Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Σιρόπι αγαύης | Ιδιότητες και ωφέλειες

Σιρόπι αγαύης | Ιδιότητες και ωφέλειες
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Αν ψάχνετε το επόμενο υγιεινό τρόφιμο που όχι μόνο είναι καλό για εσάς, αλλά σας παρέχει και ενέργεια και σας καλύπτει τις λιγούρες χωρίς τύψεις - το βρήκατε! Λέγεται σιρόπι αγαύης και είναι εδώ για να σας προσφέρει γλυκήτητα χωρίς ενοχές!

Τι είναι το σιρόπι αγαύης;

Το σιρόπι αγαύης είναι ένα νέο εναλλακτικό γλυκαντικό. Μοιάζει με το μέλι και χρησιμοποείται σε πολλά δημοφιλή τρόφιμα ή ποτά ως μια υγιεινή εναλλακτική σε σχέση με τα τυπικά γλυκαντικά.

Το σιρόπι αγαύης είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν απώλεια βάρους ενώ παράλληλα βοηθάει στην θρέψη των πληγών.

Η αγαύη είναι στην πραγματικότητα ένα φυτό, σαν το κρίνο ή τη yucca με τα ωραία χαρακτηριστικά του. Αναπτύσσεται στα νότια και δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην κεντρική Νότια Αμερική. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη του φυτού αυτού, το οποίο καλλιεργήθηκε αρχικά από Αμερικανούς πριν από αιώνες.

Το φυτό αυτό έχει διάφορες χρήσεις με βρώσιμα φύλλα και λουλούδια, τα οποία είναι ιδανικά για σαλάτες. Οι μίσχοι μπορούν να φρυγανιστούν, χαρίζοντας μια γλυκιά γεύση. Και έπειτα υπάρχει ο χυμός, ο οποίος χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό ενώ η τεκίλα φτιάχνεται από τα λουλούδια του.

σιρόπη αγαύης

Είναι το σιρόπι αγαύης καλό για εσάς;

Η αγαύη είναι ευρέως διαθέσιμη σε σουπερ μάρκετ και μαγαζιά με υγιεινά τρόφιμα, επομένως, θεωρείται ένα ασφαλές προϊόν. Έχει αρκετά οφέλη όταν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά αν έχετε κάποια προϋπάρχουσα ασθένεια ζητήστε την γνώμη του γιατρού σας πριν το καταναλώσετε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για την υγεία;

Περιέχει σαπωνίνες και φρουκτάνια, τα οποία προέρχονται από την quinoa και τις ρίζες των φυτών, συμπεριλαμβανομένου του ginseng. Έχουν όλες τις σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επίσης βελτιώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επιπλέον, διαθέτει αντιμικροβιακές δυνατότητες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να σκοτώνει ή να σταματά την ανάπτυξη μικροοργανισμών, όπως τα ανεπιθύμητα βακτήρια. Λέγεται ότι αυτή η ανακάλυψη χρονολογείται από την εποχή των Αζτέκων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν σιρόπι αγαύης για να θεραπεύσουν τις πληγές ως ένα είδος αντιβακτηριακής πάστας.

Περιέχει επίσης ινουλίνη που βοηθάει στην απώλεια βάρους. Η ινουλίνη είναι μια μορφή φυτικής ίνας, η οποία βοηθά στην απώλεια βάρους λόγω της χαμηλής της επίδρασης στο σάκχαρο του αίματός σας ενώ αυξάνει τον κορεσμό, με άλλα λόγια, τη σωματική αίσθηση ότι νιώθετε χορτάτοι μετά από το φαγητό, που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την λιγούρα σας και την όρεξη σας.

Η ινουλίνη αποδεικνύεται επίσης ότι μειώνει τη χοληστερόλη ενώ συμβάλλει ενεργά στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τις ισοφλαβόνες, που συμβάλλουν στη διατήρηση του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, των κυττάρων, των μυών, των οστών και των ενεργειακών επιπέδων.

Οι φρουκτάνες, από την άλλη πλευρά, έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν στη θεραπεία πεπτικών παθήσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η νόσος του Crohn.

Η άλλη πλευρά όλων αυτών των καλών ειδήσεων είναι ότι το σιρόπι αγαύης είναι σχεδόν δυο φορές πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρς και σας παρέχει περίπου 60 θερμίδες ανά κ.σ., που είναι περίπου 20 θερμίδες περισσότερο από την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Εάν ο γιατρός σας έχει προτείνει να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης, τότε η αγαύη δεν είναι για σας.

Το σιρόπι αυτό είναι μια γλυκαντική ουσία χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση. Η ζάχαρη είναι ένα επεξεργασμένο γλυκαντικό, ενώ ο χαμηλός-γλυκαιμικός δείκτης της αγαύης σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει μεγάλη άνοδο στα επίπεδα σακχάρου τα οποία μετά θα πέσουν απότομα.

σιρόπη αγαύης

Τρόποι να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι αγαύης

Το σιρόπι αυτό διαλύεται εύκολα. Επομένως, είναι ιδανικό γλυκαντικό για κρύα ποτά όπως αλκοολούχα κοκτέιλ, μοκτέιλ ή παγωμένο τσάι. Ταιριάζει φυσικά και σε ζεστά, όπως γίνεται και με το μέλι. Παράλληλα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με λεμόνι και ζεστό νερό όταν έχετε το λαιμό σας λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του.

Όταν ψήνετε ή το χρησιμοποιείτε ως συστατικό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο των παρακάτω.

Εναλλακτικές για το σιρόπι αγαύης

Επειδή έχει υφή σαν το μέλι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί των παρακάτω:

ΜέλιΣιρόπι σφενφάμου

Σιρόπι καφέ ρυζιού: Αντικαταστήστε ένα φλιτζάνι από σιρόπι καφέ ρυζιού με περίπου το μισό της αγαύης, ενώ αντισταθμίστε το υπόλοιπο με νερό.

Σιρόπι καλαμποκιού: Αντικαταστήστε ένα φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού με το μισό ποσό της αγαύης και αυξήστε τα άλλα υγρά στη συνταγή.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein