Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

«Είμαι περήφανη που είμαι αθλήτρια με αναπηρία»: Φοιτήτρια Powerlifter σχετικά με τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας

«Είμαι περήφανη που είμαι αθλήτρια με αναπηρία»: Φοιτήτρια Powerlifter σχετικά με τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Η τροφοδοσία του πάθους για fitness στους νέους είναι ένας από τους κύριους στόχους μας στη Myprotein. Πολλοί από τους πιο αγαπημένους μας ambassadors είναι φοιτητές. Μας αρέσει να ενισχύουμε τις ιστορίες τους και να εμπνέουμε τη νέα γενιά να ακολουθήσει τα βήματά τους.

Το πρόγραμμα ambassador μας με επίκεντρο τους φοιτητές, NXTGEN, δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό και γνώρισε απίστευτη επιτυχία, υποστηρίζοντας τα ταξίδια ταλαντούχων μαθητών που πηγαίνουν γυμναστήριο και είναι διαφορετικού υπόβαθρου.

Μία από αυτές τις φοιτήτριες είναι η Nicole Latham, μια 21χρονη φοιτήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Όταν δεν διαβάζει για το πτυχίο της, η Nicole αγωνίζεται σε αγώνες powerlifting. Εξασκεί επίσης τη μαύρη ζώνη της στο καράτε. Ναι, μαύρη ζώνη.

Εκτός από το πανεπιστήμιο, το γυμναστήριο και τις πολεμικές τέχνες, είναι επίσης μέσα και έξω από το ιατρείο. Η Nicole έχει επίσης σωματικά συμπτώματα νευρολογικής διαταραχής εδώ και τρία χρόνια και έλαβε διάγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) πριν από ένα χρόνο. Παρά την προφανή πρόκληση, δεν την αφήνει να μπει στο δρόμο της. Και στόχος της είναι να δείξει σε άλλους νέους με αναπηρία ότι μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους και να απολαμβάνουν έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Στο πνεύμα της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η Nicole απαντά σε ερωτήσεις στη σελίδα της στο Instagram, μιλώντας με ειλικρίνεια για τη διάγνωσή της και εξηγεί πώς εξισορροπεί την αγάπη της για τον αθλητισμό, την εργασία στο πανεπιστήμιο και την κοινωνική ζωή ενώ έχει ΣΚΠ. Να τι είχε να πει.

«Το καμπανάκι δεν χτύπησε. Νόμιζα ότι είχα άγχος»

Η πρώτη επίθεση της Nicole συνέβη κατά την αναθεώρηση των A-Levels της, μια περίοδο εξαιρετικά αγχωτική για πολλούς μαθητές. Και εκείνη την εποχή, αυτό ήταν το μόνο που νόμιζε ότι ήταν: άγχος. Αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ίλιγγος και πιθανότατα η πρώτη της προσβολή κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Τον Μάιο του 2019 ξύπνησα με διπλή όραση και την αίσθηση του μεθυσμένου (αποδείχθηκε ότι ήταν ίλιγγος!). Όσο παράξενο κι αν ήταν αυτό, ο κώδωνας του κινδύνου δεν χτύπησε για μένα. Ήμουν έτοιμη να δώσω εξετάσεις για τα A-Levels, οπότε υπέθεσα ότι ήμουν απλώς αγχωμένη».

«Επιτέλους κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά»

Η Nicole συνέχισε να προετοιμάζεται για τις εξετάσεις της. Έγραψε με το ένα μάτι κλειστό για να εστιάσει την όρασή της που ήταν ακόμα κατεστραμμένη από την εμπειρία του ιλίγγου. Τότε ήταν που αποφάσισε να δράσει και να επιστρέψει στους γιατρούς.

"Αφού έκανα εξετάσεις με το ένα μάτι κλειστό για να δω, πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα και χωρίς πρόοδο, κατάλαβα τελικά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά."

"Μετά από μαγνητική τομογραφία, διαγνώστηκα με Κλινικά Απομονωμένο Σύνδρομο (CIS) σε ηλικία 18 ετών. Εδώ είχα ένα επεισόδιο νευρολογικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από φλεγμονή του ΚΝΣ."

«Είχα ένα έντονο τρέμουλο στο χέρι μου για δύο μήνες»

Μετά από αυτή την αρχική επίθεση και τη διάγνωση της CIS, η Nicole δεν βίωσε άλλη για μερικά χρόνια. Αλλά τον Αύγουστο του 2021, το βίωσε πάλι.

«Τα πράγματα χαλάρωσαν για μερικά χρόνια, αλλά τον Αύγουστο του 2021 έπαθα το δεύτερο επεισόδιο που οδήγησε στη διάγνωση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. Το σύμπτωμά μου αυτή τη φορά ήταν ένα έντονο τρέμουλο στο αριστερό μου χέρι που κράτησε δύο μήνες!».

«Θέλω οι άλλοι να διαγνωστούν γρήγορα»

Σήμερα, η Nicole χρησιμοποιεί τη σελίδα της όχι μόνο για να διαδώσει την ευαισθητοποίηση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μην αγνοούν τα συμπτώματα, όπως έκανε αρχικά, αλλά και για να δείξει στους ανθρώπους ότι μπορούν να ζήσουν μια πλήρη, γεμάτη ζωή με την ΣκΠ. Θέλει να δείξει τα εύκολα όσο και τα δύσκολα της καθημερινότητας της.

«Αυτή τη στιγμή, πρόκειται να ξεκινήσω θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας χρησιμοποιώντας φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο. Θα έλεγα ψέματα αν σου έλεγα ότι αυτό δεν είναι τρομακτικό, αλλά είμαι τόσο τυχερή που βρέθηκε η ΣκΠ μου σε νεαρή ηλικία. Σκόπευα να χρησιμοποιήσω τον λογαριασμό μου για να δείξω το ταξίδι μου (τα σκαμπανεβάσματα) και να διαδώσω την ευαισθητοποίηση, ώστε να ελπίζω ότι οι άλλοι μπορούν να λάβουν τη διάγνωση γρήγορα."

Η Nicole έχει κάνει πρόοδο μετά τη διάγνωσή και τώρα τα πάει θαυμάσια στον κόσμο του powerlifting ως νεαρή αθλήτρια με ειδικές ανάγκες. Και είναι περήφανη που το κάνει.

«Στόχος μου είναι να δείξω σε άλλους αθλητές με αναπηρία ότι η ζωή δεν έχει τελειώσει με τη διάγνωση. Είμαι περήφανη που είμαι αθλήτρια με αναπηρία».

Με λίγα λόγια

Όταν η Nicole διαγνώστηκε, είδε αναπαραστάσεις στα μέσα ενημέρωσης των αγώνων και των προκλήσεων που φέρνει η σκλήρυνση κατά πλάκας, και όχι όλα τα πράγματα που είναι ακόμα δυνατό να βιώσει κανείς και να επιτύχει με την ΣκΠ.

Ακολούθησε τη σελίδα της Nicole για δυνατές προπονήσεις, συμβουλές για powerlifting και συμβουλές για την ευημερία στη ζωή με σκλήρυνση κατά πλάκας. Και παρακολούθησε το blog μας για μια αποκλειστική συνέντευξη με τη Nicole που θα έρθει σύντομα…

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein