Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η δίαιτα Sirtfood: επιστημονικό γεγονός ή μύθος;

Η δίαιτα Sirtfood: επιστημονικό γεγονός ή μύθος;
Myprotein
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Η διατροφική κουλτούρα είναι κάτι που είναι πάντα καυτό θέμα. Οι μοντέρνες νέες (μερικές φορές άθλιες) δίαιτες φαίνεται να εμφανίζονται τακτικά και η δίαιτα Sirtfood είναι μια από τις πιο πρόσφατες που προκαλούν συζήτηση.

Η δίαιτα Sirtfood αναπτύχθηκε το 2015 από δύο διατροφολόγους τον Aidan Goggins και τον Glen Matten. Προτείνουν ότι η δίαιτα «επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και ενισχύει το μεταβολικό σύστημα».1 Η δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (που ονομάζονται sirtfoods), τα οποία διεγείρουν την παραγωγή πρωτεϊνών που ονομάζονται sirtuins (sirts) στο σώμα. Το Sirt σημαίνει Silent Information Regulator Protein.

Η προτεινόμενη επιστήμη πίσω από τη δίαιτα βασίζεται στη δύναμη που έχουν αυτές οι sirtfoods στις πρωτεΐνες «sirt». Υπάρχουν επτά πρωτεΐνες sirt (S1-7) και η καθεμία έχει συγκεκριμένες μεταβολικές λειτουργίες.

Το S1 σχετίζεται με τη διάσπαση λίπους και την απώλεια βάρους. Οι ιδρυτές της δίαιτας προτείνουν ότι ενεργοποιεί τις οδούς του «λεπτού γονιδίου» στο σώμα. Αυτά τα μονοπάτια του «λεπτού γονιδίου» είναι τα ίδια που ενεργοποιούνται πιο συχνά με τη νηστεία και την άσκηση. Βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος, να αυξήσει τη μυϊκή μάζα και να βελτιώσει την υγεία.

Οι συγγραφείς του The Sirtfood Diet πιστεύουν ότι η κατανάλωση sirtfoods όχι μόνο ενεργοποιεί τα γονίδια sirt, αλλά βοηθούν επίσης στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι σιρτουίνες έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιγήρανση.

Ποια είναι όμως η απόδειξη πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς; Ας δούμε λίγο καλύτερη τη δίαιτα Sirtfood.

Τι είναι η δίαιτα Sirtfood;

Αυτή η τάση διατροφής βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με μια οικογένεια πρωτεϊνών γνωστών ως πρωτεΐνες sirtuin (SIRT1-SIRT7)2. Αυτές οι ομάδες των επτά πρωτεϊνών στο σώμα έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν μερικές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της φλεγμονής και της αύξησης της διάρκειας ζωής (γνωστός και ως επιβράδυνση της γήρανσης).

Υπάρχουν δύο φάσεις στη δίαιτα που διαρκούν συνολικά 3 εβδομάδες. Μετά από αυτό, μπορείς να συνεχίσεις να καταναλώνεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε Sirtfood.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών, η πρόσληψη θερμίδων περιορίζεται στις 1000 θερμίδες την ημέρα και αποτελείται από πράσινους χυμούς, συν κανονικά γεύματα πλούσια σε «Sirtfoods». Την τέταρτη έως τη έβδομη μέρα, η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται σε 1500 θερμίδες και αποτελείται από δύο χυμούς και δύο γεύματα.

Το πρόγραμμα δίαιτας Sirtfood εστιάζει στην αύξηση της πρόσληψης «υγιεινών» Sirtfoods. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο κρασί
  • Λάχανο
  • Φράουλες
  • Κρεμμύδια
  • Σόγια
  • Μαϊντανός
  • Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Μαύρη σοκολάτα (85% κακάο)
  • Πράσινο τσάι Matcha
  • Είδος σίκαλης
  • Κουρκουμά
  • Καρύδια
  • Ρόκα (πύραυλος)
  • Τσίλι Bird’s eye
  • Lovage
  • Χουρμάδες
  • Κόκκινο κιχώριο
  • Blueberries
  • Κάπαρη
  • Καφές

Εβδομάδα 1:

  • Περιόρισε την πρόσληψη στις 1000 θερμίδες την ημέρα
  • Πίνε τρεις πράσινους χυμούς sirtfood την ημέρα
  • Φάε ένα πλούσιο γεύμα σε sirtfood την ημέρα.
  • Πωλείται επίσης ένα βιβλίο με τη δίαιτα που περιλαμβάνει προτεινόμενες συνταγές

Εβδομάδα 2:

  • Αύξησε την πρόσληψή σου στις 1500 θερμίδες την ημέρα
  • Πίνε δύο πράσινους χυμούς sirtfood την ημέρα
  • Φάε δύο γεύματα πλούσια σε sirtfood την ημέρα.

Συνιστάται να τρως περίπου 10 μερίδες sirtfoods την ημέρα για απώλεια βάρους και πέντε για συντήρηση.

Ένα μεγάλο μέρος της διατροφής είναι ο πράσινος χυμός, που περιέχει 75 γραμμάρια λάχανο, 30 γραμμάρια ρόκα, μισό πράσινο μήλο, 1 εκ. τζίντζερ, 2 μπαστούνια σέλινο, μισό λεμόνι, 5 γραμμάρια μαϊντανό και ½ κουταλάκι του γλυκού matcha που πρέπει να γίνει με αποχυμωτή.

Το σχέδιο δίαιτας Sirtfood φαίνεται ότι λειτουργεί με δύο τρόπους. Το πρώτο είναι ότι τα Sirtfoods διεγείρουν τα γονίδια sirtuin, τα οποία λέγεται ότι επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος και να ενισχύει το μεταβολικό σύστημα.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη των βιοδραστικών ενώσεων σε φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνιστώνται στη διατροφή.4 Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις μπορούν να βρεθούν στα κόκκινα σταφύλια (ρεσβερατρόλη) και στο πράσινο τσάι (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη).5

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η δίαιτα Sirtfood λειτουργεί για να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος είναι ο περιορισμός των θερμίδων σε διάστημα 3 εβδομάδων, συχνά κάτω από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό της πλειοψηφίας του πληθυσμού (BMR).

Τι λέμε;

Η διατροφή είναι πλούσια σε τροφές που έχουν πολλά οφέλη όπως πράσινο τσάι, κουρκουμάς, πολλά λαχανικά όπως λάχανο, κρεμμύδια, μαϊντανός, φρούτα όπως βατόμουρα και πολλές αντιφλεγμονώδεις τροφές όπως καρύδια και ελαιόλαδο. Από την άποψη της διατροφικής πυκνότητας, τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα σιρτουΐνης παρέχουν επίσης καλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών που συνδέονται συνολικά με τη βελτίωση της υγείας, ωστόσο, η διατήρηση αυτής της συγκεκριμένης δίαιτας μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Από επιστημονική άποψη, γνωρίζουμε πολύ λίγα για τα στοιχεία πίσω από τη δίαιτα. Οι δοκιμές που έχουν γίνει είναι κυρίως σε ποντίκια και θα ήταν ανακριβές να υποθέσουμε ότι η εργαστηριακή έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια, ζυμομύκητες και ανθρώπινα βλαστοκύτταρα έχει οποιαδήποτε επίδραση στα αποτελέσματα της ανθρώπινης υγείας στον πραγματικό κόσμο.6.7

Η επίτευξη ελλείμματος θερμίδων θα λειτουργήσει για τους περισσότερους όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Εάν τρως μόνο 1000 θερμίδες την ημέρα, αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον βασικό μεταβολικό ρυθμό των περισσότερων ανθρώπων. Φυσικά, η μείωση των θερμίδων, πολλές από τις οποίες είναι υδατάνθρακες, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία απώλεια γλυκογόνου (αποθηκευμένη μορφή υδατάνθρακα) από τους σκελετικούς μυς και το συκώτι. Για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου υπάρχουν περίπου 2,7 γραμμάρια νερού 8. Έτσι, με όλο το χαμένο γλυκογόνο, χάνουμε και νερό - δεν αποτελεί έκπληξη η μείωση στην ζυγαριά.

Περαιτέρω αμφιβολίες γεννιούνται σχετικά με αυτή τη δίαιτα όταν λάβουμε υπόψη ορισμένους από τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Οι απώλειες επτά κιλών την εβδομάδα δεν είναι ρεαλιστικές και είναι πολύ απίθανο να αντικατοπτρίζουν αλλαγές στο σωματικό λίπος.

Η ετυμηγορία

Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξουμε τους ισχυρισμούς της δίαιτας, πρέπει να πούμε ότι είναι ένας μύθος.

Υπάρχουν κάποιες εργαστηριακές έρευνες 9 που δείχνουν ότι οι σιρτουίνες μπορεί να έχουν αντιγηραντική δράση, αλλά μελέτες έχουν γίνει σε ποντίκια, ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και αρουραίους, αυτοί δεν είναι άνθρωποι του πραγματικού κόσμου.

Αν περιορίσεις τις θερμίδες, είτε αυτές οι θερμίδες προέρχονται από το Sirtfoods είτε όχι, θα χάσεις βάρος. Φυσικά, η επιλογή των χόρτων και των μούρων αντί για το κέικ βοηθά στη συνολική υγεία και ευεξία μας.

Συνολικά, δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για να καθοριστεί εάν η δίαιτα Sirtfood λειτουργεί πραγματικά.

Δυστυχώς, ο περιορισμός των θερμίδων σου σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμηλότερο από το βασικό μεταβολικό ρυθμό των περισσότερων ανθρώπων, μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, μειώνοντας τελικά το δικό σου BMR. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρως ξανά σε μια «κανονική» ποσότητα, το βάρος σου πιθανότατα θα αυξηθεί.10

Μέχρι να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα βασισμένο σε στοιχεία σχετικά με το εάν αυτή η δίαιτα είναι καλύτερη από την κανονική δίαιτα περιορισμού θερμίδων, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Είναι πάντα σημαντικό να θυμάσαι ότι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους είναι αυτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά, προάγει την υγεία και την ευεξία και μπορείς να την τηρείς μακροπρόθεσμα, και η δίαιτα Sirtfood δεν φαίνεται να το κάνει αυτό.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein