Προπόνηση

5 Λάθη που κάνουν οι γυναίκες στο γυμναστήριο

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου ενώ πηγαίνεις συστηματικά στο γυμναστήριο και προσέχεις τη διατροφή σου; Αν είσαι γυναίκα και η απάντησή σου είναι «ναι», τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.

Το γυμναστήριο είναι το μέρος που περνάς κάποιες ώρες της ημέρας, 2-5 φορές την εβδομάδα. Τι συμβαίνει όμως εκείνες τις ώρες που «γυμνάζεσαι»; Γιατί δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες –και θα περίμενες- να δεις; Αν δεν υπάρχει κάποιο ολίσθημα στη διατροφή σου, τότε χρειάζεται να αναθεωρήσεις το είδος εκγύμνασης που ακολουθείς το τελευταίο διάστημα.

Παρακάτω, μπορείς να δεις 5 λάθη που συνήθως ο γυναικείος πληθυσμός κάνει όταν βρίσκεται στο γυμναστήριο:

1ο λάθος: Κάνεις περισσότερο καρδιαγγειακές ασκήσεις απ’ ό,τι χρειάζεσαι.

Με λίγα λόγια, ασχολείσαι σχεδόν αποκλειστικά ή αφιερώνεις πολύ χρόνο κάνοντας διάδρομο, ποδήλατο, ελλειπτικό, stepper, κλπ. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις σε βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην προσπάθειά σου να χτίσεις μύες και να δεις επιτέλους τους κοιλιακούς σου να διαγράφονται. Ο λόγος είναι ο εξής: κάνοντας, παραδείγματος χάριν, μόνο ή την περισσότερη ώρα διάδρομο, ο οργανισμός σου αντλεί ενέργεια και από το μυϊκό σου σύστημα προκειμένου να μπορείς να συνεχίσεις να τρέχεις.

2ο λάθος: Παραλείπεις από το πρόγραμμά σου ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη.

Αν έχεις ακόμη την πεποίθηση ότι οι γυναίκες που κάνουν βάρη έχουν το σώμα άνδρα, τότε χρειάζεται να αναθεωρήσεις. Για να μπορέσεις να αυξήσεις το μεταβολικό ρυθμό του σώματός σου και να καις περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας (π.χ. όταν κάθεσαι ή κοιμάσαι), χρειάζεται να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Ο τρόπος για να το επιτύχεις βρίσκεται στην προπόνηση με βάρη. Οπότε, την επόμενη φορά που θα πας στο γυμναστήριο, μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις τους αλτήρες σου και το smith machine.

deadlifts

3ο λάθος: Συμμετέχεις μόνο στα ομαδικά προγράμματα του γυμναστηρίου.

Αεροβική, Pilates, Yoga, Zumba είναι τα προγράμματα που ακολουθείς 2-3 φορές την εβδομάδα. Φυσικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκγύμνασης, όμως δεν είναι από μόνος του αρκετός για να σε βοηθήσει να επιτύχεις του στόχους σου. Συζήτησε με τον/την γυμναστή/γυμνάστριά σου και ζήτησέ του/της να σου ετοιμάσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, το οποίο θα μπορείς να ακολουθείς 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να πραγματοποιείς ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης πριν ή μετά τα ομαδικά προγράμματα που σου αρέσουν ή να πηγαίνεις κάποιες άλλες μέρες στο γυμναστήριο, ξεχωριστά.

4ο λάθος: Δεν δίνεις την απαιτούμενη ενέργεια όταν γυμνάζεσαι.

Είναι γνωστό ότι κάθε άνθρωπος καίει περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες ανάλογα με το βάρος, την ηλικία, τον μυϊκό ιστό, την κινητικότητά του, το φύλο του, κλπ. Όμως, ακόμη και αν υπήρχαν οι ίδιες προδιαγραφές σε δύο ανθρώπους, και πάλι θα υπήρχε διαφορά στο βαθμό ενεργειακής απόδοσης. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός ότι καθένας εκτελεί μία άσκηση προσπαθώντας περισσότερο ή λιγότερο και πιέζοντας περισσότερο ή λιγότερο τον εαυτό του. Ειδικά σε ασκήσεις χωρίς αντίσταση (π.χ. όταν εκτελούμε γροθιές στον αέρα), η ποσότητα της προσπάθειας που καταβάλει και της δύναμης που βάζει κανείς, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα των θερμίδων που εντέλει θα κάψει. Γι’ αυτό λοιπόν, βάλε τα δυνατά σου, επιστράτευσε όλη τη δύναμή σου και ετοιμάσου να φύγεις ιδρωμένη και κατακόκκινη από το γυμναστήριο, αλλά με μεγάλη ευχαρίστηση και ευεξία.

5ο λάθος: Ντρέπεσαι να κάνεις τις ασκήσεις σου γιατί υπάρχουν πολλά άτομα γύρω σου.

Όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Όλες. Όμως πραγματικά, αξίζει τον κόπο να χαλάσεις την προπόνησή σου επειδή ντρέπεσαι την ομάδα των νεαρών που βρίσκεται παραδίπλα σου; Θυμήσου για ποιους λόγους έρχεσαι στο γυμναστήριο, ποιοι είναι οι στόχοι σου. Συγκέντρωσε την προσοχή σου στον εαυτό σου και στο τι θέλεις εσύ προσωπικά να επιτύχεις. Ναι, μπορεί να έχεις ιδρώσει λίγο παραπάνω, ναι, μπορεί να μην έχεις τελειοποιήσει τη φόρμα σου ακόμη σε κάποιες ασκήσεις, όμως προσπαθείς και έχεις δύναμη και πυγμή. Συνέχισε ακάθεκτη και θα δεις ότι το σώμα σου θα αρχίσει να σε ακούει.

squat

 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου ενώ πηγαίνεις συστηματικά στο γυμναστήριο και προσέχεις τη διατροφή σου; Αν είσαι γυναίκα και η απάντησή σου είναι «ναι», τότε διαβάζεις το σωστό άρθρο.Μαρία Σουρίδη

Μαρία Σουρίδη

Ειδικός σε θέματα Ψυχολογία της Άσκησης και του Αθλητισμού

Ονομάζομαι Μαρία Σουρίδη. Η αγάπη μου για την άθληση και την υγιεινή διατροφή ήταν και είναι μεγάλη. Έχοντας λάβει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας, συνεχίζω περαιτέρω τις σπουδές μου στον τομέα της Ψυχολογίας της Άσκησης και του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Κολύμβηση, μπαλέτο, γυμναστήριο ήταν μερικές από τις δραστηριότητές μου. Ως δρομέας μεγάλων αποστάσεων λαμβάνω συστηματικά μέρος σε διοργανώσεις αγώνων δρόμου. Ακόμη, τα τελευταία 2 χρόνια ασχολούμαι και με τις πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα με το Tang Soo Do (κορεάτικο καράτε). Το ενδιαφέρον μου για την υγιεινή διατροφή αντικατοπτρίζεται στις προσωπικές μου διατροφικές επιλογές, αλλά και στη διαρκή προσπάθειά μου να ενημερωθώ και να εκπαιδευτώ στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τη διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα Coursera, έχω παρακολουθήσει μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου από έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα (“Child nutrition and cooking 2.0’’ – Stanford University, California, USA / “ Nutrition, Health, and Lifestyle: Issues and Insights” - Vanderbilt University, Nashville, Tennessee, USA / “Nudge-it: Understanding Obesity” – The University of Edinburgh, Scotland, UK).


Οι Super προσφορές συνεχίζονται, ρίξε μια ματιά! Περισσότερα