Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Πονάς στον ώμο ή στον αγκώνα ή στο γόνατο; Οι συχνότεροι τραυματισμοί

Πονάς στον ώμο ή στον αγκώνα ή στο γόνατο; Οι συχνότεροι τραυματισμοί
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Εαν πονάς στον ώμο ή στον αγκώνα ή στο γόνατο ίσως έχεις τραυματιστεί στο γυμναστήριο. Μάθε τι σου συμβαίνει και προστατέψου !

Τραυματισμοί στον ώμο ή αγκώνα ή στο γόνατο

shoulder-pain-after-bench-press-2

Από τις συχνότερες κακώσεις στην ωμική διάρθρωση είναι η τενοντίτιδα του υπερακανθίου μυός. Ο συγκεκριμένος χρόνιος τραυματισμός χαρακτηρίζεται από έντονο-οξύ πόνο κατά την απαγωγή του βραχιόνιου, κατά τις πλαγίες εκτάσεις.

Mια άλλη συχνή πάθηση είναι η τενοντίτιδα του δικέφαλου βραχιόνιου, στην περιοχή έκφυσης του από την κεφαλή του βραχιόνιου οστού.

Ακόμη πιο σοβαρός τραυματισμός είναι η ρήξη του δικέφαλου βραχιόνιου μυός στην περιοχή κατάφυσης στην έσω επιφάνεια του αγκώνα. Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, αποτελεί και μείζον λειτουργικό, δεδομένου ότι ο μυς αυτός πέραν από την κάμψη του αντιβραχίου-πήχη, συμβάλει και στον υπτιασμό του, πράγμα που γίνεται αντιληπτό στην κορύφωση του «ποντικιού» με τη στροφή καρπού.

Μια άλλη φλεγμονώδης κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς αθλούμενους-αθλητές και πρωταθλητές, είναι η επικονδυλίτιδα-tennis elbow. Εκεί παρατηρείται έντονος διαξιφιστικός πόνος κατά την έκταση του καρπού, αλλά και τον υπτιασμό του πήχη (κάμψεις δικέφαλων με περιστροφή).

course-entraînement-running-courir

Όσον αφορά την καταπονημένη άρθρωση του γόνατου, εκεί έχουμε ποικίλες αλλοιώσεις στα μαλακά μόρια. Πρώτον την οστεοχονδρίτιδα, όπου λόγω της χρόνιας παρατεταμένης χρήσης και καταπόνησης, έχουμε εκφυλιστική αλλοίωση των αρθρικών επιφανειών μηριαίου και κνήμης, που αποτελούνται από χόνδρο. Επίσης οι κακώσεις μηνίσκων που λαμβάνουν χώρα όταν το γόνατο είναι σε ελαφρά κάμψη και ως εκ τούτου είναι πιο ασταθές-μη κλειδωμένο. Ακόμη έχουμε τις κακώσεις των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος, που δένουν εκατέρωθεν την άρθρωση από την έσω και έξω πλευρά. Η σοβαρότερη  από όλες τις κακώσεις του γόνατος είναι η ρήξη των χιαστών συνδέσμων που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργικό και διαταράσσει τη μηχανική  και τη σταθερότητα  της άρθρωσης. Ο χαρακτηριστικός ήχος «κρακ» που κάνουν οι αρθρώσεις, δεν είναι τίποτε άλλο πέραν από την τριβή τενόντων και συνδέσμων πάνω σε οστικές επιφάνειες. Αυτό συμβαίνει είτε στον καρπό, στις μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις, στην ποδοκνημική, ενίοτε σε ωμική διάρθρωση και γόνατο, όπως και στην ευαίσθητη αυχενική περιοχή. Σε κάποιες περιοχές, όπως στους αυχενικούς σπονδύλους, γίνεται με την πάροδο του χρόνου είτε εναπόθεση αλάτων ασβεστίου, ή δημιουργία οστεοφύτων που σε συνδυασμό με καταπόνηση από βαθιά καθίσματα οπισθολαίμιες πιέσεις ώμων με μπάρα, καταπονούν το αυχενικό κύρτωμα και προκαλούν τον λεγόμενο «ευθειασμό», ο οποίος είναι ορατός σε προφίλ αυχενικής ακτινογραφίας. Επίσης η χαρακτηριστική δυσκαμψία είναι γνώρισμα όσων έχουν υπερανεπτυγμένους τραπεζοειδείς και λοιπούς αυχενικούς μυώνες. Οι μαλάξεις με θερμαντική αλοιφή κάμφορας σε συνδυασμό με διαθερμίες (laser, θερμοφόρα) μπορούν να ανακουφίσουν πρόσκαιρα και να λύσουν τον τοπικό μυϊκό σπασμό που ενδέχεται να προκληθεί και από ψύξη.

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein