Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Τραυματισμοί στον πρωταθλητισμό — δείτε την ιστορία του Sean O’Loughlin

Τραυματισμοί στον πρωταθλητισμό — δείτε την ιστορία του Sean O’Loughlin
Evangeline Howarth
Writer and expert5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

«Είναι αυτό που δεν βλέπει ο κόσμος». Οι προπονήσεις μέσα στο κρύο. Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού μετά από έναν τραυματισμό. Η απόλυτη αφοσίωση στην προπόνηση κάθε ημέρα. «Είναι αυτό που δεν βλέπουν». Μια φράση που αντικατοπτρίζει την αλήθεια όπως στην περίπτωση του πρωταθλητή ράγκμπι Sean O’Loughlin.  Η καριέρα του διαμορφώθηκε από τις προκλήσεις του σοβαρού τραυματισμού και των ψυχικών και σωματικών δοκιμασιών που πέρασε για να επιστρέψει στην κορυφή και δείτε τι μας λέει για τους τραυματισμούς στον πρωταθλητισμό.

Η επιτυχία καθορίζεται από το ταξίδι προς τον στόχο. Αυτό προσδίδει αξία στην νίκη. Σχεδιάσαμε την σειρά Myprotein ώστε να παραδώσουμε στους αφοσιωμένους αθλητές όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται στην δύσκολη προπονητική καθημερινότητά τους ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη διαδικασία.

 

Πώς να επιστρέψεις από έναν τραυματισμό δυνατότερος; Συζήτηση με τον SeanOLoughlin.

Έχοντας μια οικογένεια τρελών με το ράγκμπι και μεγαλώνοντας στο Wigan, ο Sean προοριζόταν για μια σταδιοδρομία στους Ράγκμπι League Wigan Warriors. Ξεκίνησε να παίζει στο σχολείο όταν ήταν μόλις 9 χρονών και από τότε που ήταν 15 ετών, είχε εντοπιστεί από κυνηγούς ταλέντων και επιλέχθηκε σε περιφερειακά camp.

Οι γονείς του πάντα ήθελα να είναι βέβαιοι ότι το σχολείο ήταν προτεραιότητα όμως ο Sean μέσα του είχε την ανάγκη να δώσει προτεραιότητα στο Ράγκμπι και έτσι όταν τελείωσε το σχολείο, αμέσως υπέγραψε συμβόλαιο στους Wigan. Από τα 18 του, το Ράγκμπι ήταν η πρώτη του προτεραιότητα.

Ο στόχος του ήταν να γίνει ο πρώτος στην ομάδα του μέχρι που στα 20 του … όλα καταρρεύσαν.

 “Όλα πηγαίναν τέλεια μέχρι που στα 20 μου τραυμάτισα το γόνατό μου και ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου.”

Με μόλις 7 παιχνίδια το 2015, ο Sean έσπασε την πλάγια πλευρά του γόνατου του και αντιμετώπιζε την προοπτική να βγει από το παιχνίδι για μεγάλο χρονικό διάστημα - πιθανώς μόνιμα. Αυτό σήμαινε ένα έτος απομονωμένης αποκατάστασης, φυσιοθεραπείας και έντονης αποφασιστικότητας ώστε να επιστρέψει δυναμικά.

Όντας ένας επαγγελματίας παίχτης ράγκμπι, ο Sean, είχε την καλύτερη δυνατή φροντίδα ώστε να βελτιώσει τις πιθανότητες να επιστρέψει στο παιχνίδι, ωστόσο είχε ακόμα αρκετό δρόμο για πλήρη αποκατάσταση. Ο τραυματισμός του ήταν μοναδικός, που σημαίνει ότι ήταν άγνωστος ο χρόνος αποκατάστασης ή το πόσο καλά θα πάνε οι θεραπείες.

Έκανε ένα χειρουργείο διάρκειας 3 ωρών από 2 χειρουργούς, το οποίο ακολουθήθηκε από μήνες φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης. Αυτό σήμαινε προπόνηση μακριά από την ομάδα, έλλειψη κινήτρου και απόσταση από την συντροφικότητα του αθλήματος.

 “Ήταν αρκετό δύσκολο να μην μπορώ να παίξω για τόσο πολύ… ένιωθα πολύ μοναξιά.”

Ευτυχώς, ο Sean περιβάλλεται από ένα υποστηρικτικό δίκτυο οικογένειας, φίλων και του συλλόγου. Οι συνάδελφοί του, οι οποίοι περνούσαν επίσης από αποκατάσταση, "μαλάκωσαν" κάποια από τη μοναξιά του και τον βοήθησαν να μείνει αφοσιωμένος στο στόχο του. Η οικογένειά του και οι φίλοι του είχαν θετική στάση και κράτησαν το μυαλό του μακριά από τις κακές σκέψεις ότι θα μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

O Sean ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην αποκατάσταση. Κοιτάζοντας πίσω, έμεινε έκπληκτος από την αφέλεια του, καθώς ποτέ δεν περνούσε από το μυαλό του ότι ο τραυματισμός του θα μπορούσε να τον σταματήσει να παίζει μόνιμα. Μόνο όταν επέστρεψε στο γήπεδο το επόμενο έτος, συνειδητοποίησε τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος σοβαρός τραυματισμός στην καριέρα ενός παίκτη ράγκμπι. Εξηγεί: "Ήταν δύσκολο να αδυνατείς να παίξεις για τόσο μεγάλο διάστημα ... Ήταν πολύ μοναχικός χρόνος."

Παρά τις ώρες ασυνήθιστων ασκήσεων αποκατάστασης και μοναχικών προπονήσεων, ο Sean ήταν σε θέση να εκτιμήσει πόσο τυχερός ήταν πραγματικά να έχει την ευκαιρία να είναι επαγγελματίας παίκτης ράγκμπι και πόσο πραγματικά σήμαινε για αυτόν. Λέει, "Υπήρχαν πολλοί καλοί άνθρωποι γύρω μου εκείνη την εποχή ... Ήταν σίγουρα το ένα θετικό που βγήκε από την εμπειρία αυτή."

“Η επιμονή ήταν πάντα ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου.”

Βέβαια, η επιστροφή στο γήπεδο δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Τα πλεονεκτήματα της σκληρής δουλειάς έρχονται μετά από χρόνια. Ο Sean, εξηγεί, «ήταν τα πιο δύσκολα 8 χρόνια της ζωής μου πριν φτάσω στο επίπεδο να πάω στο Old Trafford και να κερδίσω το Grand Final το 2010.

«Είχα τραυματισμούς και αρκετά εμπόδια αλλά όταν έφτασε το 2010, ήμουν αρκετά πεινασμένος για αυτό.»

Το να φτάσω στο Grand Final στο 2010 σήμαινε χρόνια σκληρής δουλειάς, στόχων και δοκιμασιών.

Από το 2010, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα για το σύλλογο, με τον Sean να βρίσκεται ακριβώς στο επίκεντρο του συλλόγου. Έχει σηκώσει αρκετά τρόπαια για τον Γουίγκαν από τότε, καθώς και για την ομάδα της Αγγλίας. Όπως και πολλοί αθλητές, κοιτάζει πίσω στις δύσκολες στιγμές για να αντλήσει δύναμη για τις μελλοντικές προκλήσεις.

"Η επιμονή ήταν πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου. Όταν περνάτε από αυτές τις αντιξοότητες, θα πονέσετε αλλά θα γίνετε πιο δυνατοί. Από τότε έγινα πιο δραστήριος, αλλά και διανοητικά ισχυρότερος. Έμαθα να αντιμετωπίζω τις δύσκολες περιόδους. Κάθε αθλητής θα περάσει από αυτό – το θέμα είναι το πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις καταστάσεις και συνεχίζετε να προχωράτε μπροστά. "

Τώρα με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, ο Sean, προγραμματίζει τα επόμενα χρόνια. "Καθώς μπαίνω στα τελευταία στάδια της καριέρας μου, συνειδητοποιώ ότι θα έχω όλο και λιγότερες ευκαιρίες να πάρω τρόπαια. Παρόλα αυτά, αυτό είναι το μικρόβιό μου και είμαι αποφασισμένος για μια μεγάλη χρονιά."

Ενώ η αφοσίωσή του και η αποφασιστικότητά του δεν άλλαξαν όλα αυτά τα χρόνια, η προσέγγισή του στην προπόνηση έχει σίγουρα αλλάξει. Η ηλικία φέρνει αρκετές δυσκολίες στην προπόνηση, αλλά μαζί φέρνει και σοφία και υπομονή. Ο Sean έχει αποδείξει ότι η πραγματική αφοσίωση ισοδυναμεί με την πλήρη αποκατάσταση και επικέντρωση στο στόχο, ακόμα και αν προέρχεστε από κακές στιγμές του ταξιδιού σας.

Ως θεατές, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές - ειδικά σε μια ομάδα που είναι επιτυχημένη. Ωστόσο, η σταδιοδρομία ενός αθλητή είναι χαραγμένη, όχι στο γήπεδο, αλλά στις πολλές συνεδρίες προπόνησης και αποκατάστασης για να βρίσκεται ο αθλητής σε κορυφαία φόρμα.

Είναι αυτό που δεν βλέπει ο κόσμος που κάνει όλη τη διαφορά.

Ως ένας περήφανος Pro της Myprotein, ο Sean είναι ένας από τους πολλούς αθλητές που μας ενέπνευσαν να κατασκευάσουμε μια σειρά συμπληρωμάτων διατροφής για τους αφοσιωμένους αθλητές που δίνουν τα πάντα, παρά τις δυσκολίες. Η σειρά Pro είναι σχεδιασμένη ώστε να φτάσετε τους στόχους σας με επιτυχία, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Νιώθετε έμπνευση από την ιστορία του Sean; Δείτε περισσότερα για το πώς μπορείτε να πάτε το επίπεδο του fitness σας σε άλλα επίπεδα.

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein