσεις τον κίνδυνο του να χάσεις την ισορροπία σου; Εναλλακτικά, άφησε τη φύση να ακολουθήσει την πορεία της. Εμείς προσωπικά θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε τα PB του ενός ποδιού κάθε μέρα. Εξάλλου, 37,3 εκατομμύρια πτώσεις ετησίως παγκοσμίως είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ιατρική φροντίδα.1

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein