Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς να μείνεις Fit με φοιτητικό προϋπολογισμό ;

Πώς να μείνεις Fit με φοιτητικό προϋπολογισμό ;
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Είσαι φοιτητής/τρια; Θέλεις να μείνεις fit αλλά σε προβληματίζει ο χρηματικός προϋπολογισμός σου; Σου έχουμε τη λύση.

Πώς να μείνεις fit με φοιτητικό προϋπολογισμό ;

meal prep

Ακόμα και αν δεν είσαι μανιακός με τα γυμναστήρια, μπορείς να κρατηθείς σε μια καλή και υγιή φόρμα με απλούς κανόνες διατροφής. Και όχι, δεν εννοώ να κάνεις δίαιτα, εννοώ απλά να έχεις κάποια σταθερά γεύματα και να λαμβάνεις καθημερινά τις απαραίτητες δοσολογίες πρωτεΐνης, λιπαρών, υδατανθράκων, βιταμινών και νερού.

Και αν θέλεις να χάσεις βάρος, σίγουρα η νηστεία και η πείνα δεν είναι η λύση. Αν δεν φας δεν θα έχεις ενέργεια, θα αφυδατωθείς, θα έχεις πονοκεφάλους, θα ζαλίζεσαι και νιώθεις αδυναμία ... Ο μεταβολισμός σου "χαλάει" και γενικά δεν κάνεις το καλύτερο δυνατό για την υγεία σου.

Τα χειρότερα τρόφιμα (αν και θεωρώ πως δεν υπάρχουν "κακά" τρόφιμα, αλλά κακές ποσότητες), είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Π.χ γιατί να φας ενα γλυκό ή ένα σνακ επεξεργασμένο, ενώ μπορείς να φας φρούτα ;

Και ξαναλέω. Δεν είναι ανάγκη να είσαι μανιακός με την γυμναστική. Αλλά γενικότερα η καθημερινή φοιτητική ζωή (ακόμα και με τις εξόδους της) απαιτεί σωστή διατροφή ώστε να έχεις υγεία και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να είσαι fit!

Φτιάξε μαζικά γεύματα

Ξέρω ότι δεν έχεις μεγάλο προύπολογισμό, ούτε αρκετό χρόνο. Το μυστικό είναι να μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες και να κρατάς μια αναλογία 2:1 πρωτεΐνης και υδατάνθρακα. Οπότε αγοράζεις κρέας (στεγνό) και υδατάνθρακες (πατάτες, μακαρόνια, ρύζι κλπ) και είσαι σχεδόν έτοιμος ώστε να μείνεις fit. Δες και εδώ:

Το ιδανικό πλάνο για μια σωστή διατροφήΜην ξεχνάς να τρως λαχανικά και σαλάτες αλλά και λιπαρά (π.χ. ξηρούς καρπούς). Με μέτρο όλα ε;

Αν θες να γίνεις πιο αυστηρός ρίξε μια ματιά εδώ:

Τι θεωρείτε μια ολοκληρωμένη διατροφή ; | Τα Βασικά που συχνά ξεχνάτε !

Πάρε και κάποια ταπεράκια και είσαι έτοιμος. Και δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι ότι πρέπει να μαγειρέψεις κάθε μέρα.

Μην ξεχνάς να ψωνίζεις μαζικά όταν βρίσκεις εκπτώσεις.   

Βραδινές λιγούρες

Αυτές συνήθως συμβαίνουν επειδή δεν τρως καλά. Και αυτά που σκέφτεσαι να φας σίγουρα είναι πιο ακριβά και πιο κακά για την υγεία σου από τα "υγιεινά". Αν σε πιάσει λοιπόν βραδινή λιγούρα, προτίμησε την υγιεινή οδό ώστε να σε κρατήσει και να μην πεινάσεις ξανά:

Δημητριακά και γάλα

Αβοκάντο

Σαλάτα

Μπανάνα

Φυστικοβούτυρο

Φρούτα και ξηροί καρποί

Καζεΐνη

Βρες εναλλακτικές

Κάποιες φορές θα χρειαστεί να φας έξω ή να πάρεις κάτι έτοιμο. Προτίμησε να πάρεις κάτι πιο υγιεινό. Αντι να πάρεις π.χ. Σάντουιτς με bacon και τηγανιτές πατάτες, πάρε Σάντουιτς με κοτόπουλο στήθος, λαχανικά και αυγά...

Μια καλή λύση πλήρους γεύματος για δύσκολες ώρες είναι ένα Shaker με άμεση βρώμη, καζεΐνη, φυστικοβούτυρο σε σκόνη και Nutri Green Plus. Αυτό αποτελεί κυριολεκτικά ένας ΠΛΗΡΕΣ γεύμα με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και φυτικές ίνες... ;)

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein