Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Υδατάνθρακες. Δεν είναι απαραίτητοι, αλλά τους χρειάζεστε!

Υδατάνθρακες. Δεν είναι απαραίτητοι, αλλά τους χρειάζεστε!
Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης

Υδατάνθρακες. Δεν είναι απαραίτητοι, αλλά τους χρειάζεστε!

 

Η φιλοσοφία γύρω από τους υδατάνθρακες μπορεί να διατυπωθεί με δύο προτάσεις, οι οποίες αρχικά μπορεί να φαίνονται αντικρουόμενες :

1. Δεν υπάρχουν “απαραίτητοι” υδατάνθρακες

2. Είναι ένα «εργαλείο» με το οποίο μπορείτε να προκαλέσετε συγκεκριμένες φυσιολογικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα.

Στην διατροφολογία “απαραίτητο” σημαίνει κάτι που πρέπει να ληφθεί εξωτερικά είτε από την τροφή είτε από κάποιο συμπλήρωμα, επειδή το σώμα δεν μπορεί να το συνθέσει από μόνο του. Για παράδειγμα υπάρχουν κάποια απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία το σώμα χρειάζεται για την εύρυθμη του λειτουργία, καθώς δεν μπορεί να τα συνθέσει. Αυτά είναι το Άλφα Λινολεϊκό Οξύ (ένα ωμέγα 3 λιπαρό οξύ) και το Λινολεϊκό Οξύ (ένα ωμέγα 6 λινολεϊκό οξύ). To ίδιο συμβαίνει και με τα αμινοξέα τα οποία χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα. Τα απαραίτητα είναι 9 : η Λευκίνη, η Ισολευκίνη, η Βαλίνη, η Λυσίνη, η Μεθειονίνη, η Φαινυλαλανίνη, η Θρεονίνη, η Τρυπτοφάνη και η Iστιδίνη.

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια μορφή τους που είναι απαραίτητη. Αυτό διότι ακόμα και αν δεν καταναλώσετε καθόλου υδατάνθρακες το σώμα μπορεί να συνθέσει γλυκόζη στο συκώτι (και λίγο στα νεφρά) χρησιμοποιώντας την διαδικασία της νεογλυκογένεσης. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί απλά οργανικά μόρια, μη υδατανθρακούχες ενώσεις: γαλακτικό οξύ, γλυκερόλη και αμινοξέα, τα οποία μετατρέπονται πρώτα σε πυροσταφυλικό οξύ και έπειτα σε γλυκόζη. Οπότε ακόμα και αν δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες το σώμα σας έχει την ικανότητα να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τους χρειάζεσαι

Εφόσον όμως είστε σοβαροί σε αυτό που κάνετε δεν χρειάζεται να φτάνετε σε ακραία σενάρια και να αναγκάζεται το σώμα σας να μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία. Αυτό που θέλετε είναι να λειτουργείτε όσο πιο κοντά γίνεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας, να χτίζετε μυς και να νιώθετε καλά. Για να μπορέσετε να επιτύχετε τα τρία παραπάνω χρειάζεστε υδατάνθρακες. Δεν χρειάζεστε όλοι την ίδια ποσότητα, αλλά όλοι επωφελείστε από την λήψη τους. Αν ο στόχος σας είναι να βάλετε άλιπη μυϊκή μάζα καλό είναι να λαμβάνετε υδατάνθρακες γύρω από την προπόνηση σας. Αυτό αυξάνει την ενεργοποίηση της mTOR πρωτεΐνης (κυτταρικός σηματοδότης για την οικοδόμηση νέου μυϊκού ιστού) και οδηγεί σε αυξημένη επίπεδα IGF-1 (Insulin Like Growth Factor ή Ινσουλινομιμητικός Αυξητικός Παράγοντας), μιας πανίσχυρης αναβολικής ορμόνης ιδανικής για την επίτευξη υπερτροφίας. Όσων αφορά το να νιώθετε καλά, οι υδατάνθρακες βοηθούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί αίσθημα ευφορίας και χαλάρωσης. Για άτομα που έχουν πολύ stress προτείνεται η κατανάλωση υδατανθράκων αργά στην ημέρα (από το απόγευμα και μετά), ώστε να προωθείται έτσι σιγά σιγά και ο καλός, βαθύς ύπνος.

Να θυμάστε 3 πράγματα :

1. Όσο πιο στεγνοί (χαμηλοί σε λίπος) είστε τόσο περισσότερους υδατάνθρακες μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σας χωρίς αρνητικές συνέπειες, όπως θόλωμα και αύξηση λίπους (optimal nutrient partitioning). Αυτό διότι όσο πιο χαμηλά είστε σε ποσοστό λίπους τόσο πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη είστε, οπότε για συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη, για την απομάκρυνση της από το αίμα .

2. Αν ο στόχος σας είναι να βάλετε αρκετούς μυς πάνω σας χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες από ότι αν θα θέλατε να χάσετε λίπος και σε καμία περίπτωση μην νομίζετε ότι θα χάσετε το six pack σας αν καταναλώσετε υδατάνθρακες αργά την νύχτα.

3. Αν υπερπαράγετε κορτιζόλη λόγω έντονου stress, οι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν. Αγχώδη άτομα επωφελούνται σημαντικά από μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Γεώργιος Γιαννικέλης
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γεώργιος Γιαννικέλης
Ο Γιώργος Γιαννικέλης είναι αρθρογράφος και συνεργάτης της εταιρείας Myprotein τα τελευταία 2,5 χρόνια. Διαθέτει Bachelor of Science (Β.Sc.) στο κομμάτι της Φυσικής Αγωγής και Προπονητικής από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό του στην Αθλητική Διατροφολογία. Η διπλωματική του εργασία ήταν πάνω στις επιδράσεις του εκ της ασκήσεως προερχόμενου οξειδωτικού στρες στους κυτταρικούς μηχανισμούς και την παραγωγή μυϊκής δύναμης. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια σχετικά με το bodybuilding, την διατροφή και την υγεία και την δεδομένη στιγμή κάνει προσωπικές προπονήσεις σε άτομα που ενδιαφέρουν να αλλάξουν την σωματική τους σύσταση και να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ο Γιώργος έχει αρθρογραφήσει για θέματα bodybuilding και fitness σε ελληνικές ιστοστελίδες, όπως το ifitnessbook.com http://www.ifitnessbook.com/ σχετικά με την αθλητική επιστήμη και τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών προσωπικής εκγύμνασης (personal training) και εξειδικευμένων ατομικών συμβουλών διατροφής και υγείας, καθώς επίσης και από πολυετή προσωπική καθημερινή μελέτη επιστημονικών ερευνών, αρθρών και βιβλίων αξιομένων επιστημόνων του εξωτερικού σε όλο το φάσμα των βιο‐επιστημών που διέπουν την άσκηση και την υγεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο εδώ : https://www.linkedin.com/in/george‐giannikelis‐133baa16a/ Στον ελεύθερο του χρόνο του αρέσει να ασχολείται με την μαγειρική, την μουσική και την ανθρώπινη ψυχολογία. Πιστεύει ακράδαντα στο ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
myprotein