Κάποιος μπορεί να κάνει την καλύτερη προπόνηση, να ετοιμάζει τα γεύματα του στην εντέλεια και να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα συμπληρώματα. Ωστόσο δυσκολεύεται να βάλει μυϊκή μάζα, τα επίπεδα ενέργειας του είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι επιδόσεις του έχουν μείνει στάσιμες. Αλλά αφού τα κάνει όλα εντελώς σωστά, τι μπορεί να φταίει;
Ύπνος και οι επιδράσεις του σε μυϊκή ανάπτυξη, απώλεια λίπους και επιδόσεις
Η σημασία της ποιότητας ύπνου
Ενώ σίγουρα διατροφή, προπόνηση και συμπληρώματα παίζουν καθοριστικό παράγοντα στην μυϊκή ανάπτυξη, κάτι άλλο πολύ σημαντικό που παραβλέπει η πλειοψηφία του κόσμου, είναι η ποιότητα ύπνου. Ο ύπνος όπως καταλάβατε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση και την μυϊκή ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια της προπόνησης καταστρέφουμε τον μυϊκό ιστό. Μόνο όταν ξεκουραζόμαστε δίνουμε χρόνο στο σώμα μας μας να αναρρώσει και να επισκευάσει την ζημιά που έχει γίνει στις μυϊκές ίνες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδικασίας γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουραστεί όσο καλύτερα γίνεται, πολλαπλασιάζουμε την ταχύτητα ανάρρωσης και αποκατάστασης.
Επιδράσεις της κακής ποιότητας ύπνου στις επιδόσεις και την μυϊκή ανάπτυξη
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις επιδράσεις που έχει η ποιότητα ύπνου στο σώμα αν στόχος σας είναι η μυϊκή ανάπτυξη και η βελτίωση των επιδόσεων.
- Ο ύπνος επηρεάζει τις επιδόσεις στο γυμναστήριο.
Άμα δεν λάβετε επαρκή ύπνο, πολύ πιθανόν οι επιδόσεις σας να είναι πολύ χαμηλότερες, μιας και έρευνες έχουν αποδείξει πως άτομα με χρόνια έλλειψη ύπνου έχουμε πολύ μικρότερη ταχύτητα αντίδρασης σε σχέση με ξεκούραστα άτομα. Μειωμένη ικανότητα αντίδρασης σημαίνει και μειωμένη νευρομυϊκή ικανότητα που μεταφράζεται σε λιγότερα κιλά στο γυμναστήριο.
- Ο ύπνος επηρεάζει την κόπωση κατά την διάρκεια της προπόνησης.
Μία άλλη έρευνα, έχει δείξει πώς πως οι επιδόσεις μιας ομάδας ατόμων με έλλειψη ύπνου ήταν ίδιες σε σχέση με όταν ήταν ξεκούραστοι. Ωστόσο τα άτομα με στέρηση ύπνου κουραζόντουσαν πολύ πιο εύκολα κατά την διάρκεια της προπόνησης. Αυτό οφείλεται το γεγονός πώς όταν οι άνθρωποι έχουν έλλειψη ύπνου, ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να μεταβολίσει την γλυκόζη. Και εφόσον η γλυκόζη χρησιμεύει για την παραγωγή ενέργειας, άμα το σώμα δυσκολεύεται να την διασπάσει, τότε τα επίπεδα ενέργειας του θα είναι μειωμένα. Αυτό μεταφράζεται σε κόπωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
- Ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα αναβολικών ορμονών.
Μια άλλη επίδραση που έχει ο ύπνος είναι στην ισορροπία των ορμονών του σώματος. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός απελευθερώνει ορμόνες όπως η αυξητική ορμόνη, η τεστοστερόνη και η ορμόνη IGF-1 οι οποίες παίζουν το μεγαλύτερο παράγοντα στην ανάρρωση του σώματός καθώς και στην μυϊκή ανάπτυξη. Όταν όμως δεν έχουμε καλή ποιότητα ύπνου και έχουμε διαταραχές κατά την διάρκειά του και κυρίως στη φάση REM, η απελευθέρωση αυτών των πολύ σημαντικών ορμονών παίρνει πολύ παραπάνω ώρα μειώνοντας δραματικά την ικανότητα και την ταχύτητα του σώματος μας να επισκευάσει τα μικροτραύματα που έχουν δημιουργηθεί στις μυϊκές ίνες μετά από μια σκληρή προπόνηση και σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάρρωση και η μυϊκή ανάπτυξη.
- Ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα καταβολικών ορμονών.
Μια ακόμα έρευνα έδειξε πως άτομα που έχουν πρόβλημα δύσπνοιας στον ύπνο, δηλαδή ροχαλίζουν, παρήγαγαν συνολικά πολύ χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από άτομα με φυσιολογικό ύπνο. Κάτι άλλο που συμβαίνει στο σώμα κατά την διάρκεια του ύπνου, είναι ότι τα επίπεδα των καταβολικών ορμονών, όπως η κορτιζόλη, δυσκολεύονται να πέσουν. Όταν κάποιος δεν λαμβάνει καλό ύπνο, η κορτιζόνη παραμένει πολύ ανεβασμένη και δεν ελαττώνεται τόσο γρήγορα. Εδώ παίζει και μεγάλη σημασία η ώρα του ύπνου, μιας και για μία ακόμα φορά έρευνες έδειξαν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσα στην ημέρα, τα επίπεδα κορτιζόλης δεν έπεσαν τόσο πολύ σε σχέση με άτομα που κοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός τόσο το σώμα μας διαθέτει ένα βιολογικό ρολόι ή αλλιώς γνωστό ως τον κιρκάδιο ρυθμό.
- Ο ύπνος επηρεάζει την πιθανότητα τραυματισμού
Μια τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική έρευνα, έδειξε πως κουρασμένα άτομα εκτελούν περισσότερα λάθη στην προπόνησή τους και αυτό στο γυμναστήριο μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, και όπως γνωρίζετε, ένας απλός τραυματισμός μπορεί να σας κρατήσει πίσω μήνες ολόκληρους άμα είσαστε άτυχοι.