Σε αυτό το άρθρο αναλύονται οι 10 διατροφικοί μύθοι που η βιομηχανία του Fitness δεν θα σας αποκαλύψει ποτέ !
Σε έναν κόσμο που επί το πλείστον είναι κατευθυνόμενος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι δεδομένο ότι η αλήθεια είναι κάτι το οποίο δεν πουλάει πολύ. Γενικά τα μέσα θα χρησιμοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά τηλεθέασης ή τις επισκέψεις στις ιστοσελίδες τους. Πολλές φορές θα χρησιμοποιήσουν ψέυτικές ή δύσκολες στην κατανόση έρευνες προκειμένου να παραπληροφορήσουν και να χειραγωγήσουν.
1ος Μύθος: Το ψωμί και γενικά ο υδατάνθρακας είναι ζημιογώνοι σε οποιαδήποτε ποσότητα!
Δυστυχώς οι υδατάνθρακες σαν σύνολο έχουν πάρει κακή φήμη από τα media. Ιδιαίτερη επίθεση έχει δεχθεί το ψωμί καθώς περιέχει γλουτένη. Εν αντιθέσει με τις ποικίλες αναφορές που ισχυρίζονται ότι οποιοδήποτε ποσό γλουτένης είναι επιβλαβές για την υγεία τα αποτελέσματα ερευνών διαφωνούν. Οι μικρές ποσότητες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα σε άτομα τα οποία πάσχουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος παρά σε υγιή άτομα. Επιπροσθέτως σε γενικές γραμμές η σχέση δόσης και αντίδρασης δεν είναι καλά μελετημένη.
Η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και ινσουλίνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο συζητήσης για διάφορους διατροφικούς μύθους. Η ινσουλίνη ήταν μια από τις πρώτες ορμόνες που ανακαλύφθηκαν και ως αποτέλεσμα ήταν η πρώτη ορμόνη που μελετήθηκε σε γενικό πλαίσιο για την ευαίσθησία που προκαλεί. Παλιά αποτελέσματα ερευνών οδήγησαν αρκετά ατομα στο να πιστεύουν ότι η αύξηση κατανάλωσης υδατάνθρακα σχετίζεται άμεσα με αναισθησία ινσουλίνης. Αυτό ίσχυει ακόμα περισσότερο για διαβητικούς και άτομα τα οποία έχουν αντίσταση στην ισνουλίνη [άτομα τα οποία είναι συνήθως παχύσαρκα] και έτρωγαν ποσότητα υδατάνθρακα που ήταν πάνω του. Ο μύθος όμως αυτός επιμένει ακόμα και σε λιγότερες ποσότητες κατανάλωσης υδατάνθρακα.
Αν και η γλουτένη τραβάει όλη την προσοχή, άλλες χημικές ουσίες μπορεί να είναι το ίδιο ή περισσότερο σημαντικές για άτομα τα οποία δεν έχουν κοιλιοκάκη και υποπτεύονται ότι έχουν ευαισθησία στην γλουτένη. Για παράδειγμα μερικοί από τους ίδιους ερευνητές που ανακάλυψαν ότι η δυσανεξία σε γλουτένη υφίσταται σε άτομα τα οποία δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη έκαναν μια πιο διεξοδική συμπληρωματική έρευνα που κατέληξε στο ότι η γλουτένη δεν έφερε ευθύνη[1] για άτομα τα οποία έπασχαν απο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Πρότειναν ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στην κατηγορία FODMAPs μπορεί να αποτελούν την πηγή του προβλήματος.
Η αλήθεια : Οι υδατάνθρακες έχουν κακολογηθεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που δεν το παρακάνετε και αποκλείετε άλλα είδη φαγητών από την διατροφή σας, το άμυλο δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σας. Αν και μερικοί είναι υπερευαίσθητοι στο σιτάρι, η γλουτένη δεν ευθείνεται κατ’ανάγκην καθώς πολλά άλλα φαγητά μπορεί να εμπλέκονται.