Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Ashwagandha: πλήρης οδηγός

Ashwagandha: πλήρης οδηγός
Monica Green
Writer and expert3 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Το Ashwagandha, επίσης γνωστό ως Indian Ginseng, έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή και την αγιουρβεδική ιατρική. 1 Γνωστό ως προσαρμογόνο ή βότανο που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, το ashwagandha είναι εγγενές στην Ινδία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Παρόλο που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρόσφατα έχει γίνει δημοφιλές λόγω της επιστήμης που κρύβεται πίσω από τα πολλά οφέλη του.

Ποια είναι τα οφέλη του ashwagandha;

Ως αρχαίο φαρμακευτικό βότανο, το ashwagandha έχει πολλά οφέλη. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά.

1. Μπορεί να βοηθήσει με το άγχος

Μια μελέτη που έγινε σε διάστημα δύο μηνών συνέκρινε τα επίπεδα άγχους σε ομάδες που χρησιμοποίησαν συμπληρώματα ashwagandha και εκείνες που δεν χρησιμοποίησαν. 2 Η μελέτη διαπίστωσε σημαντικά χαμηλότερο άγχος στην ομάδα που λάμβανε τακτικά αυτό το συμπλήρωμα.

2. Mπορεί να βελτιώσει την υγεία του θυρεοειδούς

Η έρευνα έχει δείξει ένα όφελος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα των οποίων τα επίπεδα ταξινομήθηκαν ως μη κλινικός υποθυρεοειδισμός. 3 Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα επειδή η θεραπεία αυτής της κατάστασης μπορεί να αποτρέψει την πρόοδο της χαμηλής λειτουργίας του θυρεοειδούς σε σοβαρότερα αποτελέσματα υγείας.

3. Mπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους

Μαζί με τη βελτίωση των επιπέδων άγχους, το ashwagandha συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. 1 Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως η «ορμόνη του στρες» και είναι συνήθως υψηλή σε άτομα που αγωνίζονται να χάσουν βάρος.

Η μείωση της κορτιζόλης εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να λειτουργήσει συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους.

4. Mπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο σωματικό λίπος

Η έρευνα που έγινε σε υγιείς ενήλικες που το λάμβαναν τακτικά έδειξε μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους σε διάστημα 30 ημερών. 4

Αν και χρειάζονται μακροπρόθεσμες μελέτες σε μια μεγαλύτερη ομάδα, αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη τάση που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης.

5. Mπορεί να υποστηρίξει υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Η ίδια μελέτη που έδειξε μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους βρήκε επίσης μειωμένη συνολική χοληστερόλη και LDL (ή «κακή») χοληστερόλη.4

Τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης είναι σημαντικά για την κυκλοφορία και την υγεία της καρδιάς για την πρόληψη ασθενειών.

6. Το Ashwagandha μπορεί να βοηθήσει στη δύναμη και τον χρόνο αποκατάστασης

Μια δοκιμή 8 εβδομάδων σε υγιείς εθελοντές έδειξε βελτιωμένη δύναμη αφού έλαβαν αυτό το φαρμακευτικό βότανο τακτικά ως μέρος ενός προγράμματος προπόνησης δύναμης.

Αυτή η δοκιμή έδειξε επίσης άλλα πολλά υποσχόμενα οφέλη, όπως λιγότερους μυικούς τραυματισμούς (που μεταφράζεται σε μικρότερο χρόνο ανάρρωσης) και αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης (που μπορούν να βοηθήσουν στον όγκο). 5

7. Mπορεί να βελτιώσει την προσοχή και τη μνήμη

Το να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας υγιή και καλά εκπαιδευμένο είναι εξίσου σημαντικό με το να διατηρούμε τους μυς μας υγιείς και γυμνασμένους. Το Ashwagandha αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τη συνολική μνήμη και το εύρος της προσοχής στην έρευνα που έγινε για τις γνωστικές επιδράσεις του. 6 Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν πρέπει να συγκεντρωθείς σε ένα δύσκολο έργο.

8. Το Ashwagandha μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση άλλων θανατηφόρων ασθενειών

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστικές χημικές ουσίες σε αυτό το φυτικό συμπλήρωμα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των καρδιαγγειακών διαταραχών που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. 1

Ενώ πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη για τη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Η μείωση της φλεγμονής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του πόνου από πράγματα όπως η αρθρίτιδα.

Παρενέργειες Ashwagandha

Ενώ πολλές από τις μελέτες δεν ανέφεραν αρνητικές παρενέργειες από μικρές ή μεσαίες δόσεις, δεν έχει μελετηθεί το πώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα. Είναι πιθανό ότι πολύ μεγάλες δόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές παρενέργειες όπως στομαχικές διαταραχές ή ηπατική βλάβη. 2

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η έρευνα υποδηλώνει ότι τα οφέλη του ashwagandha υπερτερούν των γνωστών παρενεργειών.

Πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου πριν πάρεις ένα νέο συμπλήρωμα.

Πώς να πάρεις τις κάψουλες Ashwagandha KSM66

Οι κάψουλες Ashwagandha KSM66 της Myprotein είναι εύκολες στη λήψη και μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή σου ρουτίνα. Η συνιστώμενη δόση είναι μία κάψουλα την ημέρα, κατά προτίμηση με το φαγητό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ashwagandha μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσεις με έναν ειδικό υγείας πριν πάρεις το ashwagandha εάν λαμβάνεις φάρμακα.

Ashwagandha KSM66 Κάψουλες της Myprotein

Οι κάψουλες Ashwagandha KSM66 της Myprotein προσφέρουν τα οφέλη αυτού του παραδοσιακού βοτάνου σε μια βολική και τυποποιημένη μορφή.

Τι είναι το Ashwagandha KSM66;

Το KSM66 είναι ένα επώνυμο εκχύλισμα ρίζας πλήρους φάσματος ashwagandha, πατενταρισμένο ώστε να περιέχει τουλάχιστον 5% με withanolides, το ενεργό συστατικό του ashwagandha. Οι κάψουλες Ashwagandha KSM66 της Myprotein περιέχουν 500 mg αυτού του τυποποιημένου εκχυλίσματος ρίζας ashwagandha ανά κάψουλα.

Το KSM66 είναι ένα από τα πιο εκτενώς ερευνημένα και κλινικά αποδεδειγμένα εκχυλίσματα ashwagandha διαθέσιμα. Παράγεται χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία εκχύλισης που χρησιμοποιεί μόνο τις ρίζες του φυτού ashwagandha και δεν περιλαμβάνει χημικούς διαλύτες ή πρόσθετα.

Ashwagandha KSM66 Capsules - 30Capsules

Ashwagandha Gummies

Τα Gummies Ashwagandha της Myprotein είναι ένας βολικός και νόστιμος τρόπος για να καταναλώσεις αυτό το παραδοσιακό βότανο. Κάθε gummy περιέχει 150 mg εκχυλίσματος ashwagandha, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη δόση σε κάθε μερίδα.

Επιπλέον, αυτά τα gummies είναι φιλικά προς τους vegan και περιέχουν πρόσθετη βιταμίνη Β6 για την υποστήριξη της ψυχολογικής λειτουργίας. Αυτά τα gummies διευκολύνουν την ενσωμάτωση της ashwagandha στην καθημερινότητά σου, ακόμη και τις πιο δύσκολες μέρες και έχουν απολαυστική γεύση μήλου.

 

Ashwagandha Gummies - 60gummies - Red Apple

Με λίγα λόγια 

Ενώ ορισμένοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν το ashwagandha ως φαρμακευτικό βότανο για χρόνια, η κλινική έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη. Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει μια σειρά από θετικές επιδόσεις και οφέλη για την υγεία αυτού του συμπληρώματος, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς λειτουργεί και πώς θα επωφεληθούμε από τις πιο αποτελεσματικές χρήσεις του.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. MirjaliliMH, Moyano E, Bonfill M, Cusido RM, Palazón J. Steroidal lactones from Withania somnifera, an ancient plant for novel medicine. Molecules. 2009 Jul 3;14(7):2373-93. doi: 10.3390/molecules14072373. PMID: 19633611; PMCID: PMC6255378. 
  2. Chandrasekhar, K., Kapoor, J., &Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255-262.
  3. Sharma, A. K.,Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(3), 243-248.
  4. Raut, A. A., Rege, N. N., Tadvi, F. M., Solanki, P. V., Kene, K. R.,Shirolkar, S. G., … & Vaidya, A. B. (2012). Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withaniasomnifera) in healthy volunteers. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 3(3), 111 
  5. Wankhede, S.,Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect ofWithania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 1-11.. 
  6. Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and safety of Ashwagandha (Withaniasomnifera(L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements, 14(6), 599-612. 
Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein