Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Κάψε Θερμίδες | Έρευνα αποκαλύπτει πότε είναι η κατάλληλη ώρα

Κάψε Θερμίδες | Έρευνα αποκαλύπτει πότε είναι η κατάλληλη ώρα
Lauren Dawes
Writer and expert5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Όταν μιλάμε για θερμίδες, η ερώτηση «πόσες» είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, σωστά; Ναι. Βέβαια μάλλον δεν σκεφτόμαστε σωστά.Οι ερευνητές έχουν βρει ότι η παράμετρος "κατάλληλη ώρα" αποτελεί μέρος της εξίσωσης και ίσως είναι πιο σημαντική, ειδικά όταν μιλάμε για απώλεια βάρους.

Μια πρόσφατη έρευνα του CurrentBiology1 έδειξε ότι ο αριθμός των θερμίδων που καίνε οι άνθρωποι κατά την ξεκούραση αλλάζει τις διάφορες ώρες της ημέρας – και έχει να κάνει με τη φάση της κιρκάδιας φάσης, συχνά αναφερόμενη και ως κιρκάδιος ρυθμός.

Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός;

Μην στεναχωριέστε, ούτε εμείς ξέραμε. Το National Sleep Foundation ορίζει τον κιρκάδιο ρυθμό ως «ένα 24-ώρο εσωτερικό ρολόι το οποίο τρέχει στο προσκήνιο του εγκεφάλου και ρυθμίζει τους κύκλους μεταξύ της υπνηλίας και της εγρήγορσης σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τακτικά μεσοδιαστήματα. Είναι ουσιαστικά ο κύκλος ύπνου / αφύπνισης.

Και αυτό είναι το σημαντικό. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί δουλεύουν καλύτερα όταν έχετε ένα κανονικό μοτίβο ύπνου, π.χ. όταν κοιμάστε και ξυπνάτε το πρωί τις ίδιες ώρες.

Και πώς σχετίζεται αυτό με το κάψιμο των θερμίδων;

Οι έρευνες εντόπισαν μια συσχέτιση μεταξύ του διαταραγμένου κιρκάδιου ρυθμού και της αλλαγής της ενεργειακής δαπάνης (κάψιμο θερμίδων). Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας 7 συμμετεχόντων ποικίλλει ακόμα και όταν η πρόσληψη θερμίδων, η ευκαιρία ύπνου, και τα επίπεδα άσκησης διατηρήθηκαν σταθερά σε όλες τις φάσεις – δείχνοντας τον αντίκτυπο του κιρκάδιου ρυθμού.

Μα πώς το καθορίζουν αυτό; Πρώτα από όλα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο εργαστήριο που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν τρόπο να γνωρίζουν το χρόνο - δεν υπήρχαν ρολόγια, παράθυρα, τηλέφωνα, internet.

Οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν και ξυπνούσαν συγκεκριμένες ώρες, και κάθε βράδυ οι περίοδοι αυτοί προσαρμόστηκαν έτσι ώστε να είναι τέσσερις ώρες αργότερα από την προηγούμενη νύχτα - σαν ισοδύναμο με ένα ταξίδι δυτικά σε τέσσερις ζώνες ώρας κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες.

Ο συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν ώστε να αποπροσανατολίσουν τα εσωτερικά ρολόγια του σώματος των συμμετεχόντων, για να επαναρυθμιστούν και να συνεχίζουν με τους δικούς κιρκάδιους ρυθμός. Οι ερευνητές μπορούσαν στη συνέχεια να μετρήσουν κάθε ένα από τους μεταβολικούς ρυθμούς ανάπαυσης χωρίς την επίδραση εξωτερικών παραγόντων.

Γιατί ο μεταβολικός ρυθμός είναι απαραίτητο;

Ουσιαστικά, ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Το RMR είναι η ποσότητα ενέργειας - ή ο αριθμός θερμίδων - που χρησιμοποιείτε για να εκτελέσετε τις βασικές λειτουργίες για να παραμείνετε ζωντανοί, π.χ. αναπνοή, ρύθμιση της θερμοκρασίας, δραστηριότητα του εγκεφάλου, κυκλοφορία. Έτσι, όσο υψηλότερο είναι το RMR σας, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σας, ακόμα και προτού αρχίσει η άσκηση στην εξίσωση.

Η απόφαση…

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες σημείωσαν το χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης σε αυτό που όρισαν ως 0 ° στην κιρκάδια φάση τους - την «καθυστερημένη βιολογική νύχτα» - η οποία έρχεται παράλληλα με τη χαμηλότερη πτώση της βασικής τους σωματικής θερμοκρασίας. Ο υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης καταγράφηκε περίπου 12 ώρες αργότερα, στη φάση που ορίστηκε 180 ° και το "βιολογικό απόγευμα μέχρι νωρίς το βράδυ". Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα: "Έτσι, όταν ξυπνάμε και ξεκουραζόμαστε, το ανθρώπινο σώμα καίει τις λιγότερες θερμίδες κατά την αργή βιολογική νύχτα και τις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του βιολογικού απογεύματος και βραδιού”. Έτσι, φαίνεται ότι είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσετε το πότε τρώτε - και ξεκουράζεστε - καθώς και αυτό που τρώτε. 

Με λίγα λόγια

Ένας άλλος λόγος για να σταματήσουμε την εμμονή για την καταμέτρηση των θερμίδων στις ετικέτες των τροφίμων και στην πραγματικότητα να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πρότυπο ύπνου μας. Ίσως είναι εύκολο να το λέμε, αλλά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό από το κουμπί snooze.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1. Kirsi-Marja Zitting, Nina Vujovic, Robin K. Yuan, Cheryl M. Isherwood, Jacob E. Medina, Wei Wang, Orfeu M. Buxton, Jonathan S. Williams, Charles A. Czeisler, Jeanne F. Duffy. Human Resting Energy Expenditure Varies with Circadian Phase. Current Biology, 2018.
2. National Sleep Foundation. What is circadian rhythm? Retrieved from https://www.sleepfoundation.org/sleep-topics/what-circadian-rhythm. [Accessed 07/12/2018]

Lauren Dawes
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Lauren Dawes

Η Lauren είναι απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας και προέρχεται από την Νότια Αγγλία. Αγαπούσε πάντα την κολύμβηση, έχει ανακαλύψει τη δύναμη που προσφέρουν τα βάρη τα τελευταία χρόνια, και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης στην εβδομαδιαία τάξη hot yoga.

Τα σαββατοκύριακα μαγειρεύει συνήθως ή τρώει κάποιο είδος brunch και απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες συνταγές με τους συγκατοίκους της - ειδικά έχει μια παλιά μαθητική συνηθεία, όπως να επιβιώνει από τα ζυμαρικά. Πάνω απ 'όλα, είναι σταθερά πιστή στη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στο γυμναστήριο και το τζιν.

Μάθετε περισσότερα για την εμπειρία της Lauren εδώ.

myprotein