Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Γιατί οι δρομείς πρέπει να επεκτείνουν τους προπονητικούς τους κύκλους

Γιατί οι δρομείς πρέπει να επεκτείνουν τους προπονητικούς τους κύκλους
Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας

Οι δρομείς πάντα ψάχνουν για καλύτερες και πιο σύγχρονες μεθόδους προπόνησης. Πρέπει να δίνετε στο σώμα σας συνέχεια καινούρια ερεθίσματα έτσι ώστε να μην συνηθίζει για να μπορεί να υπάρχει βελτίωση σε αντοχή, δύναμη και ταχύτητα. Έχετε σκεφτεί ποτέ να επεκτείνετε τον μακρόκυκλό σας πέρα από τις συνηθισμένες 7 μέρες; Ένα σωστό πρόγραμμα πρέπει να περιέχει προπονήσεις ταχύτητας, μεγάλα κομμάτια αλλά και προπόνηση δύναμης. Γιατί λοιπόν να προσπαθείτε να τα στριμώξετε όλα αυτά σε μία μόνο εβδομάδα ενώ θα μπορούσατε να αυξήσετε τον κύκλο κατά μερικές ημέρες.

Γιατί οι δρομείς πρέπει να επεκτείνουν τους προπονητικούς τους κύκλους

running

Εφαρμογή

Ο προγραμματισμός είναι το βασικότερο για να μπορέσεις να εφαρμόσεις κάτι τέτοιο. Αν δεν έχετε γραμμένο πρόγραμμα θα πρέπει να βρείτε. Στην αρχή θα σας φαίνεται παράξενο που δε θα συμβαδίζει με τις μέρες τις εβδομάδας. Αντί για αυτό δοκιμάστε να δώσετε αριθμούς στις προπονήσεις και να τις έχετε γραμμένες κάπου μαζί σας όπως πχ στο κινητό σας και να κάνετε τις αντίστοιχες αλλαγές όπου χρειάζεται μέχρι να καταλήξετε στο καλύτερο δυνατό.

Οι πιο πολλοί συνηθίζουν να κάνουν τα long run το σαββατοκύριακο και με κάποιες μετατροπές πάλι μπορείτε να το ταιριάζετε ώστε να πέφτει έτσι και στο καινούριο σας πρόγραμμα αλλά για όσους δε τους απασχολεί και πολύ είναι πολύ καλύτερος αυτός ο τρόπος ώστε να προγραμματίζετε την προπόνηση σας.

Όπως με όλες τις αλλαγές έτσι και αυτή στην αρχή θα σας φαίνεται περίεργη οπότε δώστε χρόνο στον μυαλό σας αλλά κυρίως και στο σώμα σας για να το συνηθίσει.

Τα Πλεονεκτήματα

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχει αυτό το είδος προπόνησης είναι η αυξημένη βαρύτητα που δίνεται στην αποκατάσταση. Με το να κάνετε τον κύκλο σας 10 ή 9 ημερών υπάρχει το περιθώριο να προσθέσετε μερικές επιπλέον ημέρες ξεκούρασης. Αν κάποια μέρα νιώθετε κουρασμένοι από το long run σας μπορείτε να κάνετε χαλάρωμα ή κάποιο είδος ενδυνάμωσης εκείνη την μέρα κι έτσι να χωρέσετε όλες τις δυνατές προπονήσεις στον κύκλο χωρίς να επιβαρύνεστε τόσο πολύ.

Επίσης όταν προκύψει κάτι απρόοπτο όπως ασθένεια ή καποιο ταξίδι μετακινείτε κάποια από τις μέρες ξεκούρασης εκεί και έτσι δεν αλλάζει κάτι σημαντικά στο σύνολο του κύκλου.

Οι πιο πολλοί δρομείς αρέσκονται στα πολλά χιλιόμετρα και την μεγάλη επιβάρυνση αλλά αυτές οι επιπλέον μέρες που θα έχετε στον κύκλο δεν είναι απαραίτητο να συμπληρωθούν με τρέξιμο. Μπορείτε να προσθέσετε κάποια συνεδρία yoga ή μία θεραπεία μασάζ που θα σας χαλαρώσει.

Ενδεικτικό Πλάνο

Κάθε δρομέας έχει διαφορετικές ανάγκες και στόχους. Παρακάτω σας έχω ένα ενδεικτικό πλάνο για μακρόκυκλο 9 ημερών για μαραθώνιο. Προφανώς και θα πρέπει να κάνετε τις ανάλογες τροποποιήσεις για να το φέρετε στα μέτρα σας.

Μέρα 1η: Long run

Μέρα 2η: Αποκατάσταση

Μέρα 3η: 11-14χλμ σε χαλαρό ρυθμό

Μέρα 4η: 8-10 x 1.500μ στον ρυθμό του Ημιμαραθωνίου

Μέρα 5η: 16-19χλμ σε χαλαρό ρυθμό

Μέρα 6η: Προπόνηση ενδυνάμωσης

Μέρα 7η: 12.5-16χλμ σε χαλαρό ρυθμό

Μέρα 8η: 16 x 400μ στον ρυθμό των 10χλμ με 100μ περπάτημα διάλειμμα

Μέρα 9η: Yoga ή Μασάζ

 

 

Μιχάλης Κιάφας
Πρωταθλητής Εμποδίων – Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προβολή του προφίλ του Μιχάλης Κιάφας
Ο Μιχάλης Κιάφας είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα Κλασσικού Αθλητισμού. Αρθρογραφεί στην Myprotein τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε θέματα που αφορούν το τρέξιμο και την βελτίωση της απόδοσης σε αυτό, τη διατροφή και την προπόνηση δύναμης. Ασχολείται σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το στίβο και συγκεκριμένα με το αγώνισμα των 110μ με Εμπόδια όπου έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με την προπονητική αναπτυξιακών ηλικιών στην Ακαδημία Στίβου της Πυγμής Ευόσμου, Θεσσαλονίκη. Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε σεμινάρια το θέμα της προπονητικής στο άθλημα της Άρσης Βαρών. Βασικό του ερευνητικό θέμα είναι η προπονητική στον κλασσικό αθλητισμό αλλά κυρίως στο στίβο, μιας και αυτό ήταν το θέμα της διπλωματικής του εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τον Μιχάλη: http://mikekiafas110.weebly.com/. Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να εμπλουτίζει τις γνώσεις του διαβάζοντας βιβλία και ψάχνοντας τις τελευταίες τάσεις στον τομέα της μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης αλλά και σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την αθλητική διατροφή και τα συμπληρώματα.
myprotein