Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Φυστικοβούτυρο και συνταγές που μπορείς να το συνδυάσεις

Φυστικοβούτυρο και συνταγές που μπορείς να το συνδυάσεις
Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness 6 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης

Φυστικοβούτυρο

Όπως πολλοί άνθρωποι έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, έτσι και το φυστικοβούτυρο. Οι συνδυασμοί που μπορείς να κάνεις είναι ατελείωτοι! Έχει απίστευτη γεύση, ποιότητα και είναι μια άριστη πηγή υγιεινών λιπαρών. Ναι καλά διαβάσετε. Είναι υγιεινό! Πολλοί δεν τολμούν να το αγγίξουν γιατι φοβούνται ότι είναι "κακή επιλογή". Καθίστε στον καναπέ σας, χαλαρώστε, πάρτε ενα κουτάλι και σπρώξτε το βαθιά στο φυστικοβούτυρο... γιατι σε αυτό το άρθρο θα μάθετε πολλά!

Ο βασικός λόγος που αρκετοί το θεωρούν "κακό" τρόφιμο είναι επειδή περιέχει αρκετές θερμίδες. Δυο κ.σ. έχουν περίπου 200 θερμίδες, και αν είστε γυναίκα αυτό είναι το 10% των ημερήσιων θερμίδων σας ανά ημέρα. Επομένως, αν κάποιος δεν είναι προσεκτικός, εύκολα οδηγείται σε θερμιδικό πλεόνασμα και ... παίρνει βάρος!

Ξέρω. Μετά από αυτό, ουτε καν σκέφτεστε να το αγοράσετε. Λάθος. Χρειάζεστε αυτά τα λιπαρά ώστε να είστε υγιείς. Εξάλλου, το αν θα πάρετε βάρος εξαρτάται από τις συνολικές θερμίδες της ημέρας και όχι από μια διατροφική επιλογή. Δεν υπάρχουν φαγητά που "παχαίνουν". Το θερμιδικό πλεόνασμα μόνο μπορεί να σας παχύνει. Είτε τρώτε 2000 θερμίδες από φυστικοβούτυρο είτε από βραστό κοτόπουλο θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο βάρος σας. Τα λιπαρά όμως θα σας κρατήσουν γεμάτους για περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα. Το κλειδί εδώ είναι το μέτρο. Το γεγονός ότι αποτελεί ένα ποιοτικό τρόφιμο δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώσετε ολόκληρο τον κουβά. Μέτρον άριστον. Το φυστικοβούτυρο είναι μια καλή πηγή φυτικών πρωτεΐνών και λιπαρών και ειδικά αν συνδυαστεί με ψωμί ή γλυκοπατάτα, αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα.

 

Λιπαρά

Το επόμενο θέμα μετά τις θερμίδες είναι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κάποτε πίστευταν ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας και αποτελεί κύρια αιτία για καρδιοπάθειες. Για αυτο το λόγο το φυστικοβούτυρο το θεωρούν ακόμα και τώρα κάποιοι ένα "κακό τρόφιμο". Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι εχθρός. Κάθε άλλο, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο για την παραγωγή σημαντικών ορμόνων και βιταμινών όπως τεστοστερόνη και βιταμίνη D.

Περιέχει επίσης τα «καλά» λιπαρά ή τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μια μερίδα έχει 8g μονοακόρεστα λιπαρά και 4g πολυακόρεστα λιπαρά. Τα καλά λιπαρά είναι εκείνα που λειτουργούν για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδης δράση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σας βοηθήσουν στην αποκατάσταση και να μειώσουν κάθε κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Πώς να το αγοράσετε;

Σε έναν τέλειο κόσμο, το μόνο συστατικό σε ένα βάζο με φυστικοβούτυρο θα ήταν τα φιστίκια και η αγάπη. Σωστά; Φυσικά, αλλά αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος. Όταν πρόκειται για το φυστικοβούτυρο, επιλέγετε τις εκδόσεις "χαμηλών λιπαρών". Η παραγωγή χαμηλών λιπαρών προϊόντων τείνει να σημαίνει ότι έχουν προστεθεί πολλά ζάχαρα και υδρογονωμένα έλαια - τα οποία είναι επιζήμια για την υγεία σας. Αποκτήστε τα οφέλη από τις εκδόσεις πλήρους λίπους!

Ενώ ψάχνετε τα ράφια μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε ότι υπάρχουν διαφορετικές γεύσεις - όπως κανέλα, λευκή σοκολάτα ή μαύρη σοκολάτα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η πρόσθετη γεύση οφείλεται σε προστιθέμενα σάκχαρα και χημικά. Ναι, μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά είναι εξίσου βλαβερά όπως μια καραμέλα.

Δείτε εδώ Όλα τα βούτυρα της Myprotein!!

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Bασίλης Σκωλίκης
Ειδικός σε θέματα Fitness
Προβολή του προφίλ του Bασίλης Σκωλίκης
Είμαι ο Βασίλης Σκωλίκης, γεννήθηκα στην Αθήνα και λατρεύω το Fitness και τα συμπληρώματα διατροφής. Έχω MSc σε Marketing & Business Analytics από το University of Edinburgh Business School και έχω κάνει την έρευνα μου πάνω στο Μάρκετινγκ τωνΣυμπληρωμάτων Διατροφής με τίτλο “Health Consciousness and Perceived Risk as Moderators of Purchase Intention towards Dietary Supplements”. Δεν είμαι διατροφολόγος άλλα όλα τα άρθρα μου βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και όλα έχουν παραπομπές και επιστημονική βιβλιογραφία από έγκυρα Journals. Η φιλοσοφία μου ταιριάζει με τη φράση «Extraordinary claims require extraordinary evidence».
myprotein