Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

10 Λάθη που κάνουν οι γυναίκες στο γυμναστήριο

10 Λάθη που κάνουν οι γυναίκες στο γυμναστήριο
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Κορίτσια προσοχή! Στο επόμενο άρθρο θα σας αποκαλύψω ποια είναι τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που βλέπω να κάνουν οι γυναίκες στο γυμναστήριο. Αν σας φαίνονται οικεία προσπαθήστε να τα διορθώσετε...

10: Η ίδια προπόνηση κάθε μέρα

Αν δεν γυμνάζεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν ποτέ δεν είχες την τύχη να γνωρίσεις έναν γυμναστή με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο τότε το πιθανότερο είναι πως δεν έχεις καταλάβει ακόμη πως όταν γυμναζόμαστε προκαλούμε μικρο-βλάβες στους μυς μας που θέλουν χρόνο και ξεκούραση για να επανέλθουν στη φυσιολογική κατάσταση.

Αν γυμνάζεσαι κάθε μέρα τότε δε θα δώσεις ποτέ στον οργανισμό σου τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει και κατά συνέπεια οι μυς σου δε θα γίνουν ποτέ πιο δυνατοί ή “τονωμένοι”. Κάθε μυική ομάδα που γυμνάζεις χρειάζεται τουλάχιστον 48 ώρες ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις. Προτιμότερο θα ήταν να γυμνάζεις την ίδια μυική ομάδα μόνο μία φορά την εβδομάδα και σίγουρα θα έβλεπες καλύτερα αποτελέσματα.

Μπορεί να σου φαίνεται αστείο αυτό, το ίδιο πίστευα κι εγώ κάποτε αλλά θα δεις ότι αν γυμνάσεις μία μυική ομάδα έντονα και με μεγάλο όγκο και της δώσεις μία γεμάτη βδομάδα ξεκούραση η ανάπτυξη που θα πετύχεις θα είναι πολύ καλύτερη. Πίστεψε με, είναι αλήθεια!

Μη φοβάσαι να αφήσεις τους μυς σου να χαλαρώσουν. Η αποκατάσταση είναι πολλές φορές σημαντικότερη της γυμναστικής. Ένα καλό παράδειγμα 4 προπονήσεων θα ήταν το παρακάτω.

Δευτέρα: Στήθος/Δικέφαλοι

Τρίτη: Πόδια

Τετάρτη: Ξεκούραση

Πέμπτη: Ώμοι/Τρικέφαλοι

Παρασκευή: Πλάτη

Σάββατο/Κυριακή: Ξεκούραση

9: Ο φόβος του αλτήρα

1800x672_1200x672_acf_cropped

Υπάρχει ακόμα αυτή η παλιά παράλογη αντίληψη ότι αν οι γυναίκες σηκώσουν βάρη θα γίνουν πολύ ογκώδεις. Κορίτσια ακούστε με! Δε θα γίνετε ποτέ ο Hulk αν σηκώσετε έναν αλτήρα. Όπως δε θα δείτε και σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας κάνοντας μόνο λίγο αερόβιο.

Σίγουρα μπορείτε να κάψετε λίπος, αλλά τι θα έχετε να δείξετε όταν χάσετε πλέον το λίπος που στοχεύετε? Τότε θα ανακαλύψετε ότι δεν έχετε και πολλά και θα νιώθετε πάλι αγύμναστες και πλαδαρές.

Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι αυτή που δίνει στη γυναίκα τα τονωμένα χέρια, τους σφιχτούς γλουτούς, τις καλοσχηματισμένες γάμπες, το επίπεδο στομάχι και γενικά ένα σέξυ και ελκυστικό πακέτο. Και είναι περιττό να αναφέρω πως όσο περισσότερη μυική μάζα έχεις τόσο περισσότερες θερμίδες καις ακόμα και στην ηρεμία χωρίς να κάνεις προπόνηση. Ο μυικός ιστός είναι ο βοηθός σας και πρέπει να το καταλάβετε. Θα είστε σε θέση να τσιμπήστε και λίγο παραπάνω καμιά φορά χωρίς τύψεις αν ασχοληθείτε λίγο με τα βάρη!

Ακόμη και στην οστεοπόρωση βοηθούν καθώς μεγαλώνει η οστική πυκνότητα και δυναμώνουν τα κόκαλα. Πάμε λοιπόν τολμήστε το και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!

8: Ενυδάτωση

Εντάξει αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις γυναίκες καθώς η πραγματικότητα είναι πως σπάνια βλέπω κάποιον στο γυμναστήριο που να πίνει όσο νερό πραγματικά χρειάζεται.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η κατανάλωση νερού κατά την γυμναστική? Βοηθάει στο να φύγουν οι τοξίνες, διατηρεί υγιείς τις αρθρώσεις και βοηθάει να αποφύγουμε τη ζαλάδα και τυχόν λιποθυμίες. Ακόμη διατηρεί σε εγρήγορση τον μεταβολισμό και μειώνει την κούραση. Χρειάζεται να συνεχίσω??

7: Αερόβιο, αερόβιο, αερόβιο

Κάποτε ένας γυμναστής μου είχε πει ότι δε μπορείς να το παρακάνεις με το αερόβιο και αυτό πρέπει να ήταν ότι πιο χαζό έχω ακούσει ποτέ μου σε γυμναστήριο. Φυσικά και μπορείς να το παρακάνεις!

Σκεφτείτε το λογικά. Η υπερβολική αερόβια γυμναστική ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα με αποτέλεσμα να αποδομείται ο μυικός ιστός. Όσο λιγότερη μυική μάζα έχεις τόσο χαμηλότερος είναι ο μεταβολικός σου ρυθμός. Οπότε πάντα να κινείστε σε λογικά πλαίσια όπως 3 φορές τη βδομάδα 30-40 λεπτά. Ο κάθε οργανισμός βέβαια είναι διαφορετικός και μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις από αυτό αλλά σας λέω τον γενικό κανόνα.

6: Κακή τεχνική στο μηχάνημα των έλξεων

Από αυτά που βλέπω στο γυμναστήριο υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στην τεχνική σε διάφορες ασκήσεις τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες αλλά είναι ένα που ξεχωρίζει και το βλέπω από την πλειοψηφία των γυναικών και αυτό είναι στο στο μηχάνημα των έλξεων με ανοιχτή λαβή.

Το μηχάνημα αυτό είναι σχεδιασμένο ώστε να γυμνάζει τον πλατύ ραχιαίο μία μεγάλη μυική ομάδα της πλάτης. Ωστόσο αυτό που βλέπω πιο συχνά είναι να τραβάνε τη μπάρα με τα χέρια μόνο ή πολύ χαμηλά μέχρι το στομάχι.

Η σωστή τεχνική σε αυτή την άσκηση απαιτεί να πιάσεις τη μπάρα με άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από αυτό των ώμων και να τη τραβήξεις μέχρι το στήθος, γέρνοντας ελαφρώς προς τα πίσω καθώς τραβάς.

Καθώς κάνεις την άσκηση καλό είναι να μην πιάνεις πολύ σφιχτά τη μπάρα. Φανταστείτε ότι η δύναμη πρέπει να προέλθει από τη πλάτη και όχι από τα χέρια. Αυτό θα αφαιρέσει τη πίεση από τους δικέφαλους που συνήθως κάνουν όλη τη δουλειά.

5: Προσπάθεια να λεπτύνει η μέση με κατάχρηση κοιλιακών

weight1

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει στα γυμναστήρια γυναίκες να κάνουν ροκανίσματα, γέφυρες, άρσεις ποδιών και γενικά ό,τι άλλη άσκηση είναι γνωστή για κοιλιακούς. Το κάνουν ακόμη και μερικοί άντρες.

Υπάρχει ακόμη η αντίληψη ότι αν κάποιος κάνει πάρα πολλούς κοιλιακούς θα λεπτύνει η μέση του. Για όσους δε το ξέρετε λοιπόν είναι αδύνατη η τοπική απώλεια λίπους από την κοιλιά επειδή απλά κάνετε κοιλιακούς. Το μόνο που μπορεί να πετύχετε είναι η οφθαλμαπάτη της σφιχτής κοιλιάς επειδή θα χτίσετε λίγο παραπάνω μυικό ιστό στην περιοχή αλλά σίγουρα δε μπορείτε να μειώσετε το λίπος απλά κάνοντας ροκανίσματα.

Για να πετύχετε απώλεια λίπους πρέπει να ακολουθήσετε πρόγραμμα διατροφής και λίγη αερόβια γυμναστική. Η προπόνηση κοιλιακών 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την εμφάνιση που επιθυμείτε όταν το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα σας πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

4: Προσπάθεια να μην ιδρώσουν

Εντάξει αυτό δε χρειάζεται και ιδιαίτερο σχολιασμό από εμένα. Απευθύνομαι σε όλες εσάς τις κοπέλες που το κάνετε αυτό, βρίσκεστε στο γυμναστήριο τι πιο φυσιολογικό και υγιές από το να ιδρώσετε? Δε πρέπει να σας απασχολεί να μη χαλάσει το make-up σας (Δε χρειάζεται να φοράτε καθόλου είναι η αλήθεια). Είστε σε αυτό τον χώρο για να γυμναστείτε όχι για να βρείτε άντρα σωστά? Τι? Κάνω λάθος? ΟΚ συγχωρέστε με..

3: Φοράτε υπερβολικά πολύ άρωμα

Οι ίδιες γυναίκες που κάνουν το παραπάνω και προσπαθούν να μην ιδρώσουν τις συναντάμε και σε αυτή την κατηγορία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βρίσκεσαι στον διάδρομο και ενώ είσαι λαχανιασμένος και προσπαθείς με δυσκολία να πάρεις ανάσα να σου έρχεται αυτή η έντονη μυρωδιά από το άρωμα της συγκεκριμένης κυρίας.

Δείχνει πρώτα από όλα έλλειψη σεβασμού να φοράς άρωμα σε βαθμό που καταντάει αποπνικτικό και να κυκλοφορείς οπουδήποτε δημόσια, πόσο μάλλον στο γυμναστήριο όπου υπάρχει κόσμος που εκείνη την ώρα προσπαθεί κυριολεκτικά να πάρει λίγο αέρα και βαριανασαίνει. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι συνάνθρωποί μας που είναι ευαίσθητοι στα αρώματα και στα χημικά στους οποίους μπορεί να προκληθεί μια κρίση και τα αποτελέσματα να μην είναι ευχάριστα. Πιστέψτε με το έχω δει να συμβαίνει, οπότε προσοχή και με μέτρο! Φερθείτε υπεύθυνα.

2: Δεν λαμβάνουν το μετα-προπονητικό τους ρόφημα

Αυτό το λάθος είναι κοινό και για άντρες και για τις γυναίκες. Μόλις έχεις τελειώσει μια σκληρή προπόνηση και όπως είναι φυσικό έχεις δημιουργήσεις μικρο-βλάβες στους μυς σου. Πως πιστεύεις  ότι θα ξεκινήσει την αναδόμηση ο οργανισμός σου? Κάποια γυμναστήρια προσφέρουν έτοιμα ροφήματα πρωτεΐνης αλλά δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε το δικό σας.

Αυτό που προτείνω είναι η χρήση της impact whey isolate και η προσθήκη γλουταμίνης. 40 γραμμάρια πρωτεΐνης με 50 γραμμάρια υδατάνθρακα και 5 γραμμάρια γλουταμίνης είναι αρκετά για να παρέχουν στον οργανισμό σας τα απαραίτητα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για την αποκατάστασή σας. Κάθε οργανισμός όμως είναι διαφορετικός οπότε αν δε ξέρετε τι ποσότητες χρειάζεστε μπορείτε να κοιτάξετε στον οδηγό της Myprotein με τα συμπληρώματα και να βρείτε ό,τι πληροφορίες χρειάζεστε.

Και τώρα η στιγμή που περιμένατε...Φτάσαμε στο νούμερο 1!

1: Πλάγιες κάμψεις του κορμού

Ναι καλά ακούσατε το βλέπω συνέχεια. Το μόνο που μπορώ να πω είναι σταματήστε τις. Κάνοντας αυτή την άσκηση το μόνο που πετυχαίνετε είναι να κάνετε τη μέση σας να φαίνεται πιο φαρδιά κάτι που είμαι σίγουρος πως είναι το αντίθετο ακριβώς από αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε. Και το επαναλαμβάνω κάνετε τη μέση σας ΠΙΟ ΦΑΡΔΙΆ!

Αν δείτε στο νούμερο 5 της λίστας θα καταλάβετε ότι δε μπορείτε να πετύχετε τοπική απώλεια λίπους γυμνάζοντας τον μυ που κρύβεται κάτω από το λίπος. Αυτό όμως που καθιστά τις πλάγιες κάμψεις του κορμού ακόμη χειρότερες από τους κλασικούς κοιλιακούς είναι ότι κάνουν το σώμα να φαίνεται πολύ πιο φαρδύ κοιτώντας το από μπροστά.

Εντάξει αν ο φυσιοθεραπευτής σας σας την έχει προτείνει επειδή προέρχεστε από κάποιο περίεργο τραυματισμό τότε μπορείτε να τη συνεχίσετε αλλά όλες οι υπόλοιπες απλά ξεχάστε την και σταματήστε την αμέσως. Θα σας καταστρέψει. Να το θυμάστε.

 

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ

Τώρα λοιπόν είστε ελεύθερες να προπονηθείτε προσθέτοντας ποικιλία στο πρόγραμμά σας, πίνοντας αρκετό νερό, κρατηθείτε σε λογικά πλαίσια, εκτελείτε με καλή τεχνική τις ασκήσεις, ιδρώστε όσο θέλετε, πετάξτε μακριά το άρωμά σας, πάρτε την πρωτεΐνη σας και χρησιμοποιείστε την απλή λογική! Θα ευχαριστηθείτε πολύ περισσότερο την γυμναστική και θα δείτε πολύ πιο καλά αποτελέσματα.

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein