Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Διατροφή: “Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε”

Διατροφή: “Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε”
Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος

Επικρατεί μια τεράστια διαμάχη αν τελικά η σωστή διατροφή σχετίζεται μόνο με την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει κανείς και την κατανομή αυτών των θερμίδων στα κατάλληλα μακροσυστατικά. Κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι ως ειδικοί Guru λένε πως 100 θερμίδες απο γλυκό είναι ίδιες με 100 θερμίδες απο καστανό ρύζι. Μήπως όμως να το ξανασκεφτούμε πιο έξυπνα ;

Διατροφή : Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε.

Τρώμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να τρώμε. «Κάνε την τροφή φάρμακό σου», έλεγε ο Ιπποκράτης.

11 Sep 2007, Garnerville, New York, USA --- Assortment of High Fiber Foods --- Image by © Envision/Corbis

Το φαγητό είναι  αναγκαίο, αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει. Η απόλαυσή του είναι υποκειμενική και σχετική. Όλα παρέρχονται, όταν περάσουν στο στομάχι, είτε φας χαβιάρι, είτε παξιμάδι. Η σωστή διατροφή μπορεί να δομήσει ένα υπέροχο κορμί, ενώ η λανθασμένη χρόνια διατροφική συνήθεια  μπορεί να σε στείλει στο νεκροτομείο. «Είμαστε ό,τι τρώμε»,  λένε οι αμερικάνοι και έχουν απόλυτο δίκιο. Γυμναζόμαστε μια ώρα, κοιμόμαστε οκτώ. Το τι θα φάμε τις υπόλοιπες δεκαπέντε, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το πως είμαστε.

protein1

Τρώμε «σκουπίδια», δείχνουμε σαν  «σακούλες». Τρώμε ποιοτικά, φαινόμαστε καλλίγραμμοι. Σημασία δεν έχει μόνο πόσο τρώμε (αριθμός θερμίδων), αλλά και η προέλευση αυτών (ποιότητα) και φυσικά και η ώρα που τις καταναλώνουμε. Ο Lee Haney, οκτώ φορές Mr.Olympia (1984-1991) δήλωσε πως στο  bodybuilding, η σωστή διατροφή αποτελεί το 80% της επιτυχίας, δίνοντας όμως έμφαση στο 20% της προπόνησης.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Βιβλιογραφία

Τουλιάτος, Γ. (2015) «Επιστημονική Προσέγγιση και Ιατρική Πρόληψη στη μυϊκή ανάπτυξη». Αθήνα. Εκδόσεις Αστάρτη

Τουλιάτος Γιώργος
Ιατρός Βιοπαθολόγος και Συγγραφέας
Προβολή του προφίλ του Τουλιάτος Γιώργος
Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι ιατρός με ειδίκευση στην Βιοπαθολογία. Έχει συγγράψει τρία βιβλία σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και τα συμπληρώματα στο άθλημα του Bodybuilding. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του συγγράμματος Anabolics, των ελληνικών εκδόσεων Muscle Mag και Muscular Development, της Ορθοβιοτικής καθώς και της Alsacademy στην Κύπρο. Τα άρθρα του και οι συνεντεύξεις του έχουν φιλοξενηθεί από τα τοπικά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) αλλά και από τον Αμερικάνικο Σταθμό Super Human Radio και το trtrevolution. Έχει οργανώσει και συμμετάσχει πολλά σεμινάρια σε Ελλάδα & Κύπρο σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, την διατροφή, την εργοφυσιολογία και την αντιγήρανση. Ο Γιώργος Τουλιάτος είναι πρώην πρωταθλητής Bodybuilding και πρόσφατα είχε την τιμή να είναι κριτής στις οργανώσεις της Nac και την World Wabba Hellas.
myprotein