Διατροφή

Διατροφολόγος εξηγεί τι είναι αυτό που κάνει δύσκολη την απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ένας από τους πιο δύσκολους στόχους στo fitness. Είτε δυσκολεύεσαι να δεις κάποια πρόοδο, είτε έχεις φτάσει σε ένα plateau, είναι αναμφίβολα απίστευτα δύσκολο να πλοηγηθείς, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, καθώς απαιτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ευτυχώς, ο διατροφολόγος μας στο YouTube, Richie Kirwan, επέστρεψε με μια άλλη δόση του Nutritionist Explains και αυτό το επεισόδιο μας δείχνει την επιστήμη πίσω από το γιατί η απώλεια βάρους είναι τόσο δύσκολη. Να τι είχε να πει.

Μεταβολισμός

Η κατανόηση του μεταβολισμού σου, ειδικότερα του βασικού μεταβολικού σου ρυθμού (BMR), είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη προόδου. Αλλά καθώς χάνεις βάρος, το BMR σου μειώνεται επειδή το σώμα σου χρειάζεται λιγότερες θερμίδες.

«Επειδή το BMR είναι η ενέργεια που χρειαζόμαστε για να κρατήσουμε το σώμα μας ζωντανό, αν έχεις μεγαλύτερο σώμα, θα κάψεις περισσότερη ενέργεια, τόσο απλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θερμίδων ζητούν το σωματικό σου βάρος. Οι μύες, το σωματικό λίπος και όλα τα εσωτερικά σου όργανα χρησιμοποιούν ενέργεια. Όσο περισσότερα από αυτά έχεις τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεις. Από την άλλη πλευρά, όταν χάνεις βάρος, χάνεις σωματικό λίπος και συχνά χάνεις μυς και ακόμη και κάποια εσωτερικά όργανα μπορεί να γίνουν λίγο μικρότερα.

Αυτό που σημαίνει όλο αυτό είναι ότι καθώς χάνεις βάρος, ο βασικός μεταβολικός σου ρυθμός πέφτει επίσης».

Ορμόνες, ορμόνες, ορμόνες

Ο Richie εξηγεί επίσης ότι οι κυμαινόμενες ορμόνες παίζουν τεράστιο ρόλο στην απώλεια βάρους. Ορισμένες ορμόνες μειώνουν την όρεξη ενώ άλλες την αυξάνουν.

Πρώτα είναι η λεπτίνη – η ορμόνη που μειώνει την όρεξη. Δυστυχώς για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αυτή η ορμόνη μειώνεται καθώς χάνεις βάρος.

«Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρά μας και γενικά, όσο περισσότερο λίπος έχεις στο σώμα σου, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα λεπτίνης σου. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη κορεσμού, που σημαίνει ότι βοηθά στη μείωση της όρεξης. Έτσι, όταν χάνουμε σωματικό λίπος ή ακόμα και όταν τρώμε λιγότερες θερμίδες από το κανονικό, παράγουμε λιγότερη λεπτίνη και η πείνα αυξάνεται».

Ακολουθεί η γκρελίνη. Η ορμόνη που αυξάνει την πείνα και αυτή που ενισχύεται κατά την απώλεια βάρους.

«Η γκρελίνη είναι μια άλλη ορμόνη, που παράγεται στο στομάχι, που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα της λεπτίνης, αυξάνει την πείνα και όταν νηστεύουμε, περιορίζουμε τις θερμίδες ή ενδεχομένως όταν χάνουμε μυϊκή μάζα από τη δίαιτα, η γκρελίνη αυξάνεται και σε κάνει να θέλεις να φας ότι βρίσκεις μπροστά σου».

Είναι στα γονίδιά μας

Γιατί λοιπόν το σώμα μας λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο; Ο Richie εξηγεί ότι είναι θέμα της ιστορίας μας.

«Σκέψου το, αν ζούσες στις πεδιάδες της Αφρικής πριν από 200.000 χρόνια και υπήρχε λιμός, ποιος πιστεύεις ότι θα ζούσε περισσότερο, κάποιος που είναι εξαιρετικά δραστήριος με γρήγορο μεταβολισμό που καίει λίπος όλη την ώρα… ή κάποιος που επιβραδύνει τα πράγματα, χαμηλώνει και εξοικονομεί το λίπος που έχει, κάνοντας το να διαρκέσει περισσότερο;»

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς στον δυτικό κόσμο έχουμε πρόσβαση σε φτηνό (και απογοητευτικά νόστιμο) γρήγορο φαγητό που αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες και λίπη που δεν σε χορταίνουν καν.

«Δεν φταίς εσύ»

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις μεταβλητές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια βάρους είναι πρόκληση. Έτσι ο Richie τελειώνει με μερικά λόγια καθησυχασμού.

«Αν έχεις παλέψει με την απώλεια βάρους στο παρελθόν, θέλω να ξέρεις ότι δεν φταις εσύ. Το τρέχον διατροφικό μας περιβάλλον που εστιάζει στην υπερβολή και η βιολογία μας που εστιάζει στη μακροπρόθεσμη επιβίωση συνδυάζονται για να κάνουν την απώλεια βάρους πολύ δύσκολη».

Με λίγα λόγια

Εάν δουλεύεις προς έναν στόχο απώλειας βάρους αυτή τη στιγμή και δυσκολεύεσε να σημειώσεις πρόοδο, απλά να ξέρεις ότι πιθανότατα οφείλεται σε έναν από αυτούς τους πολύ φυσικούς παράγοντες που εξήγησε ο Richie.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.Monica Green

Monica Green

Writer and expert

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Δες τις καλύτερες προσφορές της Myprotein εδώ Περισσότερα