Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

10 συμβουλές για να κοιμηθείς πιο γρήγορα όταν έχει ζέστη

10 συμβουλές για να κοιμηθείς πιο γρήγορα όταν έχει ζέστη
Monica Green
Writer and expert11 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Έχει αρκετή ζέστη...;

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που αγαπούν οι Έλληνες περισσότερο από έναν καύσωνα, και αυτό είναι να παραπονιούνται για τον καύσωνα. Αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε απόλυτο δίκιο να παραπονιόμαστε για τη ζέστη!

Για να σε βοηθήσουμε να κοιμάσαι καλύτερα όταν έχει ζέστη,  κάναμε κάποια έρευνα και συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες συμβουλές για καλύτερο ύπνο στη ζέστη. Πάμε να δούμε περισσότερα!

1. Βάλε τα σεντόνια σου στην κατάψυξη

Αυτό είναι για όσους δυσκολεύονται σοβαρά με την ζέστη και θέλουν να κάνουν λίγο χώρο δίπλα στον κατεψυγμένο αρακά για τα σεντόνια και τις πιτζάμες.

Αυτό δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις, βάλε τα σεντόνια, τις πιτζάμες και ακόμη και τις κάλτσες σου στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα πριν κοιμηθείς και πέσε σε ένα παγωμένο κρεβάτι. Αυτό ελπίζουμε ότι θα σου προσφέρει αρκετή προσωρινή ανακούφιση για να κοιμηθείς πριν ζεσταθούν ξανά τα σεντόνια.

2. Κράτησε τα παράθυρα και τα στόρια κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το πρώτο μας ένστικτο το καλοκαίρι είναι να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις, καθώς επιτρέπει στο ζεστό ηλιακό φως να μπει μέσα στο σπίτι. Αντίθετα, προσπάθησε να κρατάς τα παράθυρα και τα στόρια σου κλειστά όλη την ημέρα, ειδικά στην πιο ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού σου για να διατηρείς το σπίτι σου δροσερό.

Εάν έχει αεράκι, τότε η καλύτερη επιλογή σου είναι να κρατήσεις τα στόρια/κουρτίνες σου κλειστά, αλλά να κρατάς το παράθυρό σου ανοιχτό. Με αυτόν τον τρόπο θα περνάει το αεράκι, αλλά το ζεστό φως θα μένει έξω.

3. Κυκλοφόρησε κρύο αέρα

Αυτή είναι μια συμβουλή που πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε δει βλέποντας TikTok, αλλά περιλαμβάνει να γεμίσεις ένα μπολ με κρύο νερό, να προσθέσεις έναν τόνο παγάκια και να το βάλεις μπροστά σε έναν ανεμιστήρα. Δοκίμασε αυτή τη συμβουλή περίπου μια ώρα πριν πας για ύπνο και το δωμάτιό σου θα πρέπει να είναι φρέσκο ​​μέχρι τη στιγμή που θα πέσεις στο κρεβάτι σου. Αυτό σε συνδυασμό με τις παγωμένες πιτζάμες; Ονειρικό!

4. Μείνε ενυδατωμένος

Το να βεβαιωθείς ότι πίνεις αρκετό νερό είναι το κλειδί κάθε μέρα, αλλά ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός. Το να παραμένεις ενυδατωμένος βοηθά το σώμα σου να διατηρείται δροσερό, βοηθώντας έναν καλό βραδινό ύπνο. Βεβαιώσου ότι πίνεις τακτικά νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά απόφυγε να πίνεις πολύ νερό πριν τον ύπνο, καθώς δεν θέλεις να ξυπνάς συνεχώς για την τουαλέτα…

Φρόντισε επίσης να έχεις ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σου (ή ένα μπουκάλι νερό που είναι στην κατάψυξη!) για τυχόν ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Διατήρησε τη συνηθισμένη σου ρουτίνα – όχι υπνάκους!

Η τήρηση της ρουτίνας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός καλού προγράμματος ύπνου και αυτό δεν διαφέρει κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς τις ίδιες ώρες όπως συνήθως και απόφυγε τον υπνάκο. Ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστικός είναι ένας υπνάκος όταν ξαπλώνεις στον ήλιο, αντιστάσου αν μπορείς. Αυτό θα κάνει τον ύπνο αργότερα πολύ πιο εύκολο.

6. Άσκηση

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αν έχει αρκετή ζέστη, πρέπει να το κάνεις με ασφάλεια. Ωστόσο, η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποιότητα του ύπνου για ορισμένους ενήλικες 1. Κάνε ένα γρήγορο τρέξιμο ή πήγαινε στο γυμναστήριο το πρωί ή το βράδυ όταν είναι λίγο πιο δροσερά. Απόφυγε οποιαδήποτε έντονη άσκηση το μεσημέρι όταν οι θερμοκρασίες κορυφώνονται. Η βραδινή άσκηση είναι καλύτερα μερικές ώρες πριν τον ύπνο, ώστε ο καρδιακός σου ρυθμός να έχει την ευκαιρία να επανέλθει στο φυσιολογικό.

7. Διάβασε ή άκου ένα podcast πριν κοιμηθείς

Βασικά, απόφυγε το φοβερό μπλε φως. Όλοι το έχουμε ξανακούσει αυτό, αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια. Άφησε το τηλέφωνό σου κάτω και δοκίμασε να σηκώσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις ένα podcast, αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το μυαλό σου και να σε προετοιμάσει για ύπνο.

8. Κάνε ένα δροσερό ντους

Ξέρεις αυτό το φρικτό κολλώδες συναίσθημα μετά από μια μέρα στον ήλιο; Κι εμεις. Απόκτησε τη συνήθεια να κάνεις ένα δροσερό ντους ακριβώς πριν τον ύπνο. Αυτό όχι μόνο θα σε βοηθήσει να δροσίσεις το σώμα σου, θα σε αφήσει επίσης να νιώθεις φρέσκος και πολύ πιο άνετα, κάνοντας τον ύπνο πολύ πιο εύκολο.

 9. Απενεργοποιήστε τις συσκευές

Δεν μιλάμε για τις επιπτώσεις του μπλε φωτός εδώ, αλλά για τις επιπτώσεις της θερμότητας που εκπέμπεται από τις συσκευές μας. Πράγματα όπως φορητοί υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών και τηλεοράσεις όλα εκπέμπουν θερμότητα ενώ λειτουργούν και θέλουμε να περιορίσουμε τη θερμότητα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δοκίμασε να σβήσεις τις κονσόλες σου (ειδικά όσες υπάρχουν στην κρεβατοκάμαρά σου) πριν κοιμηθείς - αυτό θα σε βοηθήσει να δροσίσεις το δωμάτιό σου.

10. Κράτα ένα μπουκάλι spritz κοντά

Πάρε στον εαυτό σου ένα μπουκάλι spritz ή misting γεμάτο με κρύο νερό και κράτησε το δίπλα στο κρεβάτι σου. Ψεκάσου καλά πριν πέσεις στο κρεβάτι σου και κράτησε το σε ετοιμότητα για τυχόν μεταμεσονύκτια ξυπνήματα ως μια γρήγορη ανακούφιση.

Με λίγα λόγια

Ο φετινός καύσωνας έχει προκαλέσει πολλές άγρυπνες νύχτες (και πολλά ηλιακά εγκαύματα επίσης), αλλά ελπίζουμε κάποιες από αυτές τις συμβουλές θα σε κάνουν να κοιμηθείς πιο καλά μέσα στη ζέστη. Με λίγα λόγια, επένδυσε σε έναν αξιοπρεπή ανεμιστήρα, κάνε λίγο χώρο στην κατάψυξή σου, κάνε πολλά κρύα ντους και θα χουχουλιάζεις σε χρόνο μηδέν.

1. https://www.sleepfoundation.org/physical-activity/exercise-and-sleep

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein