Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Πώς να αντισταθείς όταν σου έρχεται η έντονη επιθυμία για γλυκά

Πώς να αντισταθείς όταν σου έρχεται η έντονη επιθυμία για γλυκά
Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει λιγούρες!. Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε έντονη επιθυμία για γλυκά!Άμα έχετε βάλει στόχο να κάψετε λίπος, να χτίσετε μυϊκή μάζα και να βελτιώσετε το σώμα σας, ένα τέτοιο ξέσπασμα μπορεί να σας στοιχίσει την σκληρή πρόοδο ολόκληρων ημερών. Έτσι θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να καταπολεμήσετε αυτές τις επιθυμίες.

σιρόπη αγαύης

Κρίσεις πείνας

Ο αντίπαλος σας είναι ο κρίσεις πείνας. Μπορεί να σας χτυπήσουν το πρωί, το μεσημέρι στην δουλειά ή ακόμα και αργά το βράδυ.

Θέλει πολύ προσοχή, μιας και αν ξεκινήσετε να τσιμπολογάτε κινδυνεύετε να μην σταματήσετε μέχρι να καταβροχθίσετε όλη την συσκευασία. ‘’ένα τελευταίο κομματάκι’’…και λίγα λεπτά αργότερα ενώ δεν έχει μείνει τίποτα στην συσκευασία σας κυριεύουν οι τύψεις.. έχει συμβεί σε όλους μας!

Πώς μπορείτε όμως να αντισταθείτε σε αυτές τις ορέξεις;

10 τρόποι να καταπολεμήσετε την επιθυμία για γλυκό

Διαβάστε παρακάτω τους 10 καλύτερους τρόπους για να το καταφέρετε:

1. Φάτε περισσότερα λαχανικά.

Προσθέστε άφθονα λαχανικά στο πιάτο σας. Τα λαχανικά εκτός από τα πολυάριθμα οφέλη που παρέχουν για την  υγείας σας, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες καθώς και φυτικές ίνες οι οποίες θα σας κάνουν να αισθάνεστε ”γεμάτοι” και να μην πεινάτε. Σιγουρευτείτε πως κάθε σας γεύμα περιέχει τουλάχιστον 100γ λαχανικά (περίπου όσο μια γεμάτη παλάμη) και προτιμάτε πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο.

Ωστόσο θέλει προσοχή, μιας και αρκετά λαχανικά όπως το καρότο, ο αρακάς, το κρεμμύδι και άλλα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες.

2. Πιείτε περισσότερο νερό.

Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 3-4 λίτρα την ημέρα. Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι. Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως 2 ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα, περιόρισε την πείνα σε ομάδες ατόμων που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος. Και μην ξεχνάτε πως το νερό είναι καλό όχι μόνο για την υγεία σας, αλλά και για τις προπονήσεις σας, μιας και η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τις επιδόσεις σας!

3. Να είστε προετοιμασμένοι όταν σας έρθει η επιθυμία για κάτι γλυκό.

Ξέρετε πως κάποια στιγμή θα έρθει αυτή η στιγμή. Έτσι προετοιμαστείτε από πριν μόνοι σας υγιεινά σνακ και γλυκά χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη τα οποία θα ικανοποιήσουν την όρεξή σας, αλλά και δεν θα σας ρίξουν εκτός στόχου. Δοκιμάστε μερικές από τις υγιεινές συνταγές στην σελίδα μας

4. Κοιμηθείτε καλά.

Ο ύπνος όχι μόνο  θα σας βοηθήσει στην  ανάρρωση, αλλά και θα σας προστατέψει  από τις κρίσεις πείνας, μιας και έρευνες έδειξαν πως ομάδες ατόμων  που στερήθηκαν  τον ύπνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν πείνα με  αποτέλεσμα να χαλάσουν την διατροφή τους. Επίσης η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες με αποτέλεσμα να αυξάνετε τον κίνδυνο να ξεσπάσετε τρώγοντας κάτι γλυκό.

5. Φάτε σνακ χαμηλά σε θερμίδες.

Βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά ή παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι και σας ήρθε η όρεξη για κάτι τραγανό όπως τα πατατάκια και το pop corn; Πρώτου κάνετε επιδρομή στο πλησιέστερο περίπτερο, προτιμήστε μια πιο υγιεινή επιλογή όπως λίγες ρυζογκοφρέτες, η τραγανά λαχανικά όπως το μαρούλι και το σέλερι. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε από την μεγάλη ποικιλία μας στο κατάστημα σνακ της σελίδας μας.

6. Τρώτε συχνά γεύματα.

Σχεδιάστε τακτικά μικρά και υγιεινά γεύματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε συνέχεια γεμάτοι και θα κρατήσετε το ζάχαρο του αίματος σας σταθερό αποφεύγοντας τις υπογλυκαιμίες που μπορεί να σας οδηγήσουν να κάνετε μια καλή διατροφική επιλογή. Άμα το ωράριο σας είναι δύσκολο και δεν έχετε πολύ χρόνο να αφιερώσετε στην κουζίνα, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο να ετοιμάσετε τα γεύματα σας με την μέθοδο της προετοιμασίας γευμάτων.

7. Προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Εκτός από τα λαχανικά, μπορείτε να βρείτε φυτικές ίνες και σε άλλες πηγές υδατανθράκων όπως τα φασόλια, οι φακές καθώς και φρούτα. Ωστόσο ρυθμίστε τις ποσότητες σας, ώστε να μην ξεπερνάνε τις ημερήσιες σας θερμίδες. Θυμηθείτε πως ακόμα και υγιεινό να είναι το τρόφιμο, δεν σταματάει να περιέχει θερμίδες.

8. Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα.

Μια ζεστή κούπα η καφέ ή τσάι, είναι μια απόλαυση χωρίς ενοχές και επίσης θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλή ώρα μέχρι να ολοκληρώσετε το ρόφημα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως πίνοντας ένα ρόφημα μπορεί να βοηθήσει να διαχειριστείτε την χώνεψη και να περιορίσετε την όρεξη για κάποιο γλυκό φαγητό.

9. Αποσπάστε την προσοχή σας από το φαγητό.

Πρώτου ενδώσετε στην όρεξη σας, δοκιμάστε να κρατήσετε το μυαλό σας απασχολημένο με κάτι άλλο. Πηγαίνετε για έναν περίπατο, ασχοληθείτε με την εργασία σας η κάντε το αγαπημένο σας χόμπι.

10. Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα.

Πειραματιστείτε στην κουζίνα και δοκιμάστε πρωτότυπους  τρόπους να μετατρέψετε τα συνήθως μονότονα πιάτα σε γευστικές απολαύσεις. Χρησιμοποιήστε ελαφριές σάλτσες, μπαχαρικά όπως η ρίγανη, ο βασιλικός, το τσίλι και η πάπρικα και προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά στο μείγμα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να νιώσετε περιορισμένοι στην διατροφή σας και θα κρατήσετε τις λιγούρες μακριά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνταγές που μπορείτε να  βρείτε online ή στην σελίδα μας

Επίλογος

Άμα Έχετε βρεθεί στο σημείο που θέλετε απελπιστικά να φάτε κάτι γλυκό, τότε δοκιμάζοντας κάποια από τις παραπάνω συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Ωστόσο ακόμα και αν δεν καταφέρατε να αντισταθείτε στην όρεξη σας, μην απογοητεύστε! Δεν πρόκειται να χαλάσει ξαφνικά όλη η πρόοδος που κάνατε τόσους μήνες σε μια μόνο ημέρα.

Δείτε το απλά σαν μία ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει έως τώρα και την επόμενη μέρα συγκεντρωθείτε και πάλι στον στόχο σας και συνεχίσετε από εκεί που είχατε σταματήσει!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Νίκος Παπακώστας
Προσωπικός Γυμναστής - Σύμβουλος Fitness και διατροφής
Προβολή του προφίλ του Νίκος Παπακώστας
Ο Νίκος Παπακώστας είναι αρθρογράφος της σελίδας μας και πιστοποιημένος Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Ο Νίκος διαθέτει πάνω από 10 χρόνια εμπειρία στον χώρο του fitness σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο. H αγάπη του για το fitness τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το αντικείμενο. Τα τελευταία 4 χρόνια διαγωνίζεται στην κατηγορία Men's Physique και Classic Bodybuilding, από όπου έχει λάβει μεγάλη εμπειρία πάνω σε προπόνηση και διατροφή. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις του, ακολούθησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της GRAFTS Hellas, από όπου και έλαβε το πιστοποιητικό Personal trainer EQF lvl. 4 EHFA/EREPS. Εξακολουθεί να παρακολουθεί νέες ειδικότητες της GRAFTS, σεμινάρια, καθώς και μαθήματα μέσω διαδικτυακής εκπαίδευσης για να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο πάνω στο αντικείμενό του. Ο Νίκος είναι δημιουργός της NP Fitness, μιας σελίδας που περιλαμβάνει χρήσιμα άρθρα για το fitness, την διατροφή, την άσκηση καθώς και υγιεινές συνταγές. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα του στην σελίδα της NP Fitness στο παρακάτω Link: http://npfitness.gr/el/articlesgr/ Επίσης μπορείτε να δείτε το προφίλ του Νίκου στο LinkedIn στο παρακάτω link: https://www.linkedin.com/in/nikos‐papakostas‐49b3a5119/ Έχει λάβει την διάκριση Πρωταθλητή Ελλάδας στην κατηγορία Classic Bodybuilding 27/06/18, Πρωταθλητή στην κατηγορία Men's Physique 13/05/16, 05/06/18, είναι σύμβουλος Fitness & Διατροφής, έχει λάβει Υποτροφία στη ειδικότητα Personal Training GRAFTS Athens 2016 και ασχολείται με την αρθρογραφία σε θέματα fitness, προπόνησης και διατροφής. Ο Νίκος έχει βάλει στόχο να βοηθήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να υιοθετήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής μέσω της άσκησης και της διατροφής, να αποκτήσουν το σώμα που τους αξίζει και να βελτιώσουν την υγεία, την αυτοπεποίθηση και την διάθεσή τους.
myprotein