Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

7 τρόποι για να νικήσεις την χειμερινή μελαγχολία

7 τρόποι για να νικήσεις την χειμερινή μελαγχολία
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Με πιο μικρά χρονικές, πιο σκοτεινές, πιο κρύες μέρες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι βιώνουν την χειμερινή μελαγχολία. Το να ξυπνάς και να είναι το απόλυτο σκοτάδι έξω, να πηγαίνεις στο γυμναστήριο με το απίστευτο κρύο και να αποχαιρετάς τον ήλιο στις 16:00 δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό. Αλλά υπάρχουν μικρά, πρακτικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις αυτή την χειμερινή μελαγχολία και να απολαύσεις πραγματικά τη χειμερινή περίοδο.

Εδώ είναι μερικές μόνο από τις κορυφαίες συμβουλές μας για να νικήσεις αυτή την χειμερινή μελαγχολία και να ανακαλύψεις ξανά το κίνητρό σου.

1. Κράτα τις συνήθεις ρουτίνες σου

Μόλις αλλάξουν τα ρολόγια, είναι εύκολο να αισθανθείς ότι όλες οι συνήθεις ρουτίνες σου είναι δύσκολο να διατηρηθούν. Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Η εύρεση και η τήρηση της ρουτίνας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι προσγειωμένος και να έχεις περισσότερο έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω σου. Σε βοηθά να αντεπεξέλθεις ακόμα και σε περιόδους στρες.

Εάν έχεις συνηθίσει να γυμνάζεσαι το πρωί, συνέχισε να το κάνεις και το αντίστροφο αν είσαι νυχτερινός τύπος στο γυμναστήριο.

Η τήρηση της ρουτίνας με το πρόγραμμα ύπνου σου είναι επίσης πολύ σημαντική. Το να παραμένεις συνεπής στο πότε πηγαίνεις για ύπνο και πότε ξυπνάς (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα!) σε βοηθά να αισθάνεσαι ανανεωμένος, ξύπνιος και τονώνει τη διάθεσή σου για την ημέρα.

2. Άσκηση

Γνωρίζουμε ότι το γνωρίζεις ήδη αυτό. Αλλά για να το ξεκαθαρίσουμε: η άσκηση κάνει θαύματα στη διάθεσή σου.

Η απελευθέρωση ενδορφινών καθημερινά μπορεί να είναι η ώθηση που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις υπό έλεγχο την ψυχική σου υγεία. Βρες οποιονδήποτε τρόπο σου αρέσει να κινείσαι, είτε πρόκειται για ένα γρήγορο τρέξιμο το πρωί είτε για άρση βαρών στο γυμναστήριο καθημερινά.

Το να έχεις κάτι σαν μια ρουτίνα άσκησης και τους στόχους φυσικής κατάστασης στους οποίους πρέπει να εστιάσεις μπορεί να είναι θεϊκό δώρο για όταν αισθάνεσαι απογοητευμένος. Σου επιτρέπει ένα διανοητικό διάλειμμα από τη ζωή, έστω και για μισή ώρα, και σου επιτρέπει να εστιάσεις σε κάτι που είναι καθαρά για τη δική σου αυτοβελτίωση.

3. Φτιάξε (και φαε) καλό φαγητό

Το φαγητό είναι ο δρόμος για τις καρδιές πολλών από εμάς. Το να αφιερώνεις χρόνο για να μαγειρέψεις καλό φαγητό και να κάνεις μια “εργασία” χωρίς να περιμένεις κάτι πάνω από το φούρνο είναι ο τέλειος τρόπος για να χαλαρώσεις. Βάλε μουσική ή ένα podcast και απόλαυσε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου ή λίγο ποιοτικό χρόνο με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μαγειρεύοντας καλό φαγητό.

Φτιάξε τα αγαπημένα σου ή απόλαυσε χειμωνιάτικες συνταγές — ό,τι γνωρίζεις ότι θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, φτιάξε το!

4. Βγες έξω όποτε μπορείς

Ένας από τους κύριους ένοχους για την χειμερινή μελαγχολία είναι η έλλειψη φωτός που παίρνουμε τους χειμερινούς μήνες. Προσπάθησε να αφιερώνεις χρόνο για μια βόλτα κάθε μέρα όσο είναι ακόμα μέρα, ώστε να λαμβάνεις λίγη βιταμίνη D και καθαρό αέρα.

Το περπάτημα για μόλις 10 λεπτά την ημέρα μπορεί να δεκαπλασιάσει τη διάθεσή σου. Και καθώς πολλοί από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι μέσα στην εβδομάδα, είναι πολύ πιο εύκολο να βγεις έξω και να περπατήσεις λίγο κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι ακριβώς γύρω από το τετράγωνό σου.

Αυτό το βήμα γίνεται ακόμα καλύτερο αν έχεις σκύλο να βγάζεις βόλτα.

5. Απόλαυσε τα μικρά πράγματα του χειμώνα

Παρόλο που ο χειμώνας μπορεί να είναι μια περίοδος μελαγχολίας για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν πολλά χειμερινά μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να επωφεληθείς από αυτά που συχνά παραβλέπονται όταν υποφέρεις από την χειμερινή μελαγχολία.

Μια μέρα στόλισε χριστουγεννιάτικα με την οικογένειά σου, άκουσε μουσική, δες τις αγαπημένες σου ταινίες και χαλάρωσε στον καναπέ. Απόλαυσε τους χειμερινούς περιπάτους που δεν μπορείς να κάνεις καμία άλλη εποχή του χρόνου. Και πήγαινε να δεις όλα τα χριστουγεννιάτικα φώτα γύρω από την περιοχή σου, προτού χαλαρώσεις με λίγη ζεστή σοκολάτα στο τέλος της ημέρας.

Όλα αυτά υπάρχουν μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, γι' αυτό αξιοποιησε τα στο έπακρο.

6. Απαλλάξου από την ακαταστασία

Το να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα σου και να καθαρίσεις είναι μια τόνωση της διάθεσης οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Το τέλος της χρονιάς είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκαθαρίσεις ό,τι παλιό έχεις και να πετάξεις ό,τι δεν χρειάζεσαι πια και θα είσαι έτοιμος για τη νέα χρονιά.

Κάνε έναν μεγάλο καθαρισμό του σπιτιού ή του διαμερίσματός σου και θα νιώσεις αμέσως πιο οργανωμένος και θα ελέγχεις το περιβάλλον σου, κάτι που είναι τεράστιο όφελος για την ψυχική υγεία.

7. Μίλα με φίλους και συγγενείς

Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή σε αυτή τη λίστα. Πάντα να επικοινωνείς με τους γύρω σου όποτε νιώθεις την μελαγχολία να έρχεται.

Το να συζητάς τις ανησυχίες σου με κάποιον που γνωρίζεις , ακόμα κι αν δεν υπάρχει πρακτική λύση στο τέλος, θέτει τις ανησυχίες σου σε προοπτική και επιτρέπει σε αυτό το άτομο να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Επίσης, επικοινώνησε πάντα με έναν επαγγελματία όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας.

Με λίγα λόγια

Η χειμερινή μελαγχολία είναι πολύ κοινή και δεν υπάρχει ντροπή σε αυτό. Το να κάνεις κάποιες πρακτικές αλλαγές στη ζωή σου και να κάνεις θετικές ενέργειες για την ψυχική σου υγεία είναι πάντα ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις όταν νιώθεις μελαγχολία.

Απευθύνσου πάντα σε έναν επαγγελματία εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας και μίλα με τον γιατρό σου για υποστήριξη.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein