Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κορυφαία 5 οφέλη από την κατανάλωση συκωτιού

Κορυφαία 5 οφέλη από την κατανάλωση συκωτιού
Myprotein
Writer and expert9 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Όπως γνωρίζουμε, η πρωτεΐνη είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία στο ταξίδι της φυσικής σου κατάστασης. Είναι το δομικό στοιχείο των μυών, καθώς και το κλειδί για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Μαζί με τα ροφήματα πρωτεΐνης ή τα συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη ως μέρος της καθημερινής σου πρόσληψης τροφής. Και ενώ μπορεί να μην το θεωρείς ως τις βασικές σου πηγές πρωτεΐνης, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά οφέλη από την κατανάλωση συκωτιού.

Λοιπόν, θα μπορούσε το συκώτι να είναι η νέα σου πηγή πρωτεΐνης; Εδώ είναι πέντε εγκεκριμένα από τους διατροφολόγους οφέλη από την κατανάλωση συκωτιού.

Οφέλη από την κατανάλωση συκωτιού

 1. Το συκώτι είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας

Φυσικά, δεν θα ήταν η νέα σου αγαπημένη πηγή πρωτεΐνης αν δεν ήταν πλούσια σε πρωτεΐνη. 100 γραμμάρια συκωτιού κοτόπουλου είναι περίπου 172 θερμίδες και 100 από αυτές τις θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι χαμηλότερο σε θερμίδες από 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερο σε πρωτεΐνες – είναι επιλογή χωρίς σκέψη.

2. Το συκώτι είναι πλούσιο σε σίδηρο

Το συκώτι κοτόπουλου, ειδικότερα, είναι γεμάτο με σίδηρο. Ο σίδηρος που βρίσκεται στα συκώτια χωνεύεται εύκολα από το σώμα. Ο σίδηρος βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια και διατηρεί το αίμα σου υγιές. Η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης. Έτσι θα έχεις περισσότερη ενέργεια για να κάνεις νέα ρεκόρ.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο σίδηρος βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες. Έτσι, όχι μόνο σου παρέχει πρωτεΐνη, σε βοηθά επίσης να τη χρησιμοποιήσεις.

Έχεις νιώσει εξαντλημένος τον τελευταίο καιρό; Βαριανασαίνεις στο να ανέβεις τις σκάλες, παρόλο που είσαι σε καλή φυσική κατάσταση; Μπορεί να σου λείπει ο σίδηρος - ειδικά αν είσαι γυναίκα. Λάβε ιατρική συμβουλή, έλεγξε τα επίπεδα σιδήρου σου και πρόσθεσε λίγο συκώτι στο γεύμα σου – όχι κάθε μέρα.

3. Το συκώτι είναι γεμάτο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το συκώτι είναι πλούσιο σε φυλλικά, τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Στην ιδανική περίπτωση, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1,5 mcg βιταμίνης Β12 την ημέρα – οπότε πήγαινε στο σούπερ μάρκετ.

Αυτό κάνει τα συκώτια ακόμη πιο πολύτιμα ως πηγή ενέργειας. Επιπλέον, βοηθούν στη συντήρηση και την επισκευή των κυττάρων. Μία από τις βασικές βιταμίνες που υπάρχουν είναι η Β12, την οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του και πρέπει να καταναλωθεί.

4. Το συκώτι περιέχει βιταμίνη Α

Το συκώτι έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, τόσο πολύ που συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να μην τα τρώνε. Ωστόσο, για τον μη έγκυο πληθυσμό, αυτό είναι σπουδαίο νέο για το δέρμα και την όρασή μας.

5. Το συκώτι είναι οικονομικό

Μπορείς να περιμένεις να πληρώσεις λιγότερα από 4 € για ένα κιλό συκωτάκια κοτόπουλου στα σούπερ μάρκετ και λιγότερα από 2 € το κιλό για βοδινό συκώτι. Μπορείς να τα βρεις και κατεψυγμένα, σε ακόμη χαμηλότερη τιμή – ιδανικά για εκείνες τις Κυριακές που ετοιμάζεις τα γεύματα σου. Αυτό τα καθιστά μια πολύ φθηνότερη επιλογή από πολλές «κανονικές» πηγές κρέατος.

Μύθοι για το συκώτι

Το συκώτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες

Η κύρια λειτουργία του ήπατος είναι να καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες. Ωστόσο, αντίθετα με το τι πιστεύεται αυτό δεν σημαίνει ότι όταν τρως συκώτι σημαίνει ότι τρως τις τοξίνες που έχουν καθαριστεί από το σώμα. Η δουλειά του ήπατος είναι να απαλλαγεί πλήρως από τις τοξίνες – όχι να τις αποθηκεύει.

Τα συκωτάκια μαγειρεύονται δύσκολα

Το συκώτι ήταν μια πολύ δημοφιλής πηγή κρέατος και δεν χρειάζεται πολλή φινέτσα για να μαγειρευτεί. Μπορείς να το τηγανίσεις όπως θα έκανες με ένα στήθος κοτόπουλου και θα καταλάβεις πότε θα ψηθεί όταν αλλάξει το χρώμα.

Με μια απλή προσθήκη κρεμμυδιών και ντοματίνια στο τηγάνι, θα έχεις ένα νόστιμο γεύμα. Μπορείς επίσης να το συμπεριλάβεις σε πίτες, μαγειρευτά και άλλες συνταγές που θα ωφελούνταν από μια πλούσια γεύση κρέατος.

Με λίγα λόγια

Όταν ψάχνεις για πρωτεΐνη με επιπλέον ιχνοστοιχεία, το συκώτι είναι μια καλή τροφή για να βάλεις στη διατροφή σου. Τα οφέλη της κατανάλωσης συκωτιού μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιωμένη ενέργεια από σίδηρο και Β12, καθώς και όλα τα οφέλη της βιταμίνης Α.  Τα οφέλη από την κατανάλωση συκωτιού το κάνουν να αξίζει να το προσθέσεις στο πρόγραμμα γευμάτων σου, ενώ παράλληλα είναι αρκετά οικονομικό

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein