Όταν δεν αισθάνεσαι καλά, ο γιατρός σου πιθανότατα θα σου προτείνει κάποιους τυπικούς τρόπους για να γίνεις καλύτερα γρηγορότερα – πολλή ξεκούραση, πολλά υγρά, οι συνήθεις τακτικές. Υπάρχουν όμως και ορισμένες τροφές που θα επιταχύνουν την ανάρρωσή σου από ένα σινάχι και πολύ περισσότερο από άλλες. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποιες τροφές είναι φυσικές θεραπείες και ποιες πρέπει να αποφεύγεις όταν δεν αισθάνεσαι καλά.
1. Εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα
Είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος – η βιταμίνη C είναι η καλύτερη θρεπτική ουσία που πρέπει να αναζητήσεις όταν είσαι άρρωστος και οι περισσότεροι από εμάς αμέσως σκεφτόμαστε τα πορτοκάλια ή τον χυμό πορτοκαλιού. Υπάρχουν όμως και άλλες τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C – όπως οι φράουλες και οι κόκκινες πιπεριές. Μπορείς επίσης να πάρεις βιταμίνη C από πολλά πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι.
Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ένας σούπερ σταρ για τα κρυολογήματα και τους ιούς, επειδή βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης.1 Φρούτα όπως τα μούρα περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
2. Σούπα κοτόπουλου
Αν η μαμά σου σε φροντίζει όταν είσαι άρρωστος, πιθανότατα θα σου δώσει κοτόσουπα ή κάποια άλλη σούπα με ζωμό.
Η ζεστασιά της σούπας είναι ανακουφιστική, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στις σούπες μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να ενυδατωθείς και ο ζωμός είναι γεμάτος με αμινοξέα. Τα καλά μαγειρεμένα λαχανικά στη σούπα είναι εύπεπτα και μπορούν να είναι απαλά με το στομάχι σου όταν δεν έχεις πολύ όρεξη, όπως όταν έχεις μία γρίπη.
3. Σκόρδο
Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας στην προστασία από βακτήρια και ιούς που μπορεί να εισέλθουν στο σύστημά σου. Όπως και η βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος και άλλων ιών του αναπνευστικού.2
Η έντονη, πικάντικη γεύση του μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καθαρίσεις τα ιγμόρειά σου. Εάν δεν θες να μασήσεις μερικές σκελίδες ωμό σκόρδο, ψήσε το και πρόσθεσε το σε οποιαδήποτε αλμυρά φαγητά που τρως ή πάρε ένα συμπλήρωμα. Το σκόρδο έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς με τη συνεπή χρήση.2
4. Κρέας και Οστρακοειδή
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια περίεργη πρόταση, αλλά το κρέας και τα οστρακοειδή είναι οι δύο υψηλότερες πηγές ψευδαργύρου, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τόσο τη διάρκεια όσο και τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος.3
Εάν δεν θέλεις να τρως κρέας ή οστρακοειδή όταν δεν αισθάνεσαι καλά, ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου θα είναι αρκετό. Αλλά δεν είναι κακή ιδέα να βεβαιωθείς ότι έχεις μερικές μερίδες από αυτές τις τροφές με ψευδάργυρο κάθε εβδομάδα για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα να λειτουργεί στο καλύτερό του.
5. Τσάγια από βότανα
Τα αφεψήματα από βότανα είναι ένα άλλο φυσικό φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Είναι μια εναλλακτική με πιο ευχάριστη οσμή για να καθαρίσεις τα ιγμόρεια από το σκόρδο και τα φύλλα τσαγιού περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση μίας ασθένειας.
Είναι επίσης γεμάτα με άλλες φυτικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή και βιταμίνες που ωφελούν τη συνολική υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας βακτηριακής μόλυνσης των ιγμορείων ή των αυτιών σου.4
Εάν παλεύεις για ενέργεια όταν δεν αισθάνεσαι καλά, η καφεΐνη σε ορισμένα τσάγια μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να σου δώσει ώθηση.
6. Μέλι
Το μέλι δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά και πολύ καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο. Οι παιδίατροι συστήνουν συχνά το μέλι για να βοηθήσει στη θεραπεία του βήχα σε παιδιά πολύ μικρά για να λάβουν συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον βήχα – ωστόσο, το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω του 1 έτους.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη το καθιστά όχι μόνο νόστιμο, αλλά του προσδίδει και αντιμικροβιακές ιδιότητες – γι’ αυτό είναι καλό στο ντουλάπι σου για τόσο καιρό. Η χρήση μελιού από ντόπιες μέλισσες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή εποχιακών αλλεργιών – μια πολύ δροσερή φυσική θεραπεία.
7. Φυστικοβούτυρο
Το φυστικοβούτυρο δεν είναι μόνο μια ιστορία των παλιών για τη θεραπεία του λόξυγκα, αλλά μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο, όπως το μέλι.
Ως φυτική πηγή πρωτεΐνης, περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία. Η χρήση μιας μικρής κουταλιάς μπορεί να σε βοηθήσει όταν σε ενοχλεί ο βήχας και είναι επίσης εξαιρετικά νόστιμο.
8. Ροφήματα ηλεκτρολυτών
Εάν έχεις χάσει πολλά υγρά από ένα στομαχόπονο, τα ροφήματα ηλεκτρολυτών είναι ο τέλειος τρόπος για να επανέλθεις. Συχνά περιέχουν λίγη ζάχαρη, η οποία μπορεί να προσφέρει μερικές θερμίδες, ενώ επίσης αναπληρώνουν το νάτριο και το κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες που χάνονται λόγω εμετού και διάρροιας.
Η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακτήσεις τη δύναμή σου και αυτό μπορεί να είναι εύκολο στο στομάχι ακόμα και όταν δεν αισθάνεσαι καλά.
Εάν προτιμάς να πάρεις μια γρήγορη δόση ηλεκτρολυτών, το συμπλήρωμά μας είναι ιδανικό.