Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Τζελάκια για τρέξιμο και ενέργεια | Όσα πρέπει να ξέρετε.

Τζελάκια για τρέξιμο και ενέργεια | Όσα πρέπει να ξέρετε.
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Χρησιμοποιείτε Τζελάκια για τρέξιμο και ενέργεια;

Τα τζελάκια για τρέξιμο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των δρομέων, των ποδηλατών, των κολυμβητών αλλά και πολλών ακόμα αθλουμένων.  Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε δει τα διάφορα ενεργειακά τζελ που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων με αθλητικά είδα ή μπορεί να έχετε παρατηρήσει ποδηλάτες  ή δρομείς σε μαραθώνιους κυρίως να καταναλώνουν τζελάκια, χωρίς να μάλιστα να σταματούν την διαδρομή τους. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τζελ ενέργειας και που μας ωφελούν. 

Ενεργειακά τζελ τι είναι ;

Τα ενεργειακά τζελ, προσφέρονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αλλά τις περισσότερες φορές θα είναι μια μικρή, και συνήθως εύχρηστη στο άνοιγμα, συσκευασία που θα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και να καταναλωθεί μέσω του στόματος, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουμε την αθλητική μας δραστηριότητα. Είναι μια γρήγορη και βολική πηγή υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών, όπου είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να αναπληρώσουν γρήγορα τα καύσιμα, που χρησιμοποιεί το σώμα μας κατά τη διάρκεια της αθλητικής μας δραστηριότητας.
τζελ ενέργειας

Πώς λειτουργούν τα ενεργειακά τζελ;

Το σώμα μας χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, ως κύρια πηγή καυσίμων για την οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης που θα κάνουμε. Όμως ο οργανισμός των περισσότερων ανθρώπων, μπορεί να κρατήσει μια ορισμένη ποσότητα υδατανθράκων ως «καύσιμο υλικό» (για περίπου 90 λεπτά έως 2 ώρες), ακόμα και αν έχει τροφοδοτηθεί με αρκετούς «υδατάνθρακες», πριν την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας αυτής. Αυτό σημαίνει, ότι αν συμμετέχουμε σε μια δραστηριότητα που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 90 λεπτά, μετά τη χρονική περίοδο αυτή τα διαθέσιμα «καύσιμα» του οργανισμού μας θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτή η κατάσταση δε θα είναι καθόλου καλή, αν έχετε πάρει μέρος σε κάποιο μαραθώνιο ή εάν συμμετέχετε σε κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα, όποιος καταλήγει στην παράταση. Η ιδέα πίσω από κάθε ενεργειακό τζελ, είναι να μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας, μια εύκολη και γρήγορα απορροφήσιμη πηγή καυσίμων, ώστε αυτός με τη σειρά του να γεμίσει τις αποθήκες του γλυκογόνου, οι οποίες αδειάζουν κατά τη διάρκεια κάθε σωματικής άσκησης και δυσκολεύουν το σώμα μας να συνεχίσει να αθλείται για περισσότερη ώρα.

Τζελάκια για τρέξιμο - πώς βελτιώνουν την επίδοση μας;

Κάθε φακελάκι ενεργειακού τζελ, είναι συμπυκνωμένοι υδατάνθρακες με τη μορφή μαλτοδεξτρίνης και φρουκτόζης, που όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκογόνου στους μύες μας, αλλά συγχρόνως μπορούν να αυξήσουν και τα επίπεδα γλυκογόνου στο αίμα μας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, το σώμα μας να λαμβάνει πνευματικά την εντολή «να συνεχίσει».

Αν έχετε συμμετάσχει ποτέ σε κάποια αθλητική δραστηριότητα αντοχής, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με το «ξεθώριασμα του σώματος σας» ή γενικά με την αίσθηση ότι αρχίζετε να κουράζεστε. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη γλυκογόνου που παρουσιάζεται στο αίμα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά υδατανθράκων στον εγκέφαλο, γι αυτό και όσο συνεχίζουμε την άσκηση, νιώθουμε όλο ένα και πιο έντονα την αίσθηση της κούρασης. Τα τζελάκια μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτό, αν παρέχουμε στους μύες μας το καύσιμο που χρειάζονται, θα μπορούμε να τονώνουμε και τον εγκέφαλο μας, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

τζελ ενέργειας

Πότε πρέπει να καταναλώσουμε ένα τζελάκι για το τρέξιμο;

Όπως και με την πέψη και την απορρόφηση οποιουδήποτε τροφίμου ή υγρού, ο καθένας μας μπορεί να αντιδράσει με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να απορροφήσουν πλήρως ένα ενεργειακό Τζελ σε μόλις 3 λεπτά, ενώ άλλοι θα χρειαζόντουσαν πάνω από 5 φορές το χρόνο αυτό για να μπορέσουν να το αφομοιώσουν, όποτε αξίζει να κάνουμε μια πρακτική εξάσκηση και εξοικείωση με τα ενεργειακά Τζελ, για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε τα μέγιστα από αυτά και να τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο σε ανταγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες.Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό, είναι να μην περιμένετε μέχρι να αισθανθείτε μεγάλη κούραση για να πάρετε ένα ενεργειακό Τζελ. Βασικά προσπαθήστε να πάρετε ένα Τζελ αρκετά νωρίς πριν κουραστείτε στην αθλητική σας δραστηριότητα (συνήθως εντός 40-45 λεπτών), ώστε το σώμα σας να μπορεί ακόμα να το επεξεργαστεί, χωρίς να βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλης πίεσης. Καμιά φορά αν το σώμα μας είναι αρκετά κουρασμένο μπορεί να διακόψει τη διαδικασία της πέψης, για αυτό και δεν είναι απίθανο να δείτε κάποιον αθλητή αντοχής να ξερνάει κάποιο ενεργειακό Τζελ ή κάποιο αθλητικό ποτό. Αυτό συμβαίνει, διότι καθυστέρησε να το καταναλώσει κατά τη διάρκεια του αγώνα, με αποτέλεσμα το σώμα του να μην έχει τη δυνατότητα να δώσει την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στο στομάχι, για να μπορεί αυτό με τη σειρά του να αφομοιώσει κατάλληλα το προϊόν. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπληρώματα ενεργειακού Τζελ στην αγορά, όπου τα περισσότερα από αυτά περιλαμβάνουν καφεΐνη. Ένα ενεργειακό Τζελ καφεΐνης, ταιριάζει καλύτερα να καταναλωθεί πριν την έναρξη κάποιας σωματικής άσκησης, όπου η πνευματική τόνωση αποτελεί και αυτό ένα μέρος του πραγματικού μας στόχου, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα επίπεδα του γλυκογόνου στους μύες μας βρίσκονται στα κατάλληλα επίπεδα, για την αθλητική δραστηριότητα που επρόκειτο να ακολουθήσει.
τζελ ενέργειας

Με λίγα λόγια

Συνοψίζοντας, τα ενεργειακά Τζελ είναι ιδανικά για οποιοδήποτε δραστηριότητα αντοχής και αν κάνετε, όπου το σώμα σας θα χρειαστεί καλούς υδατάνθρακες ως «καύσιμο». Τα Τζελ αυτά, απορροφούνται γρήγορα και αναπληρώνουν το γλυκογόνο των μυών και το γλυκογόνο του αίματος, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη σωματική και πνευματική απόδοση, κατά τη διάρκεια της άσκησης. Στοχεύσετε στο να παίρνετε 1 Τζελ ενέργειας για κάθε ώρα έντονης άσκησης, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα γλυκογόνου δε θα πέσουν πότε πολύ χαμηλά και δε θα επηρεάσουν την απόδοσή σας, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein