Κάθε αθλούμενος που αγαπά το γυμναστήριο προσπαθεί να ακολουθεί το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα, να κάνει την πιο σωστή διατροφή και να επιλέγει τα ποιοτικότερα και αποτελεσματικότερα συμπληρώματα διατροφής για την επίτευξη του ιδανικού σώματος. Αυτό όμως που αρκετός κόσμος αγνοεί είναι ότι κάνοντας τις σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής του γενικότερα είναι εξίσου σημαντικό για επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Πρόοδος στο γυμναστήριο: συνήθειες που την καταστρέφουν
Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν συνήθειες, οι οποίες σαμποτάρουν τον κόπο και την προσπάθεια τους για την οικοδόμηση ένα υπέροχου σώματος. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν διαθέτουν αρκετή θέληση και πείσμα για να τις αποβάλλουν από την ζωή τους. Πάρα πολύ συχνά θα έχετε ακούσει άτομα να χρησιμοποιούν χίλιες δύο δικαιολογίες, για να αποδώσουν την απραξία τους σε οποιονδήποτε τομέα και αν είναι αυτή στην προσπάθεια τους να νιώσουν καλά. Αυτό το χαρακτηριστικό, δηλαδή η έλλειψη της δύναμης της θέλησης (will power) και της δράσης (power of action) είναι που οδηγεί άτομα που κυριολεκτικά λαχταράνε να επιτύχουν ή να αποκτήσουν κάτι στην αποτυχία.
Φυσικά αυτό ισχύει σε τεράστιο βαθμό στο κομμάτι της εκγύμνασης, καθώς εκείνη από την φύση της απαιτεί πειθαρχία σε καθημερινή βάση. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο κάποιες συνήθειες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν την ταχύτητα προόδου κάποιου, να περιοριστούν ή και να αποβληθούν πλήρως, καθώς δεν γίνεται να χτίζετε την ημέρα ένα κτήριο και το βράδυ να γκρεμίζετε ένα μέρος του, απορώντας ύστερα γιατί αργεί τόσο πολύ η κατασκευή του. Παρακάτω θα αναφέρουμε 5 πολύ συχνές lifestyle συνήθειες ατόμων που παρόλο που γυμνάζονται και τρώνε σωστά, ΔΕΝ βλέπουν τελικά τα αποτελέσματα που επιθυμούν.
1.Πίνετε συχνά αλκοόλ
Το να πίνετε μια μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί μια φορά στο τόσο δεν αποτελεί πρόβλημα, απλά πολλά είναι τα άτομα τα οποία βγαίνουν σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί και «πνίγονται» στο αλκοόλ αρκετές φορές μέσα στο μήνα. Μετά από αυτό χρειάζονται αρκετές μέρες για να συνέλθουν και να είναι έτοιμοι να αποδώσουν στο μέγιστο. Όπως είναι φυσικό αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά, το άτομο θα καταντήσει να είναι συνέχεια σε μια φάση ανάρρωσης από το αλκοόλ, για να μην αναφέρουμε τα άλλα πάσης φύσεως προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει : μειωμένη τεστοστερόνη, αυξημένη κορτιζόλη, επιβαρυμένο συκώτι, αφυδάτωση κ.λ.π. Πάρα πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το πρόβλημα, καθώς οι συνομήλικοι τους τούς ωθούν στον να ξενυχτάνε και να πίνουν, για να κάνουν «κέφι» και να περάσουν καλά. Η πραγματική διασκέδαση βέβαια δεν εξαρτάται από το αλκοόλ, αλλά αυτό αποτελεί άλλο θέμα συζήτησης. Η συμβουλή μας είναι να πίνετε ένα ποτό σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε γενέθλια, επετείους, γάμους κ.λ.π, αλλά μέχρι εκεί. Να έχετε επίσης υπ’ όψιν ότι το αλκοόλ περιέχει θερμίδες και μάλιστα αρκετές, οπότε εκτός από τα παραπάνω, ένα θέμα που προκύπτει συχνά με την κατανάλωση του είναι η απόκτηση ανεπιθύμητου λίπους. Για τον λόγο αυτό καλό είναι φερθείτε έξυπνα και να το περιορίσετε για συγκεκριμένες, ειδικές περιστάσεις.
2.Δεν κοιμάστε αρκετά
O ύπνος αποτελεί το βασικότερο κομμάτι της ανάρρωσης και χωρίς αυτόν πραγματικά το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός επιδιορθώνει τους φθαρμένους ιστούς και αυξάνει σημαντικά την παραγωγή αναβολικών ορμονών (τεστοστερόνη, αυξητική ορμόνη, ΙGF-1), που αποτελούν απαραίτητο κομμάτι για μια καλή σωματική σύσταση (αναλογία μυών-λίπους). Επίσης η επαρκής διάρκεια ύπνου βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις φλεγμονές, οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου ΙΙ, αρθρίτιδας και ποικίλων άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Μιας και το συγκεκριμένα θέμα έχει αναλυθεί σε άλλα άρθρα τις ιστοσελίδας δεν θα εμβαθύνουμε περισσότερο. Η συμβουλή μας είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά, καθώς αν κοιμάστε λιγότερο θα επιβαρυνθεί η διάθεση, η συγκέντρωση, η δημιουργικότητα και φυσικά η ανάρρωση σας. Εκτός από την διάρκεια, καλό είναι να επικεντρωθείτε και στην ποιότητα του ύπνου σας (καλό στρώμα, ιδανική θερμοκρασία δωματίου, απενεργοποίηση κινητού τηλεφώνου μισή ώρα πριν τον ύπνο, χρήση ωτοασπίδων αν υπάρχει ηχορύπανση, προαιρετική χρήση μελατονίνης)