Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

15 Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

15 Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Αν έχεις καλό ύπνο είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις πιο εύκολα τους σωματικούς σου στόχους. Ο ύπνος είναι το βασικό κομμάτι της αποκατάστασης ενός ανθρώπου που γυμνάζεται σκληρά.

Παρακάτω θα σας γράψω 15 τρόπους που με βοήθησαν να έχω καλύτερο ύπνο με αποτέλεσμα να αλλάξει όλη μου η ζωή προς το καλύτερο!

sleep

15 Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Δεν θα σας κουράσω με επιστημονικές εξηγήσεις. Θα σας πω απλές, δοκιμασμένες συμβουλές με τις οποίες θα δείτε άμεση βελτίωση!

Μαθε την αξία του ύπνου. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ -> Κοιμάσαι καλά ; Ύπνος και Αναβολισμός

Εκθέσου στο ηλιακό φως μέσα στην ημέρα.

Με το που ξυπνάς άνοιξε το παράθυρο να σε δει ο ήλιος και μέσα στην μέρα φρόντισε να σε δει όσο περισσότερο γίνεται.

Μην κάθεσαι σε οθόνες 1-2 ώρες πριν τον ύπνο.

Έχεις παρατηρήσει ότι οταν κάθεσαι στον υπολογιστή ή στο κινητό πριν τον ύπνο έχεις υπερένταση; Κόψε αυτη τη συνήθεια και θα δεις διαφορά μεγάλη.

Προσοχή στους καφέδες. 

Όλοι αγαπάμε τον καφέ και την καφεΐνη. Αλλά με μέτρο. Πρωί και λίγο πριν την προπόνηση (ανάλογα την ευαισθησία μας). Πριν τον ύπνο, θα μετράς προβατάκια μάταια!

Ηρέμησε. Μην τα σκέφτεσαι όλα.

Το κεφάλι σου καζάνι από όλη την ημέρα. Οι σκέψεις τρέχουν στον μυαλό σου με τεράστια ταχύτητα. STOP!!! Είναι η δικιά σου ώρα για ξεκούραση. Τα υπόλοιπα το πρωί!

Πέσε στο κρεβάτι την ίδια ώρα σχεδόν κάθε μέρα.

Κράτα πρόγραμμα όσο μπορείς. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ για έναν ομαλό κύκλο ύπνου.

Προσοχή στο γεύμα πριν τον ύπνο.

Κάνε δοκιμές γιατί το φαγητό πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρκετά την ποιότητα του. Φρόντισε να είναι ένα γεύμα με λιπαρά και πρωτεΐνη αλλά και υδατάνθρακα. Ελαφρύ όμως. Επίσης, μην κολλάς - ο υδατάνθρακας πριν τον ύπνο δεν παχαίνει. Είναι μύθος. Δες εδώ:

10 μύθοι περί διατροφής που διαδίδουν τα μέσαΚαταρρίπτοντας 9 γνωστούς μύθους στη βιομηχανία του fitnessΟι 10 πιο διάσημοι μύθοι για την απώλεια βάρους !Χρησιμοποίησε το κρεβάτι σου μόνο για ύπνο.

Μην κάθεσαι και δουλεύεις απο το κρεβάτι ή κάθεσαι με τις ώρες. Το κρεβάτι είναι μόνο ύπνο και για να κάτσεις με τον σύντροφο σου.

ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ! 

Προσωπικά με έσωσε. Κουρτίνες συσκότισης ή οποιοσδήποτε άλλος τρόπος μπορεί να κάνει το δωμάτιο σου τελείως σκοτεινό.

Γυμνάσου έξυπνα. Και σκληρά.

Η καθημερινή γυμναστική θα σε βοηθήσει αρκετά ώστε να κοιμηθείς καλύτερα. Φρόντισε όμως αν σου επιτρέπει το πρόγραμμα σου να μην γυμναστείς πολύ αργά γιατί οι ορμόνες που εκλύονται με την γυμναστική θα σου στερήσουν τον ποιοτικό ύπνο.

Κράτα ένας υγιές σωματικό λίπος.

Το σωματικό βάρος και λίπος μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Μείνε υγιής και θα κοιμάσαι καλύτερα.

Προσοχή στο αλκόολ.

Επικρατεί λανθασμένα η άποψη ότι το αλκόολ μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς καλύτερα. Η αλήθεια είναι οτι αυτό δεν ισχύει αφού το αλκόολ επηρεάζει τον REM ύπνο. Ψάξτο και θα δεις.

Βρες την θέση σου.

Είναι πολύ σημαντικό όταν κοιμάσαι να είσαι άνετος και στη θέση που σε βολεύει. Επένδυσε σε ένα καλό στρώμα και κρεβάτι. Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σου.

Χρησιμοποίησε έξυπνα συμπληρώματα.

Τα παρακάτω θα σε βοηθήσουν στον καλύτερο ύπνο:

Ντύσου σωστά.

Κοιμήσου με άνετα ρούχα, δροσερά και καθαρά.

ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΑΝ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ

sleep

Ο ύπνος πρέπει να έρχεται φυσικά. Δεν πρέπει να τον βλέπεις σαν τελετουργία. Κλείσε τα φώτα, κάνε εκείνο κάνε το άλλο. Γιατί αν είσαι λίγο αγχώδης - δεν θα κοιμηθείς ποτέ. Εφάρμοσε όλα αυτά που έγραψα απλά σαν βοηθητικά - μην τα κάνεις σαν διαδικασία / τελετουργία! Πέσε και μην το σκέφτεσαι πολύ...

 

 

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein