Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός σου. Μάθε γιατί.

Η ζάχαρη δεν είναι ο εχθρός σου. Μάθε γιατί.
Emily Wilcock
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock

Σοκολάτα, πατατάκια, αναψυκτικά - είναι όλα εξαιρετικά νόστιμα, αλλά γεμάτα ζάχαρη. Είναι αυτό πρόβλημα;

Ο ειδικός διατροφολόγος Richie Kirwan είναι και πάλι εδώ για να διαλύσει τις φήμες, διαχωρίζοντας τη γλυκιά αλήθεια από τη μυθοπλασία, ώστε να μπορείς να πάρεις μια τεκμηριωμένη απόφαση για το τι βάζεις στο σώμα σου.

https://youtu.be/p30YFqVpeM4

Τι είναι η ζάχαρη;

Τα σάκχαρα είναι υδατάνθρακες και οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που μπορούμε να λάβουμε από τα φυτικά τρόφιμα.

Μεγάλη λέξη που έρχεται… μονοσακχαρίτες. Οι πιο βασικοί υδατάνθρακες είναι οι μονοσακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούνται από ένα μόνο μόριο.

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι μονοσακχαρίτες είναι:

  • Γλυκόζη
  • Φρουκτόζη
  • Γαλακτόζη

Οι μονοσακχαρίτες μπορούν να σχηματίσουν έναν δισακχαρίτη. Πρόκειται για σάκχαρα που αποτελούνται από δύο μονοσακχαρίτες.

Κατάρριψη μύθου

Ώρα για μερικά γρήγορα μαθηματικά διατροφής:

  • Γλυκόζη + γλυκόζη = μαλτόζη (βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και μερικά φρούτα)
  • Γλυκόζη + γαλακτόζη = λακτόζη (βρίσκεται στο γάλα)
  • Γλυκόζη + φρουκτόζη = σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη)

Από εκεί λοιπόν προήλθε όλο το μίσος για τη ζάχαρη. Αυτή η ενοχλητική σακχαρόζη. Ο Richie λέει ότι η υπερβολική χρήση της είναι πιθανό να έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του σωματικού βάρους στον ανεπτυγμένο κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια.

Το έχεις ξανακούσει, αλλά θα το ξανακούσεις. Όλα με μέτρο. Λίγη κατανάλωση ζάχαρης δεν πρόκειται να σε βλάψει. Ωστόσο, αν ξεπεραστεί το μέτρο, τότε έχουμε πρόβλημα.

Και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ζάχαρη δεν είναι «τοξική». Το αντίθετο. Είναι απαραίτητη στο ανθρώπινο σώμα. Αλλά πρόσεχε. Μην αρχίσεις να στοκάρεις ζαχαρούχες λιχουδιές. Ο Richie δεν είπε ποτέ ότι πρέπει να φας ζάχαρη. Συγγνώμη που σε ενθουσίασα.

Το αίμα μας είναι γεμάτο γλυκόζη, μεταξύ άλλων, και το σώμα μας παλεύει συνεχώς για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά το σώμα μας μπορεί να παράγει γλυκόζη από πρωτεΐνη και λίπος σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση.

ζάχαρη

Τι συμβαίνει όταν τρώμε ζάχαρη;

Όταν τρως υδατάνθρακες, είτε πρόκειται για ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες ή σοκολάτα, το σώμα σου τους αφομοιώνει γρήγορα και τυχόν γλυκόζη απορροφάται στο αίμα σου. Έτσι, φυσικά, η γλυκόζη στο αίμα σου θα αυξηθεί. Και αν είσαι υγιής, το σώμα σου θα ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου γρήγορα, ώστε να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ζάχαρη σε παχαίνει;

Αυτή η άποψη οφείλεται στην κακή κατανόηση της φίλης μας ινσουλίνης και του τρόπου λειτουργίας της. Μην ανησυχείς, γι' αυτό ο Richie είναι σε ετοιμότητα.

Όταν τρως οποιουσδήποτε υδατάνθρακες, αφομοιώνονται σε ζάχαρη που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σου, η οποία ειδοποιεί το σώμα σου να αρχίσει να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη λειτουργεί για να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα.

Πώς όμως το κάνει αυτό;

  • Αυξάνει την καύση της ζάχαρης
  • Μειώνει την καύση του λίπους
  • Αναγκάζει το σώμα σου να αποθηκεύει περισσότερους υδατάνθρακες είτε στο μυϊκό σου σύστημα ως γλυκογόνο είτε ως λίπος στα λιποκύτταρά σου

Και εκεί είναι το θέμα. Ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι φοβούνται τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη. Νομίζουν ότι θα αυξήσουν το σωματικό τους λίπος. Λοιπόν, αυτό είναι μύθος!

Η ινσουλίνη είναι σε ισχύ μόνο για μερικές ώρες, ενώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου είναι υψηλά. Μετά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό και το σώμα σου επιστρέφει στην καύση λίπους.

Τέλος πάντων, ας μην ξεχνάμε ότι οι θερμίδες είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Θυμήσου: πρέπει να έχεις έλλειμμα θερμίδων εάν θέλεις να χάσεις λίπος.

Φρουκτόζη

Αυτή μεταβολίζεται ελαφρώς διαφορετικά από τους άλλους μονοσακχαρίτες. Μετατρέπεται πιο εύκολα σε λίπος στο συκώτι. Αλλά αυτό θα προκαλέσει αύξηση βάρους μόνο εάν κάποιος έχει πλεόνασμα θερμίδων.

Για άλλη μια φορά, όλα είναι θέμα θερμίδων. Δεν υπάρχει διαφυγή.

Ποιο είναι το θέμα

Αφού καταρρίψαμε όλους αυτούς τους μύθους για τη ζάχαρη, πιθανότατα αναρωτιέσαι ποιο είναι το πρόβλημα με τη ζάχαρη. Ο Richie ανέφερε ότι η ζάχαρη είναι ένα πρόβλημα εάν καταναλωθεί υπερβολικά, οπότε μάλλον θα πρέπει να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν γίνει πιο εύκολα διαθέσιμα τα τελευταία 50 χρόνια, ιδιαίτερα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ. Και είναι συχνά τόσο δελεαστικά και νόστιμα. Αλλά έχουν τέσσερις ιδιότητες που μπορεί να τα κάνουν λίγο λιγότερο ελκυστικά…

  • Πυκνά σε θερμίδες
  • Πάρα πολύ νόστιμα
  • Όχι πολύ χορταστικά
  • Αρκετά φθηνά

Έτσι, είναι πολύ εύκολο να φας πάρα πολλά από αυτά. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Με λίγα λόγια

Η ζάχαρη δεν είναι το πρόβλημα αν τρώγεται με μέτρο. Εάν είσαι υγιής και δεν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σου, δεν υπάρχει κανένα κακό να έχεις ζάχαρη στη διατροφή σου. Η ζάχαρη δεν ισοδυναμεί με αύξηση βάρους. Τώρα έχεις τα δεδομένα, μπορείς να πάρεις τη δική σου απόφαση για το τι λειτουργεί καλά για εσένα.

Αλλά μια συμβουλή από τον Richie που πρέπει να έχεις κατά νου: μην τρως πολύ ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Emily Wilcock
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein