Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Διατροφή και τα Χριστούγεννα ; Μείνε σε φόρμα

Διατροφή και τα Χριστούγεννα ; Μείνε σε φόρμα
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Τα Χριστούγεννα είναι μια... παράδοξη εποχή του χρόνου για κάποιον με υψηλούς στόχους φυσικής κατάστασης. Από τη μία πλευρά, υπάρχει μεγάλο κίνητρο για να "κολλήσει" στο γυμναστήριο και τα διατροφικά του σχέδια - Χριστουγεννιάτικα πάρτυ, συνάντηση με παλιούς φίλους, οι εορτασμοί για το Νέο Έτος. Από την άλλη, υπάρχει η πανταχού παρούσα δικαιολογία "Στο κάτω-κάτω... είναι Χριστούγεννα!", που αποτελεί ένα ολισθηρό έδαφος που διακινδυνεύει την καταστροφή της διατροφής. Μια δέσμευση για μια διατροφή των Χριστουγέννων μπορεί να φαίνεται μια δύσκολη επιλογή. Θα πρέπει να εγκαταλείψω το σχέδιο για τη βελτίωση της φυσικής μου κατάστασης για την περίοδο των εορτών;

xmas1

Μια δίαιτα των Χριστουγέννων πρέπει να είναι διασκεδαστική ή αυστηρή;

Τα Χριστούγεννα είναι μια ιδιαίτερη εποχή του χρόνου με πολλούς τρόπους και βομβαρδιζόμαστε από όλες τις γωνίες με τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να περάσουμε την εορταστική περίοδο. Έτσι είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι μια απόφαση για τη διατροφή σημαίνει "ακολουθώ όλα ή τίποτα", αλλά μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθήσεις το συνολικό σου σχέδιο είναι να αποφασίσεις εσύ για τις θερμίδες των Χριστουγέννων.

Αν αφοσιωθώ αυστηρά στη διατροφή μου την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτό θα με κάνει... βαρετό;

Μην βασίζεσαι στην πτυχή των Χριστουγέννων ως γιορτής του φαγητού και του ποτού. Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι μπορεί να χάσεις τη σκληρή δουλειά σου, αλλά πραγματικά  υπάρχουν και άλλα πράγματα τα Χριστούγεννα που μπορούν να σε ευχαριστήσουν πέρα από το να γίνεις σαν μια παραγεμισμένη γαλοπούλα από το πολύ φαγητό. Το περπάτημα γύρω από τις αγορές των Χριστουγέννων, ξοδεύοντας χρόνο με τους αγαπημένους σου, βλέποντας τα χριστουγεννιάτικα αφιερώματα και το "Μόνος στο Σπίτι" 1, 2 & 3 ... όλα αυτά είναι κλασικά χριστουγεννιάτικα χόμπι και κανένα δεν χρειάζεται ένα γεμάτο πιάτο για να είναι ευχάριστο. Δεν χρειάζεται να είσαι απομονωμένος και δυστυχής για να κρατηθείς σε φόρμα και να διατηρήσεις τη διατροφή σου τα Χριστούγεννα.

Myp_christmas_one

Πώς μπορώ να μείνω σε φόρμα αυτά τα Χριστούγεννα;

Ίδρωσε

Πρώτον, αν σχεδιάζεις τη λήψη επιπλέον θερμίδων, αύξησε την αεροβική. Αν αφήνεις το χώρο του γυμναστηρίου για να επισκεφθείς φίλους ή συγγενείς αυτά τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον διατήρησε το τρέξιμο. Αυτό όχι μόνο θα σου επιτρέψει να ξεφύγεις λιγάκι για μια τάρτα ή λίγο ζεστό κρασί, αλλά θα σου υπενθυμίζει το ταξίδι και την προσπάθεια που έχεις κάνει μέχρι τώρα στο γυμναστήριο, έτσι ώστε να είναι λιγότερο δελεαστικό να τα αφήσεις όλα για τις διακοπές. Το HIIT δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματικό για την καύση του λίπους, αλλά είναι επίσης γρήγορο, που σημαίνει ότι μπορείς να γυμναστείς εύκολα ακόμη και την πιο γεμάτη μέρα των διακοπών σου. Η πρωινή προπόνηση είναι συνήθως το καλύτερο στοίχημα για να εξασφαλίσεις ότι θα γυμναστείς πριν αρχίσεις και "βολεύεσαι".

Μην κλέβεις

Υπάρχουν πολλές δίαιτες φιλικές προς τα Χριστούγεννα που μπορούν να ικανοποιούν τις λιγούρες σου, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης ορού γάλακτος με εορταστική γεύση. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα για τον περιορισμό των θερμίδων και τροφοδοτούν αποτελεσματικά τις προπονήσεις σου, ενώ καταπολεμούν την εποχική επιθυμία για λιχουδιές! Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς τις δικές σου επιλογές, εφαρμογές με μετρητές  θερμίδων, όπως το MyFitnessPal, θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις μεταξύ οποιωνδήποτε επιλογών έχεις στη διάθεσή σου.

Πιες, φάε και χαμογέλα

Βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό νερό και ότι τρως αρκετά από τα σωστά τρόφιμα. Μπορεί να φαίνεται προφανές, ιδιαίτερα εάν έχεις επιτυχία με τη διατροφή σου μέχρι στιγμής, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μπορείς να τα χαλάσεις όλα αν η ρουτίνα σου αλλάζει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Fast-Food

Όπως ήδη ξέρεις, το νερό είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι το σώμα σου δεν θα νιώσει πιο πεινασμένο από ό, τι είναι. Παρομοίως, καταναλώνοντας καλές μερίδες πρωτεϊνών και άλλων τροφίμων που είναι το κλειδί για το πλάνο της διατροφής σου, θα καταφέρεις να αποφύγεις οποιαδήποτε ποσότητα ζάχαρης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια υπερκατανάλωση και να είσαι λιγότερο επιρρεπής στον πειρασμό των χριστουγεννιάτικων λιχουδιών. Δοκίμασε να κρατήσεις τη ρουτίνα σου όσο μπορείς αυτά τα Χριστούγεννα και θα αισθανθείς πολύ πιο πρόθυμος να μείνεις στη... σωστή τροχιά!

Γίνε ρεαλιστής

Τα Χριστούγεννα ξαναγεννούν συναισθήματα αγάπης και πίστης, αλλά ξανασκέψου αν ο Αϊ-Βασίλης μπορεί να σου φέρει το αγαπημένο σου δώρο όταν "κλέβεις" επανειλημμένως στη χριστουγεννιάτικη δίαιτα και προπόνηση. Αν αποφασίσεις να κάνεις μια παύση για την εορταστική περίοδο, συμβιβάσου με την ιδέα της απώλειας προόδου - ακούγεται σαν σκληρή αγάπη, αλλά προετοιμάζοντας τον εαυτό σου ότι θα βρει την κανονική προπόνηση λίγο πιο σκληρή την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής, θα κάνει αυτή την επιστροφή λιγότερο αβάσταχτη.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους… “διαιτιζόμενους” και να έχετε μια ευτυχισμένη και υγιή περίοδο διακοπών!

 

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein