Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Έφαγες το πρωϊνό σου ;

Έφαγες το πρωϊνό σου ;
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

5 Λόγοι που το πρωϊνό είναι το σημαντικότερο γεύμα

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους να χάσουνε λίπος, παρακάμπτουν το πρωινό γεύμα και υποτιμούν την πολύτιμη διατροφική του αξία. Πολλαπλές όμως έρευνες έχουνε δείξει πως αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα καλό πρωινό θα γεμίσει το σώμα σας με ενέργεια, προωθώντας ανάλογα και την προπόνηση σας ώστε να πετύχετε το στόχο σας, είτε την μυϊκή ανάπτυξη είτε την απώλεια λίπους. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι λόγοι για τους οποίους θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, όπως και κάποιες συμβουλές γρήγορης ετοιμασίας ενός "δυνατού" πρωινού.

 

#1 Αξιοποίηση χρόνου

Oat-porridge-with-fruit-and-toasted-seeds_720x405

Όταν είστε σπίτι έχετε αρκετό χρόνο να ετοιμάσετε ένα καλό πρωϊνό . Κατά την διάρκεια της ημέρας, λόγω επαγγελματικών και άλλων υποχρεώσεων και ειδικά μην έχοντας κάποιο τάπερ μαζί σας με φαγητό, θα έχετε σαν αποτέλεσμα να παρακάμψετε γεύματα ή να φάτε fast food. Ωστόσο, όλοι μπορείτε να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα και να φτιάξετε ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό. Παίρνει λιγότερο από 5 λεπτά, για να φτιάξετε μια βρώμη με πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μια μπανάνα συν μια κούπα καφέ- ένα κλασσικό πρωϊνό για έναν πολυάσχολο lifter. To συγκεκριμένο γεύμα είναι πάρα πολύ γρήγορο στην ετοιμασία του, έχει υπέροχη γεύση και σας κρατάει πλήρεις για αρκετή ώρα.

#2 Διατροφική αξία - Super Πρωϊνό 

150 γραμμάρια βρώμης, αναμειγμένα με μια μπανάνα και πρωτεΐνη ορού γάλακτος, μαζί με μια κούπα καφέ είναι ένα τρομερά γρήγορο και καλό πρωϊνό. Ένα τέτοιου είδος γεύμα θα κρατήσει το στομάχι σας γεμάτο για αρκετή ώρα. Πρώτον, γιατί παρέχει μεγάλη ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών και δεύτερον λόγω του καφέ, ο οποίος μειώνει την όρεξη όταν καταναλώνετε με κάποια γεύμα. Μετά έρχεται η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και η μπανάνα, οι οποίες κάνουν την βρώμη πολύ πιο νόστιμη και παρέχουν επιπλέον φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Αυτός ο συνδυασμός τροφοδοτεί το σώμα με επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων και κάποιων λιπαρών, όπως και μια μεγάλη γκάμα από μικροσυστατικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο κανέλα και μέλι για ακόμα καλύτερη γεύση.

oats2

#3 Ενέργεια μέσα στην ημέρα

Το πρωϊνό είναι το πιο σημαντικό γεύμα σας μέσα στην ημέρα, διότι τροφοδοτεί το σώμα σας με αρκετά μάκρο/μίκροσυστατικά και ενέργεια για βγάλετε μεγάλο μέρος της ημέρας. Άμα φάτε 3 αυγά για πρωινό, θα είστε πεινασμένοι μετά από 1 ώρα. Αντιθέτως η βρώμη θα σας κρατήσει γεμάτους ενέργεια και θα σας παρέχει αργή αποδέσμευση γλυκόζης στο αίμα για αρκετές ώρες. Άνθρωποι με σφιγμένο ημερήσιο πρόγραμμα δεν έχουνε την δυνατότητα να τρώνε σε συγκεκριμένα, ωράρια και να κουβαλάνε φαγητό μαζί τους, όπως είναι το επιθυμητό. Ένα ποιοτικό και πλούσια θερμιδικό πρωινό θα κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους σταθερά και δεν θα τους κάνει να νιώθουν υπνηλία, όπως συμβαίνει με τις απότομες εκκρίσεις ινσουλίνης. Αν αντικαταστήσετε την πρωτεΐνη ορού γάλακτος με καζεΐνη, τότε θα έχε τε έναν συνδυασμό πρωτεϊνών αργής αποδέσμευσης και υδατανθράκων.

600x600-mp-wk26-gs-impact-diet-isolate_UK
600x600-mp-wk26-gs-impact-diet-isolate_UK-2

#4 Έλεγχος βάρους

Πολλές έρευνες που έχουνε γίνει πάνω σε ενήλικες και παιδιά έχουνε δείξει ότι αυτοί που τρώνε πρωϊνό έχουνε λιγότερο δείκτη BMI (Body Mass Index) ή αλλιώς δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που το παρακάμπτουν.  Έλεγξε την κατηγορία που χρησιμοποιείς στον Μετρήτη ΔΜΣ μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωϊνό, τείνουν να τρώνε πιο πολύ αργότερα μέσα στην μέρα, κάνοντας κακές διατροφικές επιλογές. Τρώνε για παράδειγμα σοκολάτες, σφολιάτες και sandwich για να ικανοποιήσουν την πείνα τους, καθώς τα πιεσμένα ωράρια δεν επιτρέπουν για κάτι πιο υγιεινό, αλλά και πιο χρονοβόρο στην κατανάλωση. Με το να τρώτε ένα γερό πρωϊνό νιώθετε πιο χορτασμένοι κατά την διάρκεια της μέρας και έτσι δεν έχετε έντονες λιγούρες μέσα στην μέρα, οι οποίες σας κάνουν να καταναλώνετε ανθυγιεινές τροφές.

#5 Αυξημένη συγκέντρωση

Τρώγοντας πρωϊνό, θα είστε και πιο συγκεντρωμένοι σε ότι κάνετε, ειδικά τις πρώτες ώρες εργασίας ή παρακολούθησης μαθημάτων.  Έρευνες έχουνε αποδείξει πως η κατανάλωση πρωϊνού συνδέεται με καλύτερη μνήμη,  βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία και συγκέντρωση. Αυτό σημαίνει πως το πρωϊνό δεν είναι μόνο απαραίτητο για να ακολουθείτε σωστά το ημερήσια διατροφικό σας πλάνο, αλλά και για να είστε πιο αποτελεσματικοί σε ότι κάνετε μέσα στην μέρα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein