Αρκετοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες. Τι ισχύει και ποιά η πραγματικότητα όμως σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα;
Φαγητά με αρνητικές θερμίδες;!
Για πολλά χρόνια όχι μόνο έχουν υπάρξει αρκετοί ισχυρισμοί αλλά και ολόκληρα διατροφικά πλάνα που βασίζονται γύρω από τη φιλοσοφία ότι μερικά φαγητά όπως : Σέλινο, μαρούλι και διάφορα εσπεριδοειδοί έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν μια αρνητική ενεργειακή ισορροπία όταν καταναλωθούν. Η θεωρία που βασίζεται όλος αυτός ο ισχυρισμός, είναι ότι καταναλώνοντας αρκετά από αυτά τα φαγητά θα βοηθήσει στην καύση του λίπους, καθώς το ποσό θερμίδων το οποίο είναι απαραίτητο για να μασήσουμε, χωνέψουμε και να τα αφομοιώσουμε τα φαγητά αυτά είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των θερμίδων που εμπεριέχουν. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Γίνεται τα φαγητά να έχουν όντως “αρνητικές” θερμίδες;
Η θερμική ιδιότητα του φαγητού
Μόνο και μόνο η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού μπορεί να προκαλέσει κάποια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, καθώς χρειάζεται ενέργεια [που μετριέται σε θερμίδες] για να χωνέψουμε και να επεξεργαστούμε τα φαγητά τα οποία τρώμε. Αυτό το οποίο μόλις περιγράψαμε είναι γνωστό και ως η θερμική ιδιότητα του φαγητού. Η θερμική ιδιότητα του φαγητού ή αλλιώς TEF δεν είναι ένας στατικός αριθμός, εν αντιθέσει μπορεί να μεταβληθεί από μια πληθώρα δεδομένων, μερικά από αυτά είναι: Το μακροθρεπτικό προφίλ ενός γεύματος, οι συνολικές θερμίδες που εμπεριέχονται σε ένα γεύμα, η σύνηθες διατροφική πρόσληψη μας, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η ηλικία. Δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για τον καθορισμό της διατροφικής θερμογένεσης που προκαλείται από ένα γεύμα (δηλαδή ο συνολικός αριθμός θερμίδων που χρειάζεται για να επεξεργαστεί το φαγητό) είναι η μακροθρεπτική σύνθεση του και το σύνολο των θερμίδων. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα γεύμα (όσον αφορά στις θερμίδες), τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται από το σώμα για να χωνέψει και να επεξεργαστεί το γεύμα αυτό. Για να το πούμε με απλά λόγια, το σώμα “καίει” περισσότερες θερμίδες για να χωνέψει ένα μεγαλύτερο γεύμα.