Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Γιατί είναι σημαντική η προπόνηση δύναμης;

Γιατί είναι σημαντική η προπόνηση δύναμης;
Myprotein
Writer and expert7 μήνες πριν
Προβολή του προφίλ του Myprotein

Η προπόνηση δύναμης είναι ένας από τους καλύτερους τύπους προπόνησης που θα μπορούσες να συμπεριλάβεις στη ρουτίνα προπόνησής σου για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και της φυσικής σου κατάστασης. Προφανώς είναι εξαιρετική για το χτίσιμο δύναμης και μυών, αλλά έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη.

Τι είναι η προπόνηση δύναμης;

Η προπόνηση δύναμης είναι κάθε μορφή άσκησης αντίστασης που γίνεται με στόχο να δυναμώσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την άρση ελεύθερων βαρών, τη χρήση μηχανημάτων αντίστασης ή ακόμα και την εκτέλεση ασκήσεων με το βάρος του σώματος.

Όποια κι αν προτιμάς, η προπόνηση δύναμης έχει πολλά οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, να υποστηρίξει την υγεία των αρθρώσεων, να βελτιώσει τη στάση του σώματος, να κάψει θερμίδες και, φυσικά, να σε κάνει πιο δυνατό/η.

Τα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν σχεδιάζεις μια ρουτίνα προπόνησης δύναμης περιλαμβάνουν τα επίπεδα εμπειρίας, τους στόχους, τον χρόνο και τη διαθεσιμότητα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να εκγυμνάσεις τους μύες σου και μια ατελείωτη ποικιλία συνδυασμών επαναλήψεων, σετ και ασκήσεων.

Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για την προπόνηση δύναμης είναι η συνέπεια και η αποκατάσταση. Μια μόνο προπόνηση δεν θα σε κάνει δυνατό/η. Πρέπει να συνηθίσεις να επισκέπτεσαι συχνά το γυμναστήριο και να έχεις καλές συνήθειες εκτός γυμναστηρίου, όπως το να τρως και να κοιμάσαι σωστά.

Τα πιο συγκεκριμένα στοιχεία της προπόνησής σου θα διαφέρουν ανάλογα με τον στόχο σου. Ένα εύρος επαναλήψεων άνω των 15 επαναλήψεων είναι το καλύτερο εάν θέλεις να βελτιώσεις τη μυϊκή αντοχή, 8-12 επαναλήψεις για το χτίσιμο μυών (υπερτροφία) και 1-5 επαναλήψεις για αύξηση της δύναμης. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να κουράσεις τους μύες σου και να ωθήσεις το σώμα σου σε κατάσταση υπερφόρτωσης, αλλά δεν χρειάζεται να πας στην αποτυχία για να δεις αλλαγές.

Γιατί η συνέπεια και η αποκατάσταση είναι σημαντικές για την προπόνηση δύναμης; 

Η συνέπεια και η αποκατάσταση είναι κρίσιμες πτυχές της προπόνησης δύναμης, επειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη και τη διατήρηση των βέλτιστων αποτελεσμάτων, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Να γιατί είναι σημαντικά:

Συνέπεια 

1. Μυϊκή προσαρμογή: Η προπόνηση δύναμης βασίζεται στην αρχή της προοδευτικής υπερφόρτωσης, όπου σταδιακά αυξάνεις την ένταση των προπονήσεών σου με την πάροδο του χρόνου. Η συνέπεια είναι απαραίτητη για να εκθέσεις τους μύες σου σε ένα σταθερό ερέθισμα, το οποίο ενθαρρύνει την προσαρμογή και την ανάπτυξη.

2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης συχνά περιλαμβάνουν σύνθετες κινήσεις που απαιτούν εξάσκηση και τελειοποίηση. Η συνέπεια στην προπόνηση βοηθά στη βελτίωση της τεχνικής και των κινητικών σου δεξιοτήτων, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα κάθε άσκησης.

3. Χτίζοντας συνήθειες: Η συνέπεια στο πρόγραμμα προπόνησής σου βοηθά στη δημιουργία ρουτίνας και συνήθειας. Γίνεται πιο εύκολο να τηρείς τις προπονήσεις σου όταν γίνονται αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού ή εβδομαδιαίου σου προγράμματος.

4. Μακροπρόθεσμη πρόοδος: Τα κέρδη δύναμης χρειάζονται χρόνο για να εκδηλωθούν. Η συνεπής προπόνηση επιτρέπει να παρακολουθείς και να μετράς την πρόοδο με ακρίβεια για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια.

Αποκαταστάση:

1. Μυϊκή αποκατάσταση και ανάπτυξη: Η προπόνηση δύναμης προκαλεί μικροτραύμα στις μυϊκές ίνες. Η επαρκής ανάκτηση επιτρέπει σε αυτές τις ίνες να επισκευαστούν και να δυναμώσουν. Χωρίς επαρκή αποκατάσταση, αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών κατάχρησης και μυϊκής ανισορροπίας.

2. Αποκατάσταση Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ): Οι έντονες προπονήσεις ενδυνάμωσης προκαλούν επίσης στρες στο ΚΝΣ. Ο σωστός χρόνος αποκατάστασης επιτρέπει στο νευρικό σου σύστημα να αναρρώσει, διασφαλίζοντας βέλτιστη απόδοση στις επόμενες προπονήσεις.

3. Πρόληψη τραυματισμών: Η ανεπαρκής αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών, κόπωσης και εξουθένωσης. Δίνοντας χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών από υπερβολική χρήση, όπως τραβήγματα και διαστρέμματα.

4. Ψυχική ευεξία: Η ανάρρωση δεν είναι μόνο σωματική, είναι και ψυχική. Η συνεχής προπόνηση υψηλής έντασης μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κόπωση και εξάντληση. Ο επαρκής χρόνος αποθεραπείας βοηθά στη διατήρηση της ψυχικής φρεσκάδας και του ενθουσιασμού για προπόνηση.

5. Ύπνος και Διατροφή: Η αποκατάσταση δεν αφορά μόνο την ανάπαυση μεταξύ των προπονήσεων. Περιλαμβάνει επίσης παράγοντες όπως ο ποιοτικός ύπνος και η σωστή διατροφή. Αυτά τα στοιχεία παίζουν ζωτικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών και τη συνολική αποκατάσταση.

Συνοπτικά, η συνέπεια διασφαλίζει ότι διατηρείς ένα σταθερό πρόγραμμα προπόνησης για την τόνωση της μυϊκής ανάπτυξης και τη βελτίωση της τεχνικής σου. Η αποκατάσταση, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει στο σώμα σου να αναρρώσει και να προσαρμοστεί στο στρες της προπόνησης δύναμης, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και υποστηρίζοντας τη μακροπρόθεσμη πρόοδο. Η εξισορρόπηση τόσο της συνέπειας όσο και της αποκατάστασης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων προπόνησης ενδυνάμωσης, προστατεύοντας παράλληλα τη συνολική υγεία και ευεξία σου.

Γιατί είναι σημαντική η προπόνηση δύναμης;

Η ενσωμάτωση της προπόνησης ενδυνάμωσης στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου είναι καλή για τη γενική υγεία και ευεξία σου, επειδή μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για το συντονισμό των κινήσεων από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.

Αυτό είναι σημαντικό σε οποιαδήποτε ηλικία και για οποιονδήποτε στόχο, είτε θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου είτε απλά να κάνεις τις καθημερινές εργασίες ευκολότερες.

Επιπλέον, η προπόνηση δύναμης έχει κυτταρικά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να λειτουργήσει βέλτιστα.

Όπως και η καρδιαγγειακή προπόνηση, μπορεί να σε βοηθήσει να μεταβολίσεις τα σάκχαρα και τα λίπη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύνατο σώμα και χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα.

Τι συμβαίνει όταν προπονείσαι;

Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αλλάξει το σώμα με δύο τρόπους: κεντρικά — στοχεύοντας τα νεύρα και δίνοντας ερέθισμα στις μυϊκές ίνες — και περιφερειακά, εντός των μυϊκών ινών.

Οι κεντρικές προσαρμογές προέρχονται από μια αυξημένη νευρική κίνηση, τον σχηματισμό νέων οδών συνάψεων και την αύξηση της συχνότητας πυροδότησης της κινητήριας μονάδας.1 Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι το σώμα αναπτύσσει νέους τρόπους σηματοδότησης στους μύες και οι μυϊκές ίνες συντονίζουν τις συσπάσεις τους πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή δύναμης.

Εν ολίγοις, η προπόνηση προκαλεί μικροφθορές στους μύες, οι οποίες διεγείρουν μια ομάδα κυττάρων να επιδιορθώσουν και να ξαναχτίσουν τους μύες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σε μέγεθος και να μπορούν να αντέξουν ξανά την ίδια δύναμη χωρίς σχίσιμο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάκαμψη - και η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης για να την επιτρέψει - και το σταθερό ερέθισμα είναι τόσο ζωτικής σημασίας. Χωρίς σωστή αποκατάσταση, οι μύες και οι συνάψεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς δεν θα έχουν το χρόνο να ξαναδημιουργηθούν. Και χωρίς σταθερό ερέθισμα, οι μύες δεν θα προκληθούν αρκετά ώστε να συνεχίσουν να ξαναδημιουργούνται και να αναπτύσσονται.

Ποια είναι τα οφέλη της προπόνησης δύναμης;

Η προπόνηση δύναμης μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τη γενική υγεία και ευεξία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Υπερτροφία. Καθώς οι μύες μεγαλώνουν, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να δημιουργήσουν περισσότερη δύναμη.
  • Νευρομυϊκός συντονισμός. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των μυών να συνεργάζονται, οδηγώντας σε καλύτερο συντονισμό και αυξημένη δύναμη.
  • Σωματικό λίπος. Η προπόνηση δύναμης μπορεί να μην περιλαμβάνει χιλιόμετρα τρεξίματος, αλλά μπορεί να έχει παρόμοια οφέλη για το κάψιμο λίπους.
  • Δύναμη στα οστά. Ο αντίκτυπος και η δύναμη της προπόνησης δύναμης μπορεί να οδηγήσει σε πυκνότερα και πιο δυνατά οστά.
  • Ευκαμψία. Η χρήση πλήρους εύρους κίνησης κατά τη διάρκεια της προπόνησης δύναμης μπορεί να βοηθήσει τους μύες να κινούνται πιο ελεύθερα και να βελτιώσουν την ευλυγισία τους.
  • Διάθεση και ευεξία. Τα ψυχικά οφέλη από την άσκηση είναι γνωστά και η προπόνηση ενδυνάμωσης δεν διαφέρει, με πιθανά οφέλη όπως η βελτίωση της διάθεσης, ο καλύτερος ύπνος και η βελτιωμένη ευεξία.
  • Αύξηση της ευελιξίας. Αν και μπορεί να μην τεντώνεσαι όσο θα έπρεπε μετά από προπονήσεις ενδυνάμωσης, η χρήση πλήρους εύρους κίνησης ενθαρρύνει τους μύες να κινούνται ελεύθερα και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της ακαμψίας.

Πόσο συχνά πρέπει να προπονείσαι για ενδυνάμωση;

Θα πρέπει να κάνεις κάποια μορφή προπόνησης δύναμης 2-3 φορές την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας 8-10 ασκήσεις για 2-3 σετ των 8-12 επαναλήψεων.

Συνίσταται η προσέγγιση της προπόνησης ολόκληρου του σώματος, καθώς διεγείρει όλο το σώμα, ωθώντας το εκτός ισορροπίας και ξεκινώντας τη διαδικασία αποκατάστασης. Εξαιτίας αυτού, τα προπονητικά προγράμματα έχουν μετατοπίσει την εστίαση από την προπόνηση μεμονωμένων μερών του σώματος στην προπόνηση ολόκληρου του σώματος πολλές φορές την εβδομάδα.

Έρευνα σχετικά με αυτήν την προσέγγιση έχει βρει ότι μια μεγαλύτερη συχνότητα προπόνησης ανά μυϊκή ομάδα (περισσότερες φορές την εβδομάδα) οδήγησε σε μεγαλύτερες βελτιώσεις.

Πώς να συνεχίσεις να προοδεύεις μακροπρόθεσμα

Εάν θέλεις να συνεχίσεις να προοδεύεις, το πιο σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσεις είναι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αντί να ολοκληρώσεις την τέλεια προπόνηση. Χώρισε το πρόγραμμα προπόνησής σου σε μικρότερους στόχους που μπορείς να επιτύχεις κάθε εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να προσθέσεις λίγο περισσότερο στην προπόνησή σου κάθε εβδομάδα, επιτρέποντάς σου να επιτύχεις τους μακροπρόθεσμους στόχους σου.

Σχέδια προπόνησης δύναμης

Σχέδιο προπόνησης ενδυνάμωσης για αρχάριους

Ως αρχάριος, είναι καλύτερο να διατηρήσεις τον όγκο της προπόνησης χαμηλότερο και να εστιάσεις περισσότερο στη φόρμα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εμφανιστούν ορατές αλλαγές, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνεις παρακινημένος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων εβδομάδων.

Day 1   Sets x reps   Day 2   Sets x reps  
Leg press  3 x 8  Lunges   3 x 8  
Leg curl  2 x 8  Sumo deadlift   3 x 8  
Chest press  3 x 8  Single arm row   3 x 8  
Lat pull-down   3 x 8  Seated shoulder press  3 x 8  
Upright row  2 x 8  Assisted dips   3 x 8  

Σχέδιο προπόνησης ενδυνάμωσης για δρομείς

Μπορείς να βελτιώσεις τον χρόνο τρεξίματός σου χτίζοντας δύναμη και να γίνεις πιο δυνατός. Αλλά μην εστιάσεις μόνο στο κάτω μέρος του σώματος - απαιτείται προπόνηση στο πάνω μέρος του σώματος σου για καλή συνολική λειτουργία του σώματος.

Day 1   Sets x reps   Day 2   Sets x reps  
Squat jumps   3 x 5   Double foot hops   3 x 5 
Jumping lunges   3 x 5  Jumping step-ups   3 x 5 
Romanian deadlift  3 x 3  Squats   3 x 3 
Incline chest press  3 x 8   Lat pull-down  3 x 8  

Σχέδιο προπόνησης ενδυνάμωσης για bodybuilders

Αυτό το σχέδιο απευθύνεται σε καλούς ή προχωρημένους που θέλουν να αυξήσουν το μέγεθος και τη δύναμη των μυών τους κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν. Πρόκειται για ένα διαχωρισμό πέντε ημερών που εκπαιδεύει κάθε μυϊκή ομάδα δύο φορές μέσα σε ένα πλαίσιο επτά ημερών.

Day 1: quads, chest, biceps   Sets x reps   Day 2: lats, triceps, traps  Sets x Reps   Day 3: hamstrings, glutes, shoulders   Sets x reps  
Squats  3 x 5   (Assisted) pull-ups   3 x 6   Hip thrusts  3 x 5  
Leg extensions  3 x 8  Bent-over row   3 x 8   Romanian deadlift  3 x 6  
Bulgarian split squats   2 x 10  Single arm row   3 x 10   Leg curl   2 x 10  
Decline bench press   3 x 6   Bent arm pullovers  3 x 10   Seated dumbbell press   3 x 8  
Incline dumbbell press   3 x 8   Shrugs   3 x 8   Upright row   3 x 8  
Cable crossovers   2 x 12   Face pulls   3 x 12   Lateral raise   3 x 12  
Barbell curl   3 x 10   Triceps press down   3 x 10   Cable front raise   3 x 12  

Με λίγα λόγια

Η προπόνηση δύναμης είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και φυσικής κατάστασης, βοηθώντας τη νευρομυϊκή λειτουργία, τη δύναμη των οστών και την ευελιξία εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Εάν θέλεις να ζήσεις μια δραστήρια ζωή και να βελτιώσεις τη γενική σου ευεξία, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβεις στη ρουτίνα σου.

  1. Del Vecchio, A., Casolo, A., Negro, F., Scorcelletti, M., Bazzucchi, I., Enoka, R., Felici, F., & Farina, D. (2019). The increase in muscle force after 4 weeks of strength training is mediated by adaptations in motor unit recruitment and rate coding. The Journal of physiology, 597(7), 1873–1887. https://doi.org/10.1113/JP277250 
  2. Schoenfeld, B. J., Grgic, J., Van Every, D. W., & Plotkin, D. L. (2021). Loading Recommendations for Muscle Strength, Hypertrophy, and Local Endurance: A Re-Examination of the Repetition Continuum. Sports (Basel, Switzerland), 9(2), 32. https://doi.org/10.3390/sports9020032 
  3. Schoenfeld, B. J., Grgic, J., & Krieger, J. (2019). How many times per week should a muscle be trained to maximize muscle hypertrophy? A systematic review and meta-analysis of studies examining the effects of resistance training frequency. Journal of sports sciences, 37(11), 1286–1295. https://doi.org/10.1080/02640414.2018.1555906  
Myprotein
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Myprotein
myprotein