Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Συμπληρώματα

Ινοσιτόλη | Τι είναι και παρενέργειες.

Ινοσιτόλη | Τι είναι και παρενέργειες.
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός λόγος για το τι είναι η ινοσιτόλη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βασικές στοιχεία της ινοσιτόλης καθώς και σε τι βοηθάει. Η ινοσιτόλη είναι μια ψευδοβιταμίνη η οποία λανθασμένα θεωρείται ότι είναι βιταμίνη Β (βιταμίνη Β8) και βρίσκεται φυσικά στα φυτά και στα ζώα. H ινοσιτόλη είναι κοινώς γνωστή ως μυο-ινοσιτόλη λόγω του δραστικού στερεοϊσομερούς "μυο-ινοσιτόλη". Η ινοσιτόλη έχει χημική δομή παρόμοια με τη γλυκόζη που έχει τον χημικό τύπο C6H12O6. Ας δούμε βαθύτερα τις ιδιότητες της ινοσιτόλης και τα οφέλη για την υγεία.

Η ινοσιτόλη είναι ένας υδατάνθρακας και έχει γεύση γλυκιά, αλλά η γλυκύτητα είναι πολύ μικρότερη από την κοινή ζάχαρη (σακχαρόζη). Η ινοσιτόλη είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται στα διατροφικά συμπληρώματα ενώ η μυο-ινοσιτόλη είναι το προτιμώμενο όνομα. Η μυο-ινοσιτόλη χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη δομική θεμελίωση δευτερογενών αγγελιαφόρων και ευκαρυωτικών κυττάρων. Η ινοσιτόλη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό των δομικών λιπιδίων και των διαφόρων φωσφορικών αλάτων (ΡΙ και ΡΡΙ).

Η ινοσιτόλη και τα φωσφορικά της βρίσκονται κυρίως σε φρούτα όπως τα πορτοκάλια και το πεπόνι.

Ινοσιτόλη και ανθρώπινο σώμα

Η πρωταρχική λειτουργία της ινοσιτόλης είναι να διατηρεί τα λίπη που συλλέγονται από το σώμα ιδιαίτερα στο ήπαρ. Η ινοσιτόλη προστίθεται στα ενεργειακά ποτά επειδή είναι αποτελεσματική στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Τα υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων ινοσιτόλης εντοπίζονται στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Η ινοσιτόλη λειτουργεί με νευροδιαβιβαστές στην κυκλοφορία μηνυμάτων. Εχει πολλά οφέλη για την υγεία όπως θα δούμε παρακάτω.

Ινοσιτόλη - Πλεονεκτήματα για την υγεία

 • Βελτιώνει τον ύπνο

Ένας απο τους βασικούς λόγους που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ είναι η υπερβολική σκέψη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αδύνατο να ξεκουραστεί και οι σκέψεις σας κρατάνε ξύπνιους. Η διαδικασία της σκέψης οδηγείται από την σεροτονίνη. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και τα φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης συμβάλλουν σε ποιοτικό και βαθύ ύπνο. Η ινοσιτόλη λειτουργεί πολύ καλά με την σεροτονίνη και βελτιώνεις τα επίπεδα της, προσφέροντάς σας ποιοτικό ύπνο.

Η ινοσιτόλη δεν προωθεί μόνο τα υγιή επίπεδα σεροτονίνης αλλά επικοινωνεί με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο. Οι σωστές λειτουργίες των υποδοχέων GABA εξασφαλίζουν ότι θα διατηρήσετε τη δροσιά σας. Σε καταστάσεις υψηλότερου στρες, οι υποδοχείς GABA δεν δουλεύουν σωστά, με αποτέλεσμα την αϋπνία. Η ινοσιτόλη ελέγχει τη σωστή λειτουργία των υποδοχέων GABA και φροντίζει να καλύπτονται για να σας προσφέρουν ηρεμία.

 • Η δοσολογία για ύπνο

Αν υποφέρετε από αυπνία, η ινοσιτόλη είναι μια καλή λύση. Η ινοσιτόλη κάνει επίπεδα στο σώμα σας και έτσι 0.5 γρ. εως 2 γρ. την ημέρα θα προσφέρουν αποτελέσματα στον πρώτο μήνα. Μια δόση μόνο δεν θα δουλέψει. Δοκιμάστε 2 ώρες πρίν τον ύπνο για έναν μήνα τουλάχιστον.

 • Ανακούφιση από το άγχος

Πιστεύεται ότι η ινοσιτόλη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για το άγχος που δεν έχει πολλές παρενέργειες. Η κατανάλωση ινοσιτόλης μειώνει τα συμπτώματα άγχους - οι υποδοχείς GABA είναι ο ένοχος μαζί με τη σεροτονίνη. Οι υποδοχείς GABA είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ψυχρότητάς σας και τα εξαντλημένα επίπεδα της σας κάνουν αγχώδη. Η ινοσιτόλη λειτουργεί πολύ καλά εδώ καθώς σχεδόν μιμείται τη λειτουργία των εξαντλημένων υποδοχέων GABA και λειτουργεί ως υποκατάστατο. Ως υποκατάστατο, αντικαθιστά τους μη λειτουργικούς υποδοχείς GABA και καταλαμβάνει τον ίδιο ρόλο.Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Η χορήγηση της βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης, αποδίδοντας έτσι μια ήρεμη διάθεση.

 • Δοσολογία για το άγχος

2 με 4 γρ για αρχή και κάθε βδομάδα προσθέστε 1 γρ. μέχρι να φτάσετε τα 18 γρ. Η δόση φαίνεται να είναι υψηλή, αλλά η ινοσιτόλη υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα και έχει πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

 

 •  Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Το OCD αντιπροσωπεύει την Obsessive Compulsive Disorder (γνωστή και ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή). Είναι μια φυσιολογική διαταραχή που μπορεί να προκληθεί λόγω χαμηλότερων επιπέδων σεροτονίνης - έτσι και πάλι, η ινοσιτόλη παίζει τον ρόλο της εδώ. Η ινοσιτόλη μετατρέπεται σε δύο χημικές ουσίες νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που ρυθμίζουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε πολλαπλούς ασθενείς με OCD έδειξε ότι βελτιώνει σταδιακά την OCD και τα επίπεδα έλλειψης διάθεσης. Η ινοσιτόλη είναι ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία του OCD, αλλά υπάρχει μια παραλλαγή γνωστή ως χολινική ινοσιτόλη. Η ινοσιτόλη χολίνης είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ειδικευμένο ιατρό.Οι άνθρωποι που πάσχουν από OCD δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν καφεΐνη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και μειώνει τα επίπεδα της ινοσιτόλης.

 • Δοσολογία για OCD

Δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για ασθενείς με OCD. Οι ασθενείς με OCD πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό για την απαιτούμενη δοσολογία.

 • Φροντίδα μαλλιών και ανάπτυξη

Τα μειωμένα επίπεδα ινοσιτόλης επηρεάζουν τα μαλλιά και τα άτομα που υποφέρουν από πτώση των μαλλιών ή φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπάρκεια ινοσιτόλης. Η ανεπάρκεια στα επίπεδα της ινοσιτόλης συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτών των δύο λόγων:

Η διατροφή δεν περιλαμβάνει ινοσιτόλη: Η διατροφή μπορεί να είναι το κύριο πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουν βιταμίνες Β καθώς και ινοσιτόλη. Η ινοσιτόλη βρίσκεται στα εσπεριδοειδή καθώς και σε άλλα φρούτα και λαχανικά. Εάν η δίαιτα δεν έχει αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα μαλλιά σας.

Πρόσληψη καφεΐνης: Το πάρα πολύ τσάι, καφέ ή αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα ινοσιτόλης δημιουργώντας έτσι προβλήμα στα μαλλιά καθώς και άλλα θέματα υγείας.

Αλλα πλεονεκτήματα

 • Καταπολεμά τα συμπτώματα θλίψης
 • Η εξαφωσφορική ινοσιτόλη χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου
 • Βελτιώνει την απώλεια βάρους
 • Αποτοξίνωση του ήπατος όταν συνδυάζεται με χολίνη
 • Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Πλεονεκτήματα ινοσιτόλης

Η ινοσιτόλη είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία και έχει πολύ σπάνιες και ελάχιστες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ενδέχεται να εμφανιστούν στους πρώτους χρήστες και έχουν μορφή εξανθήματος και ερεθισμού. Το ίδιο το σώμα διορθώνει αυτά τα θέματα με το χρόνο.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες δεν συνιστώνται να καταναλώνουν inositol αν και δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει τις παρενέργειες.

Η ναυτία είναι μια συχνή παρενέργεια που σχετίζεται με την κατανάλωση Β-βιταμινών και μπορεί να σταθεροποιηθεί με τη χορήγηση μικρότερων δόσεων αρχικά για να συνηθίσει το σώμα.

Εκτός από όλα αυτά, η ινοσιτόλη, αν αναμιχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να έχει παρενέργειες, διαφορετικά είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα για κατανάλωση. Ο οργανισμός θα απορρίψει την υπερβολική κατανάλωση αμέσως.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein