Το ιχθυέλαιο και συγκεκριμένα τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι από το πιο γνωστά, αλλά υποτιμημένα συμπληρώματα που υπάρχουν στην αγορά. Εδώ και δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη των EPA και DHA, των δύο κύριων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Τα τελευταία χρόνια όμως, μεγάλος αριθμός λεπτομερών και εκτενών ερευνών προσπαθούν να προσδιορίσουν και να συνδέσουν την σχέση τoυς με την αθλητική απόδοση και το ορμονικό προφίλ του σώματος. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές, πως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βελτιώνουν την υγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Καθώς η τεχνολογία προοδεύει, νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια. Παρακάτω ακολουθούν τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τα ωμέγα 3 και την χρήση τους στον χώρο του bodybuilding, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα.
Γιατί τα Ωμέγα 3 είναι απαραίτητο συμπλήρωμα;
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τον δείκτη IGF-1 (Insulin Like Growth Factor)
O IGF-1 είναι μια ορμόνη, παρόμοια στην δομή με την ινσουλίνη. Είναι ένας απαραίτητος αυξητικός παράγοντας στα παιδιά και συνεχίζει να έχει σημαντικά αναβολικά οφέλη στο ενήλικο σώμα του ατόμου. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τέξας (Texas Institute of Technology) διεξήγαγε μια έρευνα με σκοπό να προσδιορίσει την αναβολική επίδραση τους στον σκελετικό και μυϊκό ιστό. Επιστήμονες χώρισαν άτομα σε 3 ομάδες, στις οποίες δόθηκε η ίδια διατροφή, με κατανάλωση λιπαρών από διαφορετικές πηγές σε ποσοστό 20%. Η πρώτη από τις ομάδες λάμβανε μόνο ωμέγα 6 λιπαρά, η δεύτερη ομάδα λάμβανε ωμέγα 3 και ωμέγα 6, ενώ η τρίτη λάμβανε μόνο ωμέγα 3. Τα αποτελέσματα μετά από 20 εβδομάδες ήταν τα ακόλουθα : Με αφετηρία IGF-1 τα 736 (ng/ml), η πρώτη ομάδα που λάμβανε μόνο ωμέγα 6 πήγε στα 658 (ng/ml), η δεύτερη ομάδα που λάμβανε ωμέγα 3 και 6 πήγε στα 727 (ng/ml) και η τρίτη ομάδα που λάμβανε μόνο ωμέγα 3 πήγε στα 938 (ng/ml). Η ομάδα τρία παρουσίασε αύξηση 200 νανογραμμαρίων ανά ml ή αλλιώς αύξηση 27%. Η παραπάνω έρευνα υποδεικνύει ότι η χρόνια λήψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα σημαντικών αναβολικών ορμονών, όπως το IGF-1.