Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Γλουταμίνη: Τι είναι; Πότε να πάρω; Και κατάλληλη δοσολογία.

Γλουταμίνη: Τι είναι; Πότε να πάρω; Και κατάλληλη δοσολογία.
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τι είναι η γλουταμίνη;

Η γλουταμίνη είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που υπάρχουν εκ φύσεως μέσα στην πρωτεΐνη που καταναλώνουμε στη διατροφή μας. Εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας, στα αυγά και στα γαλακτομικά προϊόντα. Επίσης, περιλαμβάνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στις πρωτεΐνες whey και στην καζεΐνη [1].

Για ποιό λόγο να πάρω Γλουταμίνη;

Ο ρόλος της γλουταμίνης είναι πολλαπλός, με ενδεικτικά παραδείγματα την συνεισφορά στην μεταφορά την αλανίνης, την ενεργοποίηση της παραγωγής της L-κιτρουλίνης.

10872822-1

Η γλουταμίνη θεωρείται το πιο “πολυπληθές” από όλα τα αμινοξέα που δομούν τον ανθρώπινο ιστό (μεταξύ του οποίου και ο μυϊκός ιστός). Οπότε, η λήψη του συγκεκριμένου αμινοξέος θεωρείται απαραίτητη από ανθρώπους που έχουν υποστεί κάποια κάκωση ιστού, όπως μυϊκό τραυματισμό, εκδορά, έγκαυμ α [2]. Το συγκεκριμένο αμινοξύ είναι γενικά γνωστό ως muscle builder για τους λόγους που μόλις αναφέραμε, δηλαδή για την συμβολή του στην επαναφορά των τραυματισμένων ιστών. Η επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει ακόμα όμως κάτι παρόμοιο και για τους υγιείς ιστούς. Με λίγα λόγια, η γλουταμίνη δεν βελτιώνει την μυϊκή ανάπτυξη αλλά την υποστηρίζει μέσω της αποκατάστασης [3][4] και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Παρόλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι με την προτεινόμενη δοσολογία και με καθημερινή χρήση, θα αναρρώνετε πάρα πολύ γρήγορα από τις βαριές προπονήσεις και θα είστε έτοιμοι και πιο δυνατοί από ποτέ σε κάθε σας προπόνηση.

Ωφέλη Γλουταμίνης

Η λήψη της γλουταμίνης θεωρείται απαραίτητη από όσους υπόκεινται σε παρατεταμένη καρδιοαγγειακή άσκηση [5] και σε βάρη. Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινιστεί κάτι σχετικά με την λεγόμενη «βελτίωση της απόδοσης» για τους αθλούμενους. Με βάση ποικίλες έρευνες που έχουν διενεργηθεί [6][7][8], η λήψη γλουταμίνης πριν από παρατεταμένη άσκηση (πέραν της 1 ώρας) συμβάλλει στην διατήρηση της απόδοσης χωρίς κάμψη, αλλά όχι στην βελτίωσή της.

 

Συνιστώμενη δοσολογία

Προτεινόμενη δοσολογία: 15-20γρ. ημερησίως, με 5-10 γρ. να περιλαμβάνονται στο προ-προπονητικό ρόφημα και 5-10γρ. στο μετα-προπονητικό. Aντενδείκνυται η υπερ-δοσολογία λόγω αύξησης της συγκέντρωσης της αμμωνίας στον ορό του αίματος.

 

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein