Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Διατροφή για όγκο | Οι απαντήσεις στο πώς να πάρω όγκο

Διατροφή για όγκο | Οι απαντήσεις στο πώς να πάρω όγκο
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Διατροφή για όγκο | Δυσκολεύεσαι να πάρεις όγκο;

Αρκετοί νομίζουν ότι κάνουν μια σωστή διατροφή για όγκο και τελικά ό,τι και να κάνουν δεν παίρνουν κιλά. Για κάποιους είναι πιο εύκολο να πάρουν όγκο αλλά για κάποιους άλλους δεν είναι. Πάμε να δούμε τα μυστικά.

Θερμίδες για διατροφή για όγκο

H έρευνα έχει δείξει ότι περίπου 44 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους είναι μια καλή αρχή. Αν είστε δηλαδή 75 κιλά, 3300 θερμίδες την ημέρα είναι μια καλή αρχή.

Θυμηθείτε, ότι μια διατροφή δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους.

διατροφη για ογκο

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό και παρόλο που οι 3000 θερμίδες είναι για κάποιον μια αρχική οδηγία, αυτό μπορεί να μην ισχύει για κάποιον άλλον. Τα νούμερα πρέπει να αυξομειωθούν ανάλογα με το πως αντιδρά το σώμα σας.

Πόσους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά χρειάζονται για μια διατροφή για όγκο;

Αν δηλαδή επιλέξετε να τρώτε 3000 θερμίδες, πώς θα τα διαχωρίσετε μεταξύ υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεΐνης. Μπορεί να νομίζεται ότι μια διατροφή όγκου είναι το 90% φιλέτα μοσχαριού, αυγά κλπ. Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια ιδανική αναλογία που μπορεί να διασπαστεί σε μια αναλογία :

Πρωτεΐνη: ~25%

Υδατάνθρακες: ~40%

Λιπαρά: ~35%

Παρόλο που η παραπάνω αναλογία είναι μια καλή επιλογή για διατροφή για όγκο, να θυμάστε ότι είναι απλώς μια οδηγία. Όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και ο σκοπός είναι να βρείτε την ιδανική αναλογία για το σώμα σας. Αν τρώτε έτσι για περίπου δύο βδομάδες και δεν βάλετε βάρος, αυξήστε τις θερμίδες περίπου κατα 100-200 την ημέρα και δείτε πώς αυτό θα σας βοηθήσει.

Και να θυμάστε ότι η πρωτεΐνη είναι βασική. Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική για άτομα που θέλουν μια σωστή για διατροφή για όγκο πρέπει να συνεισφέρει στο 20% λιγότερο της ημερήσιας λήψης σας κάθε ημέρα.

Το διατροφικό πλάνο

Σίγουρα η λύση για όγκο δεν είναι να λαμβάνετε θερμίδες μέσω fast food. Επίσης, δεν πρέπει να βάλετε αρκετό βάρος γρήγορα γιατι αυτό θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας πέρα από το λίπος.

Η λύση βρίσκεται σε ενεργειακά πυκνά φαγητά με ποιοτικές θερμίδες, φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, βιταμίνες και μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και την ευεξία σας.

διατροφη για ογκο

Ένα τυπικό πλάνο διατροφής

Αυτό το διατροφικό πλάνο σας δίνει μια ιδέα για το τι να φάτε και πότε. Μπορείτε φυσικά να ρυθμίσετε εσείς την ώρα της προπόνησής σας, αλλά είναι σημαντικό να παίρνετε μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και να τρώτε περίπου 6 φορές την ημέρα.

διατροφη για ογκο

 Απαραίτητα τρόφιμα για διατροφή για όγκο

διατροφη για ογκο

Για να είστε σίγουροι οτι λαμβάνετε σωστά τις θερμίδες σας κάθε ημέρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχετικά apps ή απλά να τα γράφετε χειρόγραφα. Φροντίστε να προετοιμάσετε τα γεύματά σας από προηγούμενες μέρες και σιγουρευτείτε ότι συμπεριλαμβάνετε τα παρακάτω τρόφιμα.

1. Protein Shakes

Τα protein shakes είναι ένας καλός τρόπος να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Είναι γευστικός, βολικός και εύκολος τροπος για να λάβετε όλη την πρωτεΐνη πυο χρειάζεστε. Προϊόντα όπως το Mygainer περιέχουν πάνω από 384 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια , με πληθώρα υδατανθράκων και πρωτεΐνης, αποτελώντας ένα εύκολο σαν και ένα αντικατάστατο γεύματος.

Υπάρχει και η επιλογή να φτιάξετε τα δικά σας ροφήματα, προσθέτοντας μια επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών. Μπορείτε δηλαδή να βάλετε whey protein ή total protein, μια πηγή υδατανθράκων όπως η μαλτροδεξτρίνη αλλά και υγιή λιπαρά όπως το φυστικοβούτυρο.

 

2. Άπαχο κρέας και ψάρι

Για να χτίσετε μυϊκή μάζα, χρειάζεστε πρωτεΐνη. Το άπαχο κρέας και ψάρι είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης με τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση. Αν είστε vegan, προτιμήστε μια ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών ώστε να επιβεβαιώσετε ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα αμινοξέων.

3. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ενεργειακά πυκνοί και γεμάτοι θερμίδες. Είναι επίσης μια καλή πηγή υγιών μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, που είναι και τα δύο απαραίτητα για μια διατροφή για όγκο. Επομένως, προτιμήστε ξηρού καρπούς ώστε να αυξήσετε τις θερμίδες σας.

4. Βρώμη

Η βρώμη είναι μια καλή πηγή υδατάνθράκων η οποία θα προσθέσει επιπλέον θερμίδες στη διατροφή σας. Η βρώμη είναι ένας ιδανικός τρόπος να απολαύσετε την ημέρα σας με ένα γάλα πλήρες λιπαρών με σκόνη πρωτεΐνης ή μετά την προπόνηση.

5. Αυγά

Τα αυγά είναι μια καλή πηγή υγιών λιπαρών και πρωτεϊνών. Απολαύστε μια ομελέτα, ή αυγά βραστά ή ποσέ ή scramble.

6. Σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια

Ο σολομός και τα άλλα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες πρέπει να καταναλωθούν το λιγότερο 2 φορές τη βδομάδα. Ο σολομός σας παρέχει μια καλή πηγή απαραίτητων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης.

7. Λάδι καρύδας και ελαιόλαδο

Μια διατροφή για όγκο απαιτεί καλά λιπαρά. Τα λιπαρά από ελαιόλαδο και λάδι καρύδας αποτελούν έναν ιδανικό τρόπο ώστε να βάλετε υγιή λιπαρά στη διατροφή σας και συνδυάζονται εύκολα με σαλάτες ή όταν μαγειρεύετε.

8. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια άριστη πηγή υδατανθράκων, ιδανική για μετά την προπόνηση για αναπλήρωση των επιπέδων του γλυκογόνου σας.

9. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι διαφορετικά από τα φρέσκα φρούτα. Τα αποξηραμένα φρούτα όχι μόνο σας δίνουν μια καλή πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών, αλλά μπορεί να σας δώσουν ενέργεια λόγω της ζάχαρης που είναι ιδανική ως ένα σνακ πριν την προπόνηση. Επιπλέον, απολαμβάνοντας αποξηραμένα φρούτα ως σνακ είναι πιθανό να σας κάνει λιγότερο γεμάτους από τα συνηθισμένα φρούτα.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein