Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Βραδινό φαγητό | Ιδέες για ευεργητικές τροφές

Βραδινό φαγητό | Ιδέες για ευεργητικές τροφές
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Το βραδινό φαγητό πριν τον ύπνο αποτελεί θέμα συζήτησης για αρκετό κόσμο. Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε ιδέες για το βραδινό φαγητό καθώς για κάποιους είναι θέμα ρουτίνας και τους βοηθάει στον ύπνο ενώ για κάποιους άλλους το αντίθετο. Τι είναι τελικά το σωστό; Εξαρτάται λοιπόν από τα τρόφιμα. Κάποια είναι επωφελή ενώ κάποια άλλα μπορούν να σας καταστρέψουν τον ύπνο. Πάμε να δούμε περισσότερα!

Τα καλύτερα φαγητά για βραδινό φαγητό πριν τον ύπνο

Βρώμη

Παρόλο που πολλοί προτιμούν την βρώμη για πρωϊνό, η βρώμη αποτελεί ένα άψογο βραδινό σνακ. Βοηθάει στην παραγωγή μελατονίνης, η οποία βοηθάει στον ύπνο. Βοηθάει επίσης το σώμα να φτιάξει ινσουλίνη και να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος. Η βρώμη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες ενώ είναι άριστη πηγή μαγγανίου, ψευδαργύρου και σιδήρου.

 

Πρόταση: ζεσταμένη βρώμη, με σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο και 1 scoop Μικκυλιακή Καζεΐνη

βραδινό φαγητό

Αμύγδαλα

Τέλειο σνακ για όλη την ημέρα αλλά και για πριν τον ύπνο. Άριστη πηγή λιπαρών και πρωτεΐνης. Τα αμύγδαλα παρέχουν επίσης τρυπτοφάνη και μαγνήσιο. Αυτά βοηθούν το σώμα να έχει έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την νευρική και μυϊκή λειτουργία.

Πρόταση: Καταναλώστε μια χούφτα πριν τον ύπνο ή συνδυάστε τα με την βρώμη.

Μπανάνες

Αυτό είναι ένα φρούτο που συνδέεται συνήθως με την προώθηση της ενέργειας και την υποστήριξη σε σκληρή προπόνηση αν και οι μπανάνες μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν την ανάπαυσή σας. Οι μπανάνες είναι πηγή μελατονίνης και σεροτονίνης, που σας κάνουν να νιώσετε υπνηλία. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο που χαλαρώνει το μυϊκό σας σύστημα.

Πρόταση: μπορείτε να τις κατανάλωσετε τηγανητές (χωρίς λάδι), μαζί με αμύγδαλα και λίγο μέλι.

Μέλι

Το μέλι είναι η ιδανική γλυκιά συνοδεία για πριν τον ύπνο. Προωθεί την παραγωγή μελατονίνης η οποία βοηθάει στον ύπνο. Το μέλι είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η βλάβη μέσα στο σώμα καθώς ξεκουράζεστε. Επιλέξτε το μέλι Manuka για τα πιο εντυπωσιακά οφέλη.

 

Πρόταση:  καταναλώστε μια κουταλιά πριν τον ύπνο ή συνδυάστε το με γιαούρτι, ή βρώμη ή φτιάξτε χειροποίητες μπάρες πρωτεΐνης με ταχίνι, καρύδι και μέλι !

βραδινό φαγητό

Τι να αποφύγετε

Τα παρακάτω μπορούν να σας καταστρέψουν τον πολύτιμο ύπνο σας ! Οπότε προσέξετε αρκετά πριν τα καταναλώσετε...

Καφεΐνη

Αρκετοί ξέρουν ότι η καφεΐνη επηρεάζει τον ύπνο, αλλά αρκετοί δεν το έχουν κατανοήσει ακόμα και αναρωτιούνται γιατί μια κούπα τσάι ή ένα καπουτσίνο δεν τους άφησε να κοιμηθούν. Προτιμήστε decaf εκδόσεις και θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσο εύκολα θα σας πάρει ο ύπνος. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μένει στο σώμα σας μέχρι 10 ώρες. Επομένως, προτιμήστε την κατανάλωση της πριν της 12 το μεσημέρι...

Αλκόολ

Ενώ κάποιοι θεωρούν οτι το αλκόολ βοηθάει στον ύπνο, οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναρρώσετε πλήρως και η ποιότητα του ύπνου σας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

βραδινό φαγητό

Λιπαρά τρόφιμα

Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να είναι γευστικά, αλλά δεν χωνεύονται εύκολα και αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να μείνει ξύπνιο. Αποφύγετε τα στο βραδινό σας φαγητό...

Τυρί

Παρόλο που το τυρί συνοδεύει αρκετά βραδινά πιάτα, μην το προτιμήσετε στο βραδινό. Το τυρί είναι μια πηγή τυραμίνης, η οποία κρατάει τον εγκέφαλο σας σε εγρήγορση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό δεν βοηθά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

βραδινό φαγητό

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τον βραδινό σας ύπνο. Τα Chillis περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία εμποδίζει το σώμα να ρυθμίζει αποτελεσματικά τις εσωτερικές θερμοκρασίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπαυση, καθώς το σώμα σας αγωνίζεται να διατηρήσει μια άνετη θερμοκρασία.

Μερικές γενικές συμβουλές για πριν το βραδινό

  1. Να χρησιμοποείται το υπνοδωμάτιο…ως υπνοδωμάτιο! Και όχι σαν το γραφείο σας ή για ψυχαγωγικούς λόγους, δηλαδή βλέποντας τηλεόραση κλπ.
  2. Το δωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται σε μια άνετη θερμοκρασία έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Επιπροσθέτως ο έλεγχος της υγρασίας στα κατάλληλα ποσοστά μπορεί να βοηθήσει πολύ.
  3. Πρέπει να επικρατεί ησυχία στο δωμάτιο. Αν είναι εύκολο μειώστε όσο μπορείτε τους θορύβους μέσα στο σπίτι. Επίσης η φασαρία που μπορεί να προκλειθεί από την κίνηση στο δρόμο αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο λόγο για τη μείωση ποιότητας ύπνου. Αν λοιπόν έχει φασαρία μια εύκολη και απλή λύση είναι να προμηθευτείτε με μερικές ωτοασπίδες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση χαμηλών επιπέδων φασαρίας.
  4. Αποφύγετε την τηλεόραση, εφημερίδες, το σερφάρισμα στο διαδίκτυο και γενικά οτιδήποτε μπορεί να σας διεγείρει πριν πάτε για ύπνο. Οποιεσδήποτε δραστηριότητες κάνετε που σας βοηθούν να χαλαρώσετε ενδείκνυνται να γίνουν για να μην πούμε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν έτσι ώστε να αναπτύξετε μια χαλαρωτική ρουτίνα. Μερικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να ακούσετε μια χαλαρωτική μουσική κλπ.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein