0
Καλάθι

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας

Διατροφή

10 μύθοι περί διατροφής που διαδίδουν τα μέσα

Σε αυτό το άρθρο αναλύονται οι 10 διατροφικοί μύθοι που η βιομηχανία του Fitness δεν θα σας αποκαλύψει ποτέ !

Σε έναν κόσμο που επί το πλείστον είναι κατευθυνόμενος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι δεδομένο ότι η αλήθεια είναι κάτι το οποίο δεν πουλάει πολύ. Γενικά τα μέσα θα χρησιμοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να  αυξήσουν τα ποσοστά τηλεθέασης ή τις επισκέψεις στις ιστοσελίδες τους. Πολλές φορές θα χρησιμοποιήσουν ψέυτικές ή δύσκολες στην κατανόση έρευνες προκειμένου να παραπληροφορήσουν και να χειραγωγήσουν.

 1ος Μύθος: Το ψωμί και γενικά ο υδατάνθρακας είναι ζημιογώνοι σε οποιαδήποτε ποσότητα!

carbohydrates

Δυστυχώς οι υδατάνθρακες σαν σύνολο έχουν πάρει κακή φήμη από τα media. Ιδιαίτερη επίθεση έχει δεχθεί το ψωμί καθώς περιέχει γλουτένη. Εν αντιθέσει με τις ποικίλες αναφορές που ισχυρίζονται ότι οποιοδήποτε ποσό γλουτένης είναι επιβλαβές για την υγεία τα αποτελέσματα ερευνών διαφωνούν. Οι μικρές ποσότητες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα σε άτομα τα οποία πάσχουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος παρά σε υγιή άτομα. Επιπροσθέτως σε γενικές γραμμές η σχέση δόσης και αντίδρασης δεν είναι καλά μελετημένη.

Η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και ινσουλίνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο συζητήσης για διάφορους διατροφικούς μύθους. Η ινσουλίνη ήταν μια από τις πρώτες ορμόνες που ανακαλύφθηκαν και ως αποτέλεσμα ήταν η πρώτη ορμόνη που μελετήθηκε σε γενικό πλαίσιο για την ευαίσθησία που προκαλεί.  Παλιά αποτελέσματα ερευνών οδήγησαν αρκετά ατομα στο να πιστεύουν ότι η αύξηση κατανάλωσης υδατάνθρακα σχετίζεται άμεσα με αναισθησία ινσουλίνης. Αυτό ίσχυει ακόμα περισσότερο για διαβητικούς και άτομα τα οποία έχουν αντίσταση στην ισνουλίνη [άτομα τα οποία είναι συνήθως παχύσαρκα] και έτρωγαν ποσότητα υδατάνθρακα που ήταν πάνω του. Ο μύθος όμως αυτός επιμένει ακόμα και σε λιγότερες ποσότητες κατανάλωσης υδατάνθρακα.

Αν και η γλουτένη τραβάει όλη την προσοχή, άλλες χημικές ουσίες μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο σημαντικές για άτομα τα οποία δεν έχουν κοιλιοκάκη και υποπτεύονται ότι έχουν ευαισθησία στην γλουτένη. Για παράδειγμα μερικοί από τους ίδιους ερευνητές που ανακάλυψαν ότι η δυσανεξία σε γλουτένη υφίσταται σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη έκαναν μια πιο διεξοδική συμπληρωματική έρευνα που κατέληξε στο ότι η γλουτένη δεν έφερε ευθύνη[1] για άτομα τα οποία έπασχαν απο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πρότειναν ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στην κατηγορία FODMAPs μπορεί να αποτελούν την πηγή του προβλήματος.

Η αλήθεια : Οι υδατάνθρακες έχουν κακολογηθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που δεν το παρακάνετε και αποκλείετε άλλα είδη φαγητών από την διατροφή σας, το άμυλο δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σας. Αν και μερικοί είναι υπερευαίσθητοι στο σιτάρι, η γλουτένη δεν ευθείνεται κατ’ανάγκην καθώς πολλά άλλα φαγητά μπορεί να εμπλέκονται.

 

2ος  Μύθος: Τα αυγά και ιδιαίτερα οι κρόκοι είναι επιβλαβή για την υγεία μας!

1800x672-gs-wk20-gr-zone-eggs_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Αν τα μέσα είναι καλά σε ένα πράγμα είναι στο να μας απομακρύνουν από απολύτως αθώα τρόφιμα.

Τα αυγά έχουν δαιμονοποιηθεί εξ’αιτίας των κρόκων, οι οποίοι αν και είναι γεμάτοι σε θρεπτικά συστατικά περιέχουν μεγάλα επίπεδα χοληστερίνης. Αν και αυτό όντως ακούγεται “τρομακτικό”, η λήψη φαγητών πλούσιων σε χοληστερίνη δεν σημαίνει αύξηση χοληστερίνης στο αίμα.

Η τωρινή έρευνα δείχνει πως εκτός και αν κάποιο άτομο έχει κάποια προϋπάρχουσα πάθηση[2], τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτείνης, λιπαρών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η συσχέτιση τους με καρδιαγγειακές ασθένειες είναι πολύ απλά ένας μύθος.

Η αλήθεια: Τα αυγά είναι μια άψογη πηγή πρωτεινών, λιπών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η συσχέτιση τους με καρδιαγγειακές ασθένειες λόγω υψηλών ποσοστών χοληστερίνης είναι ιδιαίτερα υπερβολική.

3ος Μύθος: Το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο.

1800x672-redmeat_1200x672_acf_cropped

Απόλυτες δηλώσεις όπως αυτές είναι ο καλύτερος φίλος για διατροφολογικούς μύθους. Ο καρκίνος, γενικότερα, είναι πολύ δύσκολο να συζητηθεί σε απόλυτα επίπεδα. Καθώς σχεδόν οτιδήποτε καταναλώνουμε έχει την πιθανότητα να μας προκαλέσσει καρκίνο[3].

Για παράδειγμα, τα αντιοξιδωτικά μπορεί ταυτόχρονα να βοηθήσουν και να αποτρέψουν την καρκινική ανάπτυξη αλλα η επίδραση αυτή είναι συνήθως πολύ μικρή για να την παρατηρήσουμε.

Μερικές χημικές ουσίες όπως oι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), που βρίσκονται στα καπνιστά κρεάτα, έχουν βρεθεί ότι προκαλούν ζημιά στο γονιδίωμα, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα τωρινά αποτελέσματα ερευνών υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρέας αποτελεί πιθανό ρίσκο για άτομα τα οποία έχουν “φτωχές” διατροφικές συνήθειες[4] και lifestyle[5]. Αν δεν καπνίζετε και έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα εκγύμνασης ενώ παράλληλα έχετε μια διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά τότε η επίδραση του κόκκινου κρέατος στην ανάπτυξη καρκίνου είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.

Η αλήθεια: Οι φόβοι σχετικά με το κόκκινο κρέας είναι υπερβολικοί. Απαλείφοντας άλλα ρίσκα για καρκίνο όπως για παράδειγμα το κάπνισμα ενώ παράλληλα εξασκώντας ένα ενεργό και υγιεινό lifestyle θα καταστήσει το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου από το κόκκινο κρέας ασήμαντο.

 

4ος Μύθος: Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ανθυγιεινά.

Fats_pie

Ο παραδοσιακός τρόπος για να χάσουμε λίπος για πολλά χρόνια ήταν με διατροφές που ήταν χαμηλές σε λιπαρά. Αλλά όπως αναφέραμε πριν, η κατανάλωση χοληστερίνης δεν μεταφράζεται σε αυξηση χοληστερίνης στο αίμα έτσι και τα λιπαρά δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσουν άυξηση του σωματικού μας λίπους.

Ο μύθος ότι τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν ασθένειες στο καρδιαγγιακό μας σύστημα είναι εσφαλμένος[6]. Η ποιότητα του φαγητού είναι αυτό που μετράει, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά από την κατανάλωση φρέσκου κρέατος από το επεξεραγσμένο κρέας που βρίσκεται σε hamburger.

Η αλήθεια: Τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα οδηγήσουν καρδιακές ασθένειες. Στην πραγματικότητα, διατροφές που έχουν χαμηλή περιετικότητα σε λιπαρά συνδέονται με την μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

5ος Μύθος: Το αλάτι προκαλεί υψηλή πίεση στο αίμα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται.

Πίσω από κάθε μύθο κρύβεται μια μικρή δόση αλήθειας. Είναι αλήθεια πως τα άτομα τα οποία έχουν ευαισθησία στο αλάτι (SSH) θα πρέπει να το αποφύγουν καθώς ανεβάζει την πίεση στο αίμα.

Μια πρόσφατη έρευνα όμως, έδειξε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλατιού και υπερέντασης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αφύσικα υψηλή πίεση αίματος.

Αντιθέτως, αποδείξεις από διάφορες έρευνες συγκλίνουν ότι το υψηλό σωματικό βάρος είναι αυτό το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη πίεση.

Η αλήθεια: H κατανάλωση αλατιού δεν σχετίζεται με την υψηλή πίεση εκτός σε άτομα τα οποία έχουν SSH. Σύμφωνα με μετρήσεις ο μέσος Έλληνας καταναλώνει την διπλάσια ποσότητα σε αλάτι από την προτεινόμενη. Το παραπλήσιο αλάτι μπορεί να μην ανεβάζει την πίεση αλλά συνδέεται με άλλα προβλήματα υγείας.

6ος Μύθος: Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι κατά μακράν καλύτερο και πιο υγιεινό από το άσπρο ψωμί.

Θεωρείται ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερο από το άσπρο ψωμί γιατί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα και σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά. Επιπροσθέτως έχει χαμηλότερο γλυκεμικό δείκτη και δείκτη ινσουλίνης, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα σε μειωμένη ελευθέρωση ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα.

Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά τα μέσα συχνά αποτυγχάνουν να αναφέρουν οτι οι  πραγματικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο αυτών ειδών ψωμιού είναι στην αλήθεια αμελητέες. Η περιεκτικότητα φυτικής ίνας που έχει το ψωμί ολικής αλέσεως δεν είναι τόσο μεγάλη συγκριτικά με διάφορα φρούτα και λαχανικά που θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε. Ακόμα και αν πολλά μικροθρεπτικά συστατικά αφαιρούνται κατά την επεξεργασία του άσπρου ψωμιού, πολλές φραντζόλες ενισχύονται μετέπειτα με επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

Μια πραγματική διαφορά μεταξύ του ψωμιού ολικής και του άσπρου είναι ότι το ολικής περιέχει φυτικό οξύ. Το φυτικό οξύ δένεται σε μεταλλικά στοιχεία όπως το σίδηρο και τον ψευδάργυρο τα οποία λαμβάνουμε φυσικά μέσω της καθημερινής διατροφής μας και βοηθάει στην πιο αργή και σταθερή απορρόφυση από το σώμα[7]. Το πιο σημαντικό απ’όλα είναι ότι το φυτικό οξύ δρα ως αντιφλεγμονώδες στο παχύ έντερο[8]. Άρα απ’οτι βλέπετε υπάρχουν μερικά θετικά και αρηνητικά. Το άσπρο ψωμί και το ψωμί ολικής προσφέρουν περίπου το ίδιο ποσοστό θερμιδών ενώ και τα δύο περιέχουν γλουτένη.

Η αλήθεια: Τα δύο αυτά είδη ψωμιού δεν είναι και τόσο διαφορετικά. Ακόμα και αν το ψωμί ολικής αλέσεως ισχυρίζεται ότι είναι πίο υγιεινό δεν υπάρχουν διαφορές στην περιεκτκότητα μικροθρεπτικών συστατικών.

 

7ος Μύθος: To υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού είναι χειρότερο από τη ζάχαρη.

Η προτεινόμενη πηγή ενέργειας από το σώμα μας είναι η γλυκόζη [ένα σάκχαρο]. Η φρουκτόζη, ένα άλλο σάκχαρο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια μέχρι το ήπαρ να είναι γεμάτο από γλυκογόνο. Όταν η φρουκτόζη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλο για ενέργεια μετατρέπεται σε λιπαρά οξέα.

Τα πρώτα στοιχεία οδήγησαν στην πεποίθηση ότι η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει λιπώδη νόσο του ήπατος καθώς και αντίσταση στην ινσουλίνη αλλά και παχυσαρκία. Κατ’ επέκταση, η κατανάλωση σιροπιού από καλαμπόκι είχε αποδειχθεί ότι είναι ανθυγιεινή καθώς είχε υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

To υγρό σιρόπι καλαμποκιού ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής έχει περιεκτικότητα φρουκτόζης κάπου στο 42-55%. Η σακχαρόζη, ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας ζάχαρη, αποτελείται από 50% φρουκτόζη. Εκτός και αν καταναλώνετε πάνω από 100γρ ζάχαρης την ημέρα, η διαφορά της τάξης του -8% στο +5% δεν θα προκαλέσει καμία διαφορά.

Η αλήθεια: To σιρόπι καλαμποκιού με την ζάχαρη είναι σχεδόν πανομοιότυπες από άποψη υγείας. Ακόμα και αν το σιρόπι καλαμποκιού περίεχει λίγο περισσότερη φρουκτόζη, η διαφορά είναι αμελητέα.

8ος Μύθος: Η πολλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα οστά αλλά και στα νεφρά.

4th-july-detox-2

Οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά πολλές φορές κατηγορούνται για ποικίλα προβλήματα στην υγεία. Το τρίτο μακροθρεπτικό συστατικό μοιράζεται και αυτό κατά κάποιο βαθμό την επίθεση του από τα μέσα. Η πρωτεΐνη έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ζημιά στα οστά και στα νεφρά.

Ας αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς ένα προς ένα. Μια πρώιμη έρευνα στην πρωτεΐνη έδειξε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης συνδεόταν με αύξηση του ασβεστίου στα ούρα, κάτι το οποίο μετέπειτα οδήγησε στο να πιστεύουν ότι συνδέεται με την μείωση οστικής μάζας. Μεταγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι το ασβέστιο στα ούρα δεν ήταν σωστός τρόπος για την μέτρηση της οστικής μάζας και ότι η πρωτεΐνη είχε είτε πορστατευτική επίδραση[9] είτε καμία απολύτως επίδραση[10] στα οστά.

Μια ακόμα πρωίμη μελέτη έδειξε ότι οι διατροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη αύξησαν τον ρυθμό σπειραματικής διήθησης [GFR][11] ένας δείκτης για το φιλτράρισμα των αποβλήτων από τα νεφρά. Μερικοί βιάστηκαν να ισχυριστούν ότι η αύξηση του GFR ήταν σημάδι ότι η αύξηση κατανάλωσης πρωτεΐνης στρέσαρε πολύ τα νεφρά. Ωστόσο, μεταγενέστερες έρευνες απέδειξαν ότι η ζημιά των νεφρών δεν προκαλείται[12] από διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη[13].

Η αλήθεια: Η πρωτεΐνη, ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες δεν είναι επιβλαβής για τα οστά και για νεφρά σας.

9ος Μύθος: Οι βιταμίνες από τα φαγητά είναι καλύτερες απο τις αντίστοιχες των συμπληρωμάτων.

1800x672-Vitamins-e1476259479415_1200x672_acf_cropped_1200x672_acf_cropped

Πόσο συχνά έχετε ακούσει τον ισχυρισμό ότι τα φυσικά τρόφιμα είναι καλύτερα από τα συμπληρώματα; Έχει επαναληφθεί τόσες φορές που η λέξη “φυσικά” έχει συνδεθεί με την λέξη υγιεινά και οι λέξεις “συνθετικές” ή “χημικές” με την λέξη ανθυγιεινά.

Όπως συμβαίνει συχνά με τις απόλυτες απόψεις, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Για παράδειγμα η συμπλήρωση με βιατμίνη Κ έχει πολύ καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα[14] από την αντίστοιχη φυτική εναλλακτική, καθώς η φυτική βιταμίνη Κ δεσμέυεται σφυχτά σε μεμβράνες. Επίσης χρήσιμες ουσίες οι οποίες δεν είναι βιταμίνες είναι αποτελεσματικές σε μορφή συμπληρώματος. Ένα παράδειγμα είναι η κιτρινόριζα η οποία συνοδέυεται συνήθως με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού σε μορφή συμπληρώματος. Αν καταναλωνόταν σε μορφή φαγητού τότε η βιοδιαθεσιμότητα θα ήταν αρκετά χειρότερη.

Γενικά πολλά συμπληρώματα έχουν μια φυσική συνθετική μορφή. Αυτό τους επιτρέπει να είναι προσβάσιμα σε πολλά άτομα. Για παράδειγμα, αν η βιταμίνη B12 δεν μπορούσε να συντεθεί, θα ήταν πάρα πολύ ακριβή και μη ταιριαστή επιλογή για βίγκανς, οι οποίοι χρειάζονται μια σταθερή πηγή βιταμίνης Β12 εξ’αιτίας της διατροφής τους.

Η αλήθεια: Οι βιταμίνες από τα φαγητά δεν είναι απαραίτητα καλύτερες από τις βιταμίνες στα συμπληρώματα διατροφής. Αυτή είναι μια πολύ ευρεία δήλωση που έχει αποδειχθεί εσφαλμένη πολλές φορές καθώς πολλά συμπληρώματα βοηθούν στην ικανοποίηση πολλών ζωτικών ρόλων ενώ οι φυσικές εναλλακτικές τους δεν μπορούν.

10ος Μύθος: Η κατανάλωση μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας πυροδοτεί τον μεταβολισμό μας.

tupperware-prepped-meals

Είναι πολύ εύκολο να βρούμε τη ρίζα δημιουργίας αυτού του μύθου. Η πέψη ενός γεύματος οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού κατά ένα μικρό ποσοστό, αλλά ο μόνος δρόμος για να διατηρηθεί αυτός ο αυξημένος ρυθμός είναι στο να τρώμε περισσότερο φαγητό.

Η συνολική ενέργεια που χρησιμοποιείται προέρχεται από το σύνολο του φαγητού που καταναλώνεται. Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι ο αριθμός γευμάτων δεν προκαλεί καμία[15] αλλαγή[16].

Στην πραγματικότητα, αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μικρών γευμάτων οδηγούν σε μειωμένη αίσθηση πληρότητας πράγμα που στη συνέχεια οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού[17].

Η αλήθεια: Ακόμα και αν η πέψη οδηγεί σε αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, η επίδραση που έχει είναι κυριολεκτικά αμελητέα συγκριτικά με το πραγματικό ποσό θερμιδών που καταναλώνονται μέσω τροφών.

 

 

Διαχυτή παραπληροφόρηση

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει όλους αυτούς τους 10 μύθους να επαναλαμβάνονται συνέχεια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το να βρούμε την παραπληροφόρηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα δύσκολο, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τον τεράστιο όγκο που διαχέονται οι πληροφορίες.

 

Τα άρθρα μας διατείθονται για εκπαιδευτικούςκαι πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλεύστε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία:

[1] Forbes: Non Celiac Gluten Sensitivity may not exist

[2] Pubmed: Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis.

[3] Pubmed: Is everything we eat associated with cancer? A systematic cookbook review.

[4] Pubmed: Meat consumption and colorectal cancer risk: an evaluation based on a systematic review of epidemiologic evidence among the Japanese population.

[5] Pubmed: Lifestyle Modifications and Colorectal Cancer.

[6] Pubmed: Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk: a systematic review and meta-analysis.

[7] Pubmed: Effects of fiber, phytic acid, and oxalic acid in the diet on mineral bioavailability.

[8] Pubmed: Suppression of colonic cancer by dietary phytic acid.

[9] Pubmed: Protein intake, calcium balance and health consequences.

[10] Pubmed: Proteins, dietary acid load, and calcium and risk of postmenopausal fractures in the E3N French women prospective study.

[11] Pubmed: Glomerular filtration rate in response to an acute protein load.

[12] Pubmed: The impact of protein intake on renal function decline in women with normal renal function or mild renal insufficiency.

[13] Pubmed: Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?

[14] Pubmed: Effect of food composition on vitamin K absorption in human volunteers.

[15] Pubmed: Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet.

[16] Pubmed: A controlled trial of reduced meal frequency without caloric restriction in healthy, normal-weight, middle-aged adults.

[17] Pubmed: Effects of increased meal frequency on fat oxidation and perceived hunger.Γιώργος Καλονόμος

Γιώργος Καλονόμος

Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness

Ονομάζομαι Καλονόμος Γιώργος, γεννήθηκα πριν από 25 χρόνια στην Αθήνα. Ασχολούμαι με το γυμναστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια και συγκεκριμένα με το άθλημα της σωματοδόμησης τα τελευταία δύο. Η αγάπη μου για το συγκεκριμένο πεδίο πηγάζει απο την βαθιά επιθυμία μου να βελτιωθώ σωματικά και ψυχικά και στην συνέχεια να βοηθήσω όπως μπορώ άλλα άτομα με παρόμοιους στόχους. Η φιλοσοφία που χρησιμοποιώ στον τομέα διατροφής, εκγύμνασης αλλά και λήψης συμπληρωμάτων είναι αυστηρά επιστημονική, πράγμα που προέρχεται από τις ατελείωτες ώρες που έχω αφιερώσει προκειμένου να μελετήσω τα πιο έγκυρα και σύγχρονα επιστημόνικα βιβλία αλλά και ποικίλες έρευνες, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι, δυστυχώς, η "βιομηχανία" του fitness πάσχει απο βαριά παραπληροφόρηση και πολλά ψέματα. Στόχος μου λοιπόν είναι να βοηθήσω και να μεταδώσω μέσα από τα άρθρα μου την γνώση μου σε αυτά τα θέματα ενώ παράλληλα να διαψεύσω τους υπάρχοντες μύθους.


Οι Super προσφορές συνεχίζονται, ρίξε μια ματιά! Περισσότερα