Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Δίαιτα χωρίς γλουτένη

Δίαιτα χωρίς γλουτένη
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συνιστάται γενικά για την θεραπεία της νόσου της κοιλιοκάκης (μια ασθένεια κατά την οποία το λεπτό έντερο είναι υπερευαίσθητο σε γλουτένη, οδηγώντας σε δυσκολία πέψης των τροφών), αλλά ακολουθείται συχνά και από άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη λόγω των οφελών για την υγεία.

Άτομα που έχουν στόχο την απώλεια βάρους, που αποσκοπούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στη μείωση της κόπωσης ή στην καταπολέμηση της αίσθησης φουσκώματος στο στομάχι μπορεί απλά να επιλέξουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να δουν τα αποτελέσματα στη συνολική υγεία και τα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης.

Τι ακριβώς είναι μια διατροφή χωρίς γλουτένη;

gluten free grunge stamp, in english language

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί μια διατροφή που δεν περιέχει γλουτένη.

Η γλουτένη είναι μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και τη σίκαλη.

Η στροφή σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, ενώ όπως και με τις περισσότερες δίαιτες, χρειάζεται κάποιο διάστημα για να τη συνηθίσει κανείς.

Ωστόσο - μην πανικοβάλλεστε!

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη τριγύρω, οι οποίες θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα!

Τι να αποφεύγετε στην δίαιτα χωρίς γλουτένη;

glut

Εκτός από κριθάρι και σίκαλη (η βύνη και τα αρτύματα βύνης συνήθως γίνονται με κριθάρι), το σιτάρι είναι απαγορευτικό για όσους ακολουθούν έναν τρόπο ζωής μακριά από την γλουτένη, η οποία συχνά προκαλεί κόπωση, πονοκεφάλους, νωθρότητα κ.λπ.

Το σιτάρι υπάρχει σε ένα σημαντικό αριθμό «κοινών προϊόντων» στην βιομηχανία τροφίμων και μπορεί να εντοπιστεί με πολλές ονομασίες:

wheat-stalk

- Αλεύρι σκληρό

- Φαρίνα

- Αλεύρι Graham

- Αγριοσίταρο

- Kamut

- Σημιγδάλι

 

Τα παρακάτω τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται, εκτός εάν είναι χαρακτηρισμένα ως προϊόντα χωρίς γλουτένη:

cereal-leftovers-recipe-zero-waste-week

✗ Μπύρα

✗ Ψωμί

✗ Κέικ / γλυκά

✗ Δημητριακά

✗ Κράκερς και μπισκότα

✗ Ζυμαρικά

✗ Επεξεργασμένο κρέας

✗ Σάλτσες / Σως

Προσέξτε, ο κατάλογος αυτός δεν είναι εκτεταμένος και οι τροφές πάντα θα περιέχουν μια λίστα με αλλεργιογόνα - απλά βεβαιωθείτε ότι ελέγξατε τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που είναι στην ασφαλή πλευρά της λίστας! Υπάρχουν βεβαίως και αυτά τα τρόφιμα σε έκδοση χωρίς γλουτένη!

Τι μπορώ να φάω σε μία δίαιτα χωρίς γλουτένη;

fruit-and-veg

Η λίστα των «απαγορευμένων» τροφών μπορεί να φαίνεται περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

✓ Φασόλια, σπόροι και ξηροί καρποί

✓ Αυγά

✓ Κρέατα, ψάρια και πουλερικά

✓ Φρούτα

✓ Λαχανικά

✓ Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχουν επίσης διάφορα δημητριακά και άμυλα που μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής χωρίς γλουτένη, απλά ελέγξτε την ετικέτα για συστατικά όπως καλαμπόκι, λινάρι, κινόα ή ρύζι.

Οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη

Intermittent-Fasting-Meal_2

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα κανονικά τρόφιμα, αφού είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, βοηθώντας σας να ζήσετε μια υγιέστερη ζωή.

✓ Η απώλεια βάρους είναι πιο εύκολη, δεδομένου ότι αποκόβεστε από πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που προηγουμένως καταναλώνατε.

✓ Το σώμα σας είναι σε θέση να χωνέψει το φαγητό σας πιο εύκολα. Ως εκ τούτου, θα είναι λιγότερο επιρρεπές σε κράμπες στο στομάχι, σε φούσκωμα, σε διάρροια κ.α.

✓ Περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα.

✓ Βοηθάει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης.

Μειονεκτήματα μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη

580x348-mp-wk22-CG-Male-Content-June-7-Cookie

✗ Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε εναλλακτικές τροφές χωρίς γλουτένη.

✗ Ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να σημαίνει ότι δεν τρώτε μερικά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα (πράγμα που μπορεί να μην είναι πρόβλημα εάν προσπαθείτε να προσέξετε τη διατροφή σας έτσι κι αλλιώς!)

✗ Δεν υπάρχει μαύρη και άσπρη λίστα με καλά και κακά τρόφιμα, εξαρτάται από την ποικιλία των τροφών, οπότε να διαβάζετε πάντα την ετικέτα.

 

Συμβουλές για ένα τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη

Healthy-Snacks-Chocolate-Protein-Peanut-Butter

1) Απολαύστε τα υποκατάστατα προϊόντα χωρίς γλουτένη που ίσως δεν έχετε δοκιμάσει - και διασφαλίστε ότι θα δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα, ώστε να μην βαρεθείτε τις ίδιες τροφές.

2) Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων όταν πηγαίνετε για ψώνια για να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τα τρόφιμα που είναι χωρίς γλουτένη. Όλα τα τρόφιμα είναι πιθανόν να περιέχουν μια λίστα αλλεργιογόνων στα συστατικά τους.

3) Να είστε προσεκτικοί για οριζόντιες μολύνσεις. Να πλένετε τις επιφάνειες της κουζίνας, να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κ.λπ., για να εξασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν θα μολυνθούν από τα κανονικά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

4) Πειραματιστείτε με το φαγητό σας, χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις λαχταριστές συνταγές που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

gto

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Με λίγα λόγια

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ιδανική για τα άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς μειώνει τα ενοχλητικά συμπτώματα που μπορεί να υφίστανται. Μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική, υγιεινή διατροφή για κάποιον που δεν είναι πάσχων – δοκιμάστε το και μπορεί για κάποιους να λειτουργήσει και για άλλους όχι… ο καθένας είναι διαφορετικός!

Μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας / διαιτολόγο στην αρχή, δεδομένου ότι μπορεί να μην κριθεί απαραίτητο να αφαιρέσετε τα προϊόντα γλουτένης από τη διατροφή σας.

Αναμείνατε για την ΝΕΑ σειρά χωρίς γλουτένη, για vegans και για χορτοφάγους που έρχεται σύντομα εδώ στο Myprotein!

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein