Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

Δες την ιστορία της Αμέλια για το πώς ξεπέρασε μία διατροφική διαταραχή

Δες την ιστορία της Αμέλια για το πώς ξεπέρασε μία διατροφική διαταραχή
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Για τον Μήνα Ψυχικής Υγείας 2021 θέλουμε να γιορτάσουμε την θετική επίδραση που μπορεί να έχει η φυσική κατάσταση στην ψυχική μας υγεία. Πώς το να βάζεις τα ακουστικά σου, να δυναμώνεις την ένταση και να σηκώνεις κιλά μπορεί να είναι η απόδραση που χρειάζεσαι.

Η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού και κανείς δεν χρειάζεται να υποφέρει σιωπηλά. Έτσι μοιραζόμαστε ιστορίες από εκείνους που αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας και ανακάλυψαν υγιείς τρόπους για να βελτιώσουν την ευημερία τους.

Η Αμέλια Γκόλντσμιθ γνωρίζει τον αγώνα. Για να ξεπεράσει μια διατροφική διαταραχή που βίωσε για σχεδόν μια δεκαετία, η Αμέλια ξεκίνησε ένα ταξίδι αύξησης βάρους, μοιράζοντας κάθε βήμα της με τους οπαδούς της στο Instagram.

Μιλήσαμε με την Αμέλια για να ανακαλύψουμε τι την έκανε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην πορεία καθώς ενδυνάμωσε το σώμα και το μυαλό της μέσω της φυσικής κατάστασης και της ιδανικής διατροφής.

Πριν το ταξίδι αύξησης βάρους

Μεγαλώνοντας, η Αμέλια ήταν πάντα ενεργή, έκανε χορό από την ηλικία των τριών. Είχε επίσης μια λεπτή κατασκευή και ένιωθε πίεση τόσο από τη χορευτική κουλτούρα όσο και από τον κόσμο γύρω της για να παραμείνει έτσι.

«Νομίζω ότι από το συγκεκριμένο περιβάλλον χορού, η πίεση που ασκώ στον εαυτό μου και τα κοινωνικά πρότυπα με τα οποία περιβάλλω τον εαυτό μου, με έκανε να μπω, όπως φαινόταν, σε μια ατελείωτη σκοτεινή τρύπα σκέψεων που σχετίζονται με τη διατροφή, τη σωματική δυσμορφία και την συνεχή ανάγκη να είσαι λεπτός και να «δείχνεις fit».

Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση την επηρέασε με μερικούς αρκετά τρομακτικούς τρόπους και μόλις πέρυσι η Αμέλια συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Μετά από επτά έως οκτώ χρόνια που έπρεπε να παλεύω συνεχώς με τις σκέψεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα στο κεφάλι μου και μετράω/περιορίζω τις θερμίδες, έφτασε το 2020 και ο COVID, που ήταν το σημείο που έφτασα στο χαμηλότερο επίπεδο, ψυχικά και σωματικά».

Σε αυτό το σημείο, η Αμέλια δεν είχε περίοδο για 8 χρόνια και οι φίλες της είχαν αρχίσει να εκφράζουν την ανησυχία τους και για αυτήν.

«Η καλύτερή μου φίλη με πλησίασε μερικές φορές ρωτώντας αν είμαι καλά, κάτι που με ανησύχησε και με έκανε να πανικοβληθώ. Μετά από μερικά σχόλια για το βάρος μου, άρχισα να συνειδητοποιώ τι έκανα και πού θα πήγαινα αν συνεχίσω, κάτι που δεν θα με έκανε ευτυχισμένη ή υγιή».

Μπορεί να είναι δύσκολο να δεις ανθυγιεινές σκέψεις και συνήθειες στον εαυτό σου και η Αμέλια χρειάστηκε να δει τον εαυτό της αντικειμενικά για να αναγνωρίσει ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

«Πραγματικά θυμάμαι να κάνω μια προπόνηση ζωντανά σε συνεργασία με την Myprotein στο Instagram μου και θυμάμαι να κοιτάζω πίσω και να ρωτάω αν ήμουν πραγματικά τόσο αδύνατη όσο φαινόταν στο βίντεο. Ήταν μία από τις σπάνιες στιγμές που είδα το πραγματικό μου μέγεθος και όχι το μέγεθος που πάντα πίστευα ότι είχα όταν κοιταζόμουν στον καθρέφτη».

Κάνοντας την αλλαγή

Μετά το απίστευτα δύσκολο πρώτο βήμα της αποδοχής μιας αλλαγής που έπρεπε να γίνει, η Αμέλια επέτρεψε στον κόσμο να συμμετάσχει μαζί της στο ταξίδι. Ολόκληρο το ταξίδι αύξησης βάρους καταγράφηκε στον λογαριασμό της στο Instagram.

«Τελικά βρήκα το θάρρος να αποδεχτώ ότι έπρεπε να βάλω την υγεία μου πρώτη, πράγμα που σήμαινε αύξηση του βάρους».

Ενώ κάθε ταξίδι έχει τα πάνω και τα κάτω του, το ταξίδι αύξησης βάρους της Αμέλια της άφησε πολύ περισσότερα από ό, τι φανταζόταν αρχικά.

«Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά! Πήρα πίσω την προσωπικότητά μου που δεν ήξερα ότι είχα χάσει! Πήρα επίσης πίσω το χιούμορ μου. Γελάω πολύ περισσότερο. Καθαρή, καθαρή ευτυχία, ενέργεια, απίστευτα καλύτερο δέρμα, μαλλιά και νύχια. Η σχέση μου με το φαγητό είναι τόσο καταπληκτική».

Έχει επίσης δει βελτιώσεις στις σχέσεις της με τους άλλους καθώς και με τον εαυτό της και σημάδια ότι το σώμα της δεν επιβιώνει πλέον, αλλά ευδοκιμεί επίσης.

«Οι σχέσεις μου με την οικογένεια και τους φίλους μου είναι τόσο πιο υγιείς και λιγότερο τοξικές. Το άγχος μου είναι πραγματικά πολύ λιγότερο, και νομίζω ότι αυτό οφείλεται επίσης στην αύξηση της εμπιστοσύνης. Η περίοδός μου επέστρεψε (!!!!) που σημαίνει ότι το σώμα μου δεν προσπαθεί πια να «επιβιώσει», και αντίθετα ζει ευτυχισμένα. Η λίμπιντό μου επέστρεψε καθώς και το ενδιαφέρον μου για ρομαντικές σχέσεις».

Ακούγοντας όλα αυτά τα θετικά που έχει απαριθμήσει η Αμέλια σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ πιεζόμαστε για να δείχνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και ότι όταν αφαιρεθεί αυτή η πίεση, πόσο απολαυστική μπορεί να γίνει η ζωή. Αυτό ισχύει σίγουρα για την Αμέλια.

"Τα όνειρα που βλέπω εδώ και χρόνια αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί η νοοτροπία μου απέναντι στο σώμα μου, το φαγητό, την άσκηση, τις θερμίδες κλπ. Με κρατούσε με πολλούς τρόπους."

Τώρα η Αμέλια είναι σε θέση να βλέπει τη φυσική κατάσταση ως κάτι για να χτίσει το σώμα της πιο δυνατό και όχι για να γίνει μικρότερη.

Ξεκινώντας το δικό σου ταξίδι αύξησης βάρους

Παρά τα θετικά, το να βλέπεις το σώμα σου να μεγαλώνει μετά από χρόνια προσπάθειας για να παραμείνεις λεπτός μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά η Αμέλια έχει προσφέρει μερικές πρακτικές συμβουλές για την καταπολέμηση των προκλήσεων που αντιμετώπισε στην πορεία

- ΕΜΠΙΣΤΕΥΣΟΥ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ! Είναι τόσο εύκολο να αμφιβάλλεις για τη διαδικασία και τον εαυτό σου, αλλά όλα έρχονται μαζί στο τέλος.

- Το φούσκωμα είναι φυσιολογικό. Άφησε το σώμα σου να αφομοιώσει την τροφή που του δίνεις.

- Εάν είσαι άβολα γεμάτη στην αρχή, να ξέρεις ότι θα περάσει. Το σώμα και η όρεξή σου θα προσαρμοστούν, απλώς δώσε του χρόνο.

- Το σώμα σου κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης βάρους μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά να θυμάσαι ότι είναι προσωρινό και το βάρος θα κατανέμεται ομοιόμορφα.

- Κράτα το κεφάλι σου συγκεντρωμένο στον εαυτό σου, μην ανησυχείς για τους ανθρώπους γύρω σου. Οι στόχοι τους δεν θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στους δικούς σου.

Με λίγα λόγια

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να μοιάζει σαν να πας ενάντια σε όλα όσα σου είπε η κοινωνία για να είσαι «υγιής». Η ιστορία της Αμέλια δείχνει ότι «υγιής» είναι κάτι πολύ περισσότερο από το τι δείχνει κανείς.

Το να φροντίζεις το σώμα που έχεις και να γιορτάζεις όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει είναι πολύ πιο αξιόλογο από το να το συγκρίνεις με εξωπραγματικά ιδανικά. Δυνάμωσε το σώμα σου, ενίσχυσε το μυαλό σου.

Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein