Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Αθλητές

Πώς η ψυχολογική δύναμη της Emelye Dwyer την έκανε νικήτρια | Forever Fit

Πώς η ψυχολογική δύναμη της Emelye Dwyer την έκανε νικήτρια | Forever Fit
Evangeline Howarth
Writer and expert4 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Όποιος είναι αφοσιωμένος στο άθλημά του ή στο fitness θα γνωρίζει ότι η επίτευξη των στόχων αποτελεί μια σημαντική ψυχολογική πρόκληση, όσο και σωματική.

Γιορτάζουμε όλους εσάς που αντιμετωπίσατε τις καθημερινές σας δυσκολίες ώστε να μείνετε forever fit. Διότι η συνεχής αφοσίωση για να αντιμετωπίσει κανείς τις σωματικές προκλήσεις απαιτεί τρομερή δύναμη και αποφασιστικότητα.

Για να σε εμπνέυσουμε να συνέχισεις, μιλήσαμε σε μια γυναίκα που ενσωματώνει αυτή τη δύναμη – τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πρόκειται για την αθλήτρια Functional Training, την Emelye Dwyer.

Η Emelye ξεκίνησε το fitness ταξίδι της σαν ηθοποιός και χορεύτρια. Ωστόσο, πήρε ένα γεναίο βήμα και απομακρύνθηκε από αυτό όταν συνειδητοποίησε ότι αυτή η καριέρα δεν της ταίριαζε και τόσο.

“Περπατάς σε ένα δωμάτιο με μερικά άτομα να κάθονται πίσω από ένα τραπέζι και κάποιον να είναι στο πιάνο. Οι τρεις από αυτούς πιστεύουν ότι είσαι φανταστική, ενώ οι άλλοι ότι κάνεις βλακείες. Οπότε, το έβρικα πραγματικά δύσκολο.”

Στην περίοδο της ζωής της που η Emelye άρχισε να νιώθει χαμένη, βρήκε ότι το Functional Training της έδωσε την διαύγεια που χρειαζόταν.

“Αυτό που μου αρέσει στο Functional Training είναι ότι είναι εντελώς αντικειμενικό. Είσαι είτε ο πιο γρήγορος, ο πιο fit, ο πιο δυνατός, είτε δεν είσαι. Επομένως, αγαπώ αυτή την διαύγεια σχετικά με την προπόνησή μου. Είναι κάτι πραγματικά μετρήσιμο και μπορώ να βλέπω την πρόοδό μου κάθε μέρα, βδομάδα, μήνα.”

“Θυμάμαι που ένιωσα αυτό το συναίσθημα ότι είναι το πιο coolπράγμα που έχω κάνει σε όλη μου την ζωή”

Από την πρώτη της προπόνηση, η Emelye ήξερε ότι είχε βρει το πάθος της και έτσι συμμετείχε στα Reebok Functional Training Games.

“Θυμάμαι που ένιωσα ότι είναι το πιο cool πράγμα που έχω κάνει σε όλη μου την ζωή. Θυμάμαι τις μπάρες να πετάνε γύρω μου, ανθρώπους να γυμνάζονται με τα σχοινιά και να κάνουν burpees – ήταν μια τόσο τέλεια ατμόσφαιρα και ήταν η στιγμή που δέθηκα ολοκληρωτικά.”

Το να είσαι μέρος μιας fitness κοινότητας μπορεί να έχει μια τεράστια θετική επίδραση στο κίνητρο και στην εμπειρία σου για το άθλημα. Αυτό είναι κάτι που βρήκε και η Emelye.

“Ένιωσα αμέσως μέρος μιας μυστικής κοινότητας ανθρώπων, που υποφέρουμε μαζί και με το χαίρονται και μετά συνεχίζουν την καθημερινή τους ζωή.”

Η νέα αγάπη της Emelye για το Functional Training την οδήγησε στο να θέλει να αγωνιστεί. Έτσι, 4 μήνες μετά την πρώτη της προπόνηση, έλαβε συμμετοχή σε έναν εσωτερικό διαγωνισμό όπου και βγήκε δεύτερη.

“Τότε σκέφτηκα ότι με σκληρή δουλειά, θα μπορούσα να κάνω τα πάντα και προσέλεβα έναν προπονητή για να με υποστηρίξει.”

Συνειδητοποίησε ότι η επιτύχια της ήταν συσχετιζόμενη με το πόσο σκληρά δούλευε – κάτι που την έκανε να θέλει να γυμνάζεται ακόμα σκληρότερα.

Το γεγονός ότι μπορούσε να μετρήσει την πρόοδό της είχε μια τεράστια επίδραση στο κίνητρό της να γυμναστεί.

“Ήξερα ότι ό,τι και γίνει, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και θα έχω τα αντίστοιχα αποτελέσματα. ‘Ο,τι δίνεις, παίρνεις.”

Η Emelye δεν είναι ότι έχει μόνο θετική και δραστήρια συμπεριφορά λόγω της τύχης της, αλλά τα τελευταία χρόνια δουλεύει με μια φανταστική coach, την Emma Hackett από την Limitless Coaching.

“Μου άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζω την αθλητική μου απόδοση, το πώς την αξιολογώ και το πώς πάω σε έναν αγώνα.”

“Έχω αυτισμό και αυτά είναι τα πράγματα που χρειάζομαι για να με βοηθήσουν και αυτές είναι οι υπερδυνάμεις μου.”

Με αυτή την καθοδήγηση κατάφερε να αντιμετωπίσει τον αυτισμό ως ένα μοναδικό πλεονέκτημα που την ενδυναμώνει και όχι ως κάτι που την κρατάει πίσω.

“Με βοήθησε να αναπτύξω δεξιότητες σύμφωνα με τις αυτιστικές τάσεις που μου ωφέλησαν. Έτσι, να μην χρησιμοποιείς ετικέτες και λες "Ω, δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί είμαι αυτιστικός". Καλύτερα να λες: Είμαι αυτιστικός και αυτά είναι τα πράγματα στα οποία χρειάζομαι βοήθεια και αυτές είναι οι υπερδυνάμεις μου. ”

“Υπάρχει ένα ωραίο άρθρο από το Forbes που μιλάει για την ADHD στους αθλητές και υποστηρίζει ότι δίνει στην πραγματικότητα στους ανθρώπους το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπου μπορούν να μπλοκάρουν τα πάντα και απλά να να επικεντρωθούν στο έργο τους.”

Η Emelye κάνει, επίσης, πρακτικά πράγματα ώστε να έχει τον έλεγχο κάθε μέρα.

“Επομένως, στο τέλος κάθε προπόνησης, γράφω τι πήγε στράβα, τι δεν πήγε τόσο καλά και τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά. Θα το γράψω στον πίνακα, θα το βγάλω μια φωτογραφία και μετά θα το βάλω στο κρεβάτι.”

Η Emelye είναι παθιασμένη με το τι βάζει στο σώμα της και ακολουθούσε φυτική διατροφή για χρόνια.

“Η φυτική διατροφή με βοήθησε στον καθαρισμό του δέρματος και νιώθω ότι έχω αρκετή ενέργεια. Μου επιτρέπει, επίσης, να έχω μια διατροφή με πολλά διαφορετικά και χρωματιστά λαχανικά και ξηρούς καρπούς και σπόρους και όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που γεννάει η γη.”

“Αν βάλεις σκουπίδια στο σώμα σου, τότε θα έχεις τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Ενώ αν βάλεις τα σωστά πράγματα, όπως υγιές και νόστιμο φαγητό που έχει μεγαλώσει στον ήλιο και στο καλό νερό, τότε το σώμα σου θα αναπτυχθεί σωστά. Είσαι ό,τι τρως και ό,τι κάνεις.”

“Δεν υπάρχει κακή προπόνηση — είτε θα έχεις μια φανταστική προπόνηση είτε μια προπόνηση στην οποία θα έχεις αναπτύξει τον χαρακτήρα σου”

Η Emelye βασίζεται αρκετά στην ρουτίνα της ώστε να πάρει όσα περισσότερα μπορεί από κάθε προπόνηση και να μείνει επικεντρωμένη στους στόχους της. Έχει αυστηρούς κανόνες στο να θέτει στόχους που έχουν αποτέλεσμα.

“Αν έχεις έναν στόχο fitness, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για έναν έξυπνο στόχο. Πρέπει να είναι μετρήσιμος, αφού αν δεν είναι τότε δεν θα μπορείς να έχεις τον έλεγχο της προόδου. Βάλε μικρούς στόχους και βεβαιώσου ότι ανταμείβεις τον εαυτό σου.”

“Μερικές φορές ο καθορισμός στόχων σε πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις μπορεί να είναι κάτι απογοητευτικό. Για παράδειγμα, αν ο στόχος μου ήταν να προχωρήσω σε έναν αγώνα και να τους νικήσω όλους, τότε υπάρχουν ανεξέλεγκτα πράγματα εκεί, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος που μπαίνει σε αυτόν τον ανταγωνισμό και που είναι τρομερά καλός”.

“Αλλά αν πάω με στόχο να πάω στον διαγωνισμό και να αποδώσω με τον καλύτερο τρόπο και να εξαργυρώσω όλη τη σκληρή δουλειά που έβαλα στην προπόνησή μου, τότε έχω φτάσει στο στόχο μου”.

Η Emelye Dwyer είναι Forever Fit

Πρόκειται για μια γυναίκα που γνωρίζει ότι η πραγματική δύναμη πίσω από την απόδοση έρχεται από μέσα μας και αυτή η σκληρή δουλειά σε ανταμείβει με πολλούς τρόπους. Η πνευματική της συνείδηση έχει δείξει ότι υπάρχουν τόσα πράγματα στο fitness και τους αγώνες, πέρα από τις νίκες. Υπάρχουν, επίσης, πολλά σημαντικά μαθήματα που παίρνεις για την ζωή σου.

“Το να είσαι forever fit σημαίνει να έχεις ενέργεια να τρέξεις σε ένα λόφο άνετα. Να μπορείς να ανέβεις τις σκάλες χωρίς να σου κόβεται η αναπνοή. Να είσαι υγιής τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Να μην επικεντρώνεσαι μόνο σε επιφανειακές αλλαγές, αλλά σε όλο σου το σώμα.”

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein