Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Μουσική, άσκηση, όρεξη και μέτρημα βημάτων: έρευνες της εβδομάδας

Μουσική, άσκηση, όρεξη και μέτρημα βημάτων: έρευνες της εβδομάδας
skolikisv
Writer and expert4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του skolikisv

Είναι αυτή η στιγμή της βδομάδας που προσπαθούμε να μάθουμε κάτι καινούργιο από τις πιο πρόσφατες έρευνες στην άσκηση, στα σπορ και στην διατροφή. Αν πειραματίζεσαι με την γυμναστηριακή σου ρουτίνα και θες να μάθεις λίγα περισσότερα για την διατροφή, τότε αυτό το άρθρο είναι ένα καλό μέρος να ξεκινήσεις.

Αυτή την βδομάδα, θα ενισχύσουμε την αεροβική σου με μουσική, θα μιλήσουμε για την προπόνηση και θα δούμε αν τελικά τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι αρκετά. Μάθε περισσότερα...

Μουσική στην προπόνηση

Ποιος δεν αγαπά μια καλή playlist στην προπόνηση; Αν έχεις προγραματίσσει μια προπόνηση τρεξίματος αυτή την βδομάδα, τότε αυτή η μουσική θα σε βοηθήσει να κάνεις το καλύτερο 5άρι σου. Μια έρευνα που έγινε σε 19 γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά βρήκε ότι η μουσική με υψηλό ρυθμό δεν οδήγησε μόνο σε υψηλότερο καρδιακό ρυθμό, αλλά άφησε τους συμμετέχοντας να νιώθουν λιγότερο κουρασμένοι (1).

Το γκρούπ της μελέτης είναι αρκετά μικρό, επομένως θα θέλαμε να δούμε τα ίδια αποτελέσματα όταν λαμβάνουν μέρος περισσότερα άτομα, αλλά ήδη γνωρίζουμε ότι μια καλή playlist κάνει την διαφορά στις προπονήσεις σου. Η ιδέα είναι ότι η μουσική με γρήγορο ρυθμό μπορεί να κάνει την άσκηση ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Απλά μην ξεχάσεις τα ακουστικά σου...

Η άσκηση σε βοηθάει να πεις όχι...

Όλοι ξέρουμε ότι οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα, αλλά η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κάποια κιλά και ίσως ακόμα περισσότερο από όσο νομίζαμε σύμφωνα με αυτή την καινούργια έρευνα (2). Κοιτώντας τα δεδομένα 130 συμμετεχόντων, αυτή η έρευνα βρήκε ότι τα άτομα που δεν είχαν γυμναστεί εκείνη την ημέρα, είχαν 12% ρίσκο υπερφαγίας, ενώ αυτοί που κάναν άσκηση για μια ώρα, είχαν ρίσκο υπερφαγίας της τάξεως του 5%.

Οι έρευνες έγιναν στα κινητά των συμμετεχόντων ώστε να καταγραφούν οι συνήθειες διατροφής τους, ενώ τα fitness trackers κατέγραψαν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Ειναι πιο πιθανόν να απορρίψεις ένα κείκ μετά από μια καλή προπόνηση ή θα το θες περισσότερο; Το αξίζεις άλλωστε, σωστά;

Τα 10.000 βήματα δεν αποτρέπουν την αύξηση βάρους

Αν κάνεις τακτικά 10.000 βήματα αλλά δεν χάνεις βάρος, τότε αυτό είναι για σένα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα, η ποσότητα των βημάτων που κάνεις δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά όσον αφορά στην αύξηση βάρους. Μελετώντας 120 φοιτητές σε μια περίοδο 24 βδομάδων, οι ερευνητές βρήκαν ότι είτε κάναν 10.000, είτε 12.500 είτε 15.000 βήματα την ημέρα, οι συμμετέχοντες αύξησαν το βάρους τους κατά 1.5 κιλό κατά μέσο όρο.

Παρόλο που μπορεί να μην πίνεις σαν φοιτητής, η έρευνα δείχνει ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα από την αύξηση των βημάτων για να χάσεις βάρος. Ενώ το αρκετό περπάτημα κάθε μέρα είναι ένα τέλειο πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσεις την καθιστική ζωή, αν θέλεις να χάσεις βάρος, τότε πρέπει να δώσεις βάση στην διατροφή σου.

Με λίγα λόγια 

Η μουσική κάνει διαφορά στο αν η προπόνηση ήταν καλή ή κακή για εσένα; Και αν τέλει... θα απορρίψεις ένα επιπλέον νόστιμο σνακ; Τι κάνεις για να ισορροπήσεις την διατροφή και την άσκηση για σωστή απώλεια βάρους; Οι έρευνες της εβδομάδας είναι καλές για την ανάλυση της ρουτίνας μας και ίσως είναι χρήσιμες ώστε να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Παρόλο που κάποιες από αυτές τις έρευνες είναι μικρές, σου δίνουν κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα για το πώς δουλεύει το σώμα και το μυαλό. Αλλά ο καλύτερος τρόπος να κρίνεις αν κάτι δουλεύει, είναι να το δοκιμάσεις και να δεις αν δουλεύεις σε σένα.

  1. Patania, M. V., Padulo, J., Iuliano, E., Ardigò, L. P., Čular, D., Miletić, A., & De Giorgio, A. (2020). The psychophysiological effects of different tempo music on endurance versus high-intensity performancesFrontiers in Psychology11, 74.
  2. Crochiere, R. J., Kerrigan, S. G., Lampe, E. W., Manasse, S. M., Crosby, R. D., Butryn, M. L., & Forman, E. M. (2020). Is physical activity a risk or protective factor for subsequent dietary lapses among behavioral weight loss participants?Health Psychology.
  3. Bailey, B. W., Bartholomew, C. L., Summerhays, C., Deru, L., Compton, S., Tucker, L. A., … & Hicks, J. (2019). The Impact of Step Recommendations on Body Composition and Physical Activity Patterns in College Freshman Women: A Randomized TrialJournal of Obesity2019.
skolikisv
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του skolikisv
myprotein