Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κολλαγόνο Vegan vs Ζωικό : ποιο ειναι καλύτερο;

Κολλαγόνο Vegan vs Ζωικό : ποιο ειναι καλύτερο;
Myprotein
Writer and expert1 έτος πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Το κολλαγόνο είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα το οποίο παρέχει μικρές πρωτεΐνες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος, του εντέρου και των αρθρώσεων, μεταξύ άλλων. Ενώ το κολλαγόνο ψαριού ή βοείου κρέατος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που θα βρεις στην αγορά, οι επιλογές κολλαγόνου για vegan είναι πλέον διαθέσιμες.

Επειδή πρόκειται για μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον οργανισμό, το να αυξήσεις την πρόσληψη σου σημαίνει ότι το λαμβάνεις από άλλες ζωικές πηγές. Αλλά τώρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις vegan κολλαγόνο, το οποίο παράγεται από βακτήρια και μαγιά, που μπορούν να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με το ζωικό.

κολλαγόνο

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο δέρμα μας, στα κόκκαλά μας, στα μαλλιά μας, στα νύχια μας και στις αρθρώσεις μας. Το σώμα μας φτιάχνει το δικό του κολλαγόνο και είναι κοινό σε ζώα όπως τα ψάρια και οι αγελάδες, καθιστώντας τα τη φυσική πηγή για συμπληρώματα κολλαγόνου.

Επειδή η παραγωγή του δικού μας κολλαγόνου, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα κολλαγόνου για να αυξήσουν τα επίπεδα τους και προσπαθούν να επιβραδύνουν αυτό το στοιχείο της διαδικασίας γήρανσης.

Τι κάνει;

Είναι μια δομική πρωτεΐνη που διατηρεί το σώμα μας ισχυρό και ανθεκτικό. Διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό, τις αρθρώσεις μας υγιείς και τα οστά μας δυνατά.

Αν και δεν απορροφάται στους μύες όπως ο ορός γάλακτος ή άλλες σκόνες πρωτεΐνης, μπορεί να σηματοδοτήσει το σώμα μας να δημιουργήσει περισσότερο κολλαγόνο και να ενισχύσει τους μυς μας με αυτόν τον τρόπο. 1 Χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές για την υποστήριξη της υγείας του δέρματος, των αρθρώσεων και των ματιών, καθώς και ως συμπλήρωμα για την απόδοση.

Τι είναι το ζωικό κολλαγόνο;

Το ζωικό κολλαγόνο ή από τα ψάρια προέρχεται από βρασμένα οστά αγελάδας ή ψαριού και άλλα ζωικά υποπροϊόντα.

Ενώ οι προκύπτουσες σκόνες ή υγρά συμπληρώματα είναι συχνά άγευστα και άοσμα, η παραγωγή κολλαγόνου με βάση τα ζώα μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις εκείνων που ακολουθούν δίαιτες για χορτοφάγους - και σίγουρα όχι όσους ακολουθούν μια δίαιτα vegan.

Μάθε περισσότερα για το κολλαγόνο εδώ.

Πώς παράγεται το vegan κολλαγόνο;

Η Vegan έκδοση παράγεται στην πραγματικότητα σε ένα εργαστήριο - οι επιστήμονες μπορούν να χειριστούν τόσο τη μαγιά όσο και τα βακτήρια για να εκφράσουν γονίδια που δημιουργούν τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών κολλαγόνου χωρίς τη χρήση ζωικών προϊόντων. 3

Είναι σε θέση να χειριστούν τις πρωτεΐνες ώστε να μιμούνται ακριβώς τη δομή του ανθρώπινου κολλαγόνου.

Ποια είναι τα οφέλη του κολλαγόνου;

Η λήψη ενός συμπληρώματος κολλαγόνου ξεγελάει το σώμα μας και το προτρέπει να παράγει περισσότερο από τη δική του παροχή κολλαγόνου. Όταν υπάρχει ελεύθερο κολλαγόνο στο σύστημά μας (από την κατάποση σε μορφή συμπληρώματος), ο οργανισμός πιστεύει ότι η δική του τροφοδοσία διασπάται και έτσι ενισχύει την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου.

Τα πιθανά οφέλη του κολλαγόνου περιλαμβάνουν την υγεία του δέρματος (βελτιωμένη υγρασία και ελαστικότητα), υγεία των αρθρώσεων, υγεία των οστών και βελτιωμένη ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.1

Το κολλαγόνο υποστηρίζει επίσης τη δράση της κρεατίνης στους μυς μας, η οποία ενισχύει την ανάκαμψη μεταξύ των προπονήσεων και υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών. 2

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του vegan και του ζωικού κολλαγόνου;

Ενώ τα ζωικά κολλαγόνα προέρχονται συνήθως από τις ίδιες συνεπείς πηγές, υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηρίων και μαγιάς που εμπλέκονται στη δημιουργία vegan κολλαγόνου.

Μία μελέτη αναφέρει ότι το P. pastoris είναι το προτιμώμενο βακτήριο για παραγωγή, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. 3 Μπορείς να το ελέγξεις στην ετικέτα του vegan κολλαγόνου που σκοπεύεις να αγοράσεις.

Είναι η vegan έκδοση τόσο καλή;

Επειδή η προκύπτουσα δομή του vegan κολλαγόνου είναι ίδια με εκείνη του ανθρώπινου κολλαγόνου, θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα άλλα συμπληρώματα με βάση τα ζώα. Πρόκειται για μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη και θα είναι ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουμε καθώς υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Με λίγα λόγια

Οι αθλητές που ακολουθούν μια φυτική διατροφή μπορεί να έχουν αποφύγει τα συμπληρώματα κολλαγόνου λόγω της πηγής παραγωγής τους, αλλά τώρα υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το κολλαγόνο που προέρχεται από ψάρια ή αγελάδες.

Ενώ τα οφέλη και οι επιπτώσεις του κολλαγόνου μελετώνται ακόμη, οι vegans μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν κολλαγόνο για να ενισχύσουν την υγεία και την απόδοσή τους, όπως εκείνοι που καταναλώνουν το παραδοσιακό κολλαγόνο.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

  1. Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® reduces visible signs of aging. Clinical interventions in aging, 9, 1747. 
  2. Hashim, P., Ridzwan, M. M., Bakar, J., & Hashim, M. D. (2015). Collagen in food and beverage industries. International Food Research Journal22(1), 1. 
  3. Báez, J., Olsen, D. & Polarek, J.W. Recombinant microbial systems for the production of human collagen andgelatin. Appl Microbiol Biotechnol 69, 245–252 (2005). https://doi.org/10.1007/s00253-005-0180-x 

 

Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein