Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Χτίσε μυϊκή μάζα χωρίς εξοπλισμό

Χτίσε μυϊκή μάζα χωρίς εξοπλισμό
Emily Wilcock
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Η μυϊκή μάζα είναι συχνά ο κύριος στόχος οποιουδήποτε πηγαίνει στο γυμναστήριο, αλλά υπάρχουν τρόποι για να το πετύχεις αυτό και χωρίς να βρίσκεσαι στην αίθουσα με τα βάρη στο γυμναστήριο.

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Masterclass, η PT της Myprotein Kay Johnson αναλύει πώς μπορείς να χτίσεις μυϊκή μάζα εάν δεν έχεις πρόσβαση σε εξοπλισμό γυμναστικής. Ήρθε η ώρα για γυμναστική από το σπίτι…

https://youtu.be/5NAWV8UGwPE

Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο επιλέγεις να ασκηθείς χωρίς εξοπλισμό —είτε εξοικονομείς χρήματα με το να μην έχεις συνδρομή στο γυμναστήριο είτε απλώς προτιμάς να γυμνάζεσαι στο σπίτι — μπορείς να κάνεις μια εξαιρετική προπόνηση. Και ναι, αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη των μυών. Εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις εάν θέλεις να χτίσεις μυϊκή μάζα χωρίς βάρη.

Μυϊκή μάζα - Οι αρχές

Αύξησε τις επαναλήψεις σου 

Ένα σχετικά απλό παράδειγμα, αν κάνεις έλξεις με βάρη στο γυμναστήριο, θα χρειαστεί να ολοκληρώσεις περισσότερες έλξεις χωρίς επιπλέον βάρος για να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

Προπονήσου μέχρι την αποτυχία

Αντί να ξεκινήσεις μια άσκηση που σκοπεύεις να κάνεις Χ επαναλήψεις, αντ 'αυτού απλώς ολοκληρώνεις όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείς μέχρι να μην μπορείς να συνεχίσεις άλλο. Και κάνε το ίδιο για το επόμενο σετ.

Μείωσε τον χρόνο ξεκούρασης για μυϊκή μάζα

Με άλλα λόγια, μείωσε τον χρόνο μεταξύ των σετ που αφιερώνεις στο Instagram ή στέλνοντας μηνύματα στους φίλους σου. Άφησε το τηλέφωνό σου κάτω και επέστρεψε στο σετ σου.

Εκτέλεσε παραλλαγές

Διαφορετικές παραλλαγές στην ίδια κίνηση μπορούν να σε βοηθήσουν να χτίσεις μυς, ακόμη και χωρίς εξοπλισμό.

Αύξησε τον χρόνο υπό ένταση

Αυξάνοντας το χρόνο που οι μύες σου είναι υπό ένταση, οι μύες σου θα χρειαστεί να εργαστούν σκληρότερα.

Ακολούθησε αυτές τις αρχές εάν αισθάνεσαι ότι οι προπονήσεις σου γίνονται πιο εύκολες ή εάν η πρόοδός σου έχει μείνει στάσιμη και τα πράγματα πρέπει σύντομα να επανέλθουν.

Προπόνηση σωματικού βάρους

Οι ασκήσεις σωματικού βάρους είναι, όπως το ακούς, ασκήσεις που χρησιμοποιούν μόνο το σωματικό σου βάρος ως αντίσταση, χωρίς πρόσθετα βάρη. Και ο τρόπος για να χτίσεις μυς, χωρίς βάρη, είναι να αυξήσεις το πόσο απαιτητικές είναι οι κινήσεις.

Αλλά να είσαι ρεαλιστής. Δεν θα μπορείς να χτίσεις ακραία επίπεδα μυών, όπως ένας bodybuilder, λόγω έλλειψης προοδευτικής υπερφόρτωσης των μυών σου. Εάν ο στόχος σου είναι η ανάπτυξη μεγάλων μυών, οι ασκήσεις με σωματικό βάρος θα σε φτάσουν μέχρι ένα σημείο.

Προπονήσεις HIIT

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις μια καλή προπόνηση χωρίς εξοπλισμό. Και είναι τέλειο για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης γιατί μπορεί να προσαρμοστεί στο επιθυμητό επίπεδο δυσκολίας. Για παράδειγμα, ένας αρχάριος θα μπορούσε να κάνει μισό burpees ενώ κάποιος πιο προχωρημένος θα μπορούσε να κάνει full burpees από το στήθος μέχρι το πάτωμα.

Επιπλέον, ένας αρχάριος μπορεί να ξεκινήσει με δύο ή τρεις προπονήσεις των 30 λεπτών την εβδομάδα και να φτάσει έως και τρεις έως πέντε προπονήσεις των 45 λεπτών την εβδομάδα.

Είναι μια φθηνή επιλογή και μπορείς να την κάνεις σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες. Για παράδειγμα, οπουδήποτε στο σπίτι σου, σε μια ήσυχη γωνιά στο γυμναστήριο, στον κήπο σου (ανάλογα με τον καιρό και το πόσο θέλεις να βραχείς) ή ακόμα και αν θέλεις να κάνεις μια μικρή προπόνηση ενώ βρίσκεσαι στις διακοπές σου.

Είδη οικιακής χρήσης

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο εξοπλισμό, αλλά δεν θέλεις να αγοράσεις, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Ρίξε μια ματιά στα ντουλάπια σου — τα κουτάκια αναψυτικών δημιουργούν υπέροχους αλτήρες και τα μπουκάλια νερού 1,5 λίτρου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για μπάρα όταν κάνεις squats. Γίνε δημιουργικός και δες τι μπορείς να βρεις.

Δες αυτό το άρθρο για το πώς να βάλεις όγκο αποτελεσματικά!

Με λίγα λόγια

Είτε είσαι αρχάριος, είτε απλά θέλεις να αλλάξεις λίγο τα πράγματα, είτε θέλεις να ενσωματώσεις μερικές ακόμα ασκήσεις με το σωματικό βάρος στην προπόνησή σου, τότε προχώρα. Η γυμναστική χωρίς εξοπλισμό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να χτίσεις μυς. Όσο ακολουθείς αυτές τις αρχές, θα πρέπει να συνεχίσεις να βλέπεις πρόοδο.

Φυσικά, πρέπει να ακολουθείς πάντα μια ολοκληρωμένη διατροφή!

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein