Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Χριστούγεννα: Πώς να μην πάρεις έξτρα θερμίδες;

Χριστούγεννα: Πώς να μην πάρεις έξτρα θερμίδες;
Παναγιώτης Περεντής
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος και Αθλητής Taekwondo6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Παναγιώτης Περεντής

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, για πολλούς η αγαπημένη περίοδος του χρόνου αλλά και η περίοδος που μπαίνουμε σε διατροφικούς πειρασμούς και καταναλώνουμε έξτρα θερμίδες.

Περιμένεις και εσύ πως και πως τις μέρες αυτές για να ξεκουραστείς, να βγεις βόλτα για ψώνια στα στολισμένα μαγαζιά, να περάσεις στιγμές χαράς με φίλους και συγγενείς και κυρίως για να απολαύσεις τα εορταστικά τραπέζια με όλες τις λιχουδιές των γιορτών!

Πώς να καταναλώσεις τα φαγητά που επιθυμείς και να μην πάρεις έξτρα θερμίδες;

Από την άλλη βέβαια ανησυχείς. Ξέρεις ότι τα εορταστικά εδέσματα και γλυκά είναι πλούσια σε θερμίδες και φοβάσαι να τα καταναλώσεις μήπως και χαλάσεις το πρόγραμμα σου και όλη την πρόοδο που έχεις χτίσει με τόσο κόπο κάνοντας προπόνηση και διατροφή.

Καταρχήν, όλοι ξέρουμε πως με 1-2 βδομάδες ''συντήρησης'' και χαλάρωσης από τις αυστηρές συνήθειες του προγράμματος σου δε θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα αν είσαι πειθαρχημένος όλο τον υπόλοιπο καιρό. Παρόλα αυτά για εσένα που αγχώνεσαι ιδιαίτερα στο πως θα κάψεις όλα αυτά τα καλούδια, ορίστε μία λίστα με μερικά κλασσικά χριστουγεννιάτικα φαγητά και τη γυμναστική που πρέπει να κάνεις ώστε να τα κάψεις.

  • 2 μικρά μελομακάρονα (350-400kcal) - 40-45 λεπτά τρέξιμο
  • 2 κουραμπιέδες (450-500kcal)- 1,5 ώρα προπόνηση με βάρη
  • 2 μικρά κομμάτια βασιλόπιτα (550-600kcal)- 1-1,5 ώρα ποδηλασία
  • 3 δίπλες (450-600kcal)- 1-1,5 ώρα προπόνηση πολεμικών τεχνών
  • Μια μερίδα γαλοπούλα με γέμιση (450-600kcal)- 1,5 ώρα Functional Training
  • Μια μερίδο χοιρινό ή μοσχάρι με πατάτες (600-700kcal)- 1 ώρα σχοινάκι
  • 50γρ. ξηρών καρπών (~250kcal)- 50 λεπτά ασκήσεων με το βάρος μας
  • 2 μερίδες αλκοόλ (200-250kcal)- 1 ώρα περπάτημα
(ενδεικτικά για ένα μέσο άτομο 80 κιλών, οι θερμίδες μπορεί να διαφέρουν αναλόγως τη σύσταση του τροφίμου και το πως εκτελείται η κάθε δραστηριότητα)

Έξτρα μυστικά!

Μερικά extra tips που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις πιο άνετα τις απολαύσεις των γιορτών, χωρίς να ξεφύγεις από το στόχο σου:

  • Μπορείς να δοκιμάσεις διαλειμματική νηστεία μέχρι την ώρα του γιορτινού τραπεζιού (προσοχή αν δεν το έχεις ξανακάνει και έχεις συνηθίσει σε πολλά γεύματα, καθώς μπορεί να πεινάς πολύ έως τότε).
  • Διαφορετικά, κατανάλωσε λίγες θερμίδες μέσα στη μέρα (κυρίως πρωτεΐνη και ίνες) ώστε να έχεις μεγαλύτερο περιθώριο μετά.
  • Μείνε καλά ενυδατωμένος όλη την ημέρα και πριν / κατά τη διάρκεια του τραπεζιού. Ίσως σε βοηθήστει στο να μην ''πέσεις'' απότομα στο φαγητό.
  • Στο τραπέζι ξεκίνα να τρως σαλάτα και άπαχο κρέας και άφησε τα υπόλοιπα για τη συνέχεια. Αυτά θα σε χορτάσουν και θα μειώσουν την πιθανότητα υπερκατανάλωσης των πλουσιότερων σε θερμίδες τροφίμων.
  • Ο καφές είναι σύμμαχος σου. Περιορίζει την όρεξη ένα δίνει μια μικρή ώθηση στο μεταβολισμό σου! Χρησιμοποίησε τον!
  • Μην αμελείς τη φυσική σου δραστηριότητα. Συνέχισε γυμναστήριο εφόσον δεν είναι κλειστό, βγες μια βόλτα στα μαγαζιά, ή κάνε χειμερινά sport.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Παναγιώτης Περεντής
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος και Αθλητής Taekwondo
Προβολή του προφίλ του Παναγιώτης Περεντής
O Περεντής Παναγιώτης είναι διαιτολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική του διατριβή αφορούσε το μεταβολισμό του σιδήρου σε υπερμαραθωνοδρόμους αθλητές. Από τον Οκτώβρη του 2017 συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ ‘’Βιολογία της Άσκησης’’ με κατεύθυνση Εργοφυσιολογία. Αρθρογραφεί στο προσωπικό του blog, το Powerdieting https://powerdieting.wordpress.com/ για θέματα σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την αυτοβελτίωση. Επίσης συνεργάζεται με το site logodiatrofis.gr https://logodiatrofis.gr/sinergetes-omadas-logodiatrofis/panagiwtis-perentis . Μένει συνεχώς ενημερωμένος γύρω από οποιοδήποτε θέμα αφορά τη διατροφή και την άσκηση διαβάζοντας δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και παρακολουθώντας συνέδρια. Εργάζεται ως διαιτολόγος και απευθύνεται κυρίως σε αθλητές και ασκούμενους που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους και τις επιδόσεις στο άθλημα / προπόνηση τους παράλληλα με την υγεία τους και επίσης δημιουργεί εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστηρίου. Στο παρελθόν, έχει συνεργαστεί με γυμναστήρια της αλυσίδας Yava. Επιπλέον, βοηθά και προετοιμάζει αγωνιστικά αθλητές του Powerlifting. Τα τελευταία 5 έτη είναι αθλητής Powerlifting (μέλος της ΑΕΚ εδώ και 2 χρόνια) με πολλές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο (1η θέση στην κατηγορία των 83 κιλών στα πανελλήνια πρωταθλήματα του 2016 και 2017 και 14η θέση στο Ευρωπαϊκό ρωτάθλημα της EPF το 2017). Γενικότερα του αρέσει η άσκηση και ο αθλητισμός και στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με taekwondo, μπάσκετ, ποδηλασία κ.ά. ενώ προπονείται στο γυμναστήριο εδώ και 10 χρόνια.
myprotein