Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Καρναβάλι : προσοχή στο πολύ Αλκόολ !

Καρναβάλι : προσοχή στο πολύ Αλκόολ !
Γιώργος Καλονόμος
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness7 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Γιώργος Καλονόμος

Σε αυτό το καρναβάλι, δώσε προσοχή στο αλκόολ. Και δεν στο λέω μόνο για το σώμα σου. Αλλά και για την γενικότερη υγεία σου.

Καρναβάλι, αλκόολ και Εγκέφαλος

Το αλκοόλ έχει μια επίδραση στην ικανότητα του εγκεφάλου να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.

Για αυτό το λόγο όταν κάποιος μεθάει υπάρχει πρόβλημα στην κίνηση. Επιπροσθέτως η έλλειψη ισορροπίας και η μη συνοχή της ομιλίας είναι κάτι που σίγουρα θα θέλατε να αποφύγετε αυτό το καρναβάλι.

Πάγκρεας

Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει το πάνκρεας προκαλώντας το όργανο να παράγει τοξικές ουσίες όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πανκρεατίτιδα, που είναι μια επίπονη αρρώστια που προκαλεί διαταραχές  στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Καρδιά

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν ότι το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στην καρδιά γιατί επικετρώνονται μόνο στα θετικά που μπορεί να προσφέρει και για αυτό το λόγο καταναλώνουν ίσως υπερβολικές ποσότητες κρασιού.

Στην πραγματικότητα το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του μυοκάρδιου, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία σε άτομα τα οποία έχουν προδιάθεση.

Ήπαρ

Πίνοντας πολύ αλκοόλ μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στο ήπαρ, ειδικά αν η κατανάλωση γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παθήσεις όπως η κίρρωση του ήπατος μπορεί να προκύψουν σε άτομα τα οποία υπερ-καταναλώνουν αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν όμως και άλλες παθήσεις που μπορεί να προκύψουν όπως για παράδειγμα το λιπώδες ήπαρ.

Υπερβολική λήψη θερμιδών

Όπως και στα ανθρακούχα ποτά έτσι και τα αλκοολούχα εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για αυτό, ειδικά αν υπολογίζετε και καταγράφετε τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσετε για την ημέρα, καθώς είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε.

Το ίδιο ισχυεί και για τα διάφορα κοκτέιλ. Πολλά άτομα θα αναμίξουν ποτά με αλκοόλ και αναψυκτικά χωρίς να συνυπολογίσουν τις συνολικές θερμίδες.

Μπορείς να διασκεδάσεις αυτό το καρναβάλι και χωρίς να πάρεις 5 κιλά ! Σωστά;

ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ:

Hangovers απο το καρναβάλι

Οι πιο πολλοί από εμάς θα ξέρουν τα συμπτώματα της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών σε νυχτερινές εξόδους με αποτέλεσμα να βιώνουν ένα αίσθημα αρρώστιας το πρωί όταν ξυπνάνε.

Τα hangover γενικά ξεκινούν όταν τα επίπεδα αλκοόλ του αίματος στο σώμα πέσουν στο 0.

Μερικά κοινά συμπτώματα του hangover είναι ναυτία, πονοκέφαλο και σύγχυση.

Έχει νόημα να πιείς μια μέρα στον καρναβάλι και την επόμενη να είσαι χάλια;

Θεραπεία για ένα hangover απο το καρναβάλι

Καλό θα ήταν να πούμε πως μαγικές συνταγές για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του hangover δεν υπάρχουν. Η καλύτερη θεραπεία είναι πάντα η πρόληψη. Γενικά όμως τις πιο πολλές φορές τα συμπτώματα είναι σχετικά εύκολα να αντιμετωπισθούν. Για παράδειγμα τα πιο πολλά προκαλούνται από αφυδάτωση, καθώς το αλκοόλ λειτουργεί ως διουρητικό. Γενικά τα hangovers αντιμετωπίζονται χωρίς να προβούμε σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, αλλά παρακάτω θα αναθέσω μερικά tips για να αποφύγετε τα πολύ επίπονα.

  • Προσέξτε την γενική κατανάλωση αλκοόλ σας! Όσο λιγότερο πίνετε τοσό μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να την γλιτώσετε.
  • Μια άλλη καλή στρατηγική είναι να εναλλάσσετε τα αλκοολούχα ποτά σας με ποτά τα οποία δεν περιέχουν αλκοόλ. Αυτό θα μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε την συνολική κατάναλωση ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στο να μην αφυδατωθείτε.
  • Το φαγητό είτε πριν είτε κατά την διάρκεια λήψης αλκοόλ μπορεί να κάνει θαύματα καθώς ελαττώνει την ταχύτητα με την οποία το σώμα απορροφά το αλκοόλ.
  • Πιείτε πολύ νερό πριν βγείτε έξω. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αφυδατωθείτε , που όπως αναφέραμε ήδη είναι ο κεντρικός παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μερικά συμπτώματα του hangover.

 

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Συνοπτικά

Ακόμα και αν το ποτό στο καρναβάλι, αποτελεί για πολλούς από εμάς μορφή διασκέδασης, μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Μέτρον άριστον, αυτό είναι το σκεπτικό το οποίο πρέπει να αναπτύξετε, και ο λόγος που έγραψα αυτό το άρθρο.

 

Γιώργος Καλονόμος
Ειδικός σε θέματα Bodybuilding και Fitness
Προβολή του προφίλ του Γιώργος Καλονόμος
Ονομάζομαι Καλονόμος Γιώργος, γεννήθηκα πριν από 25 χρόνια στην Αθήνα. Ασχολούμαι με το γυμναστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια και συγκεκριμένα με το άθλημα της σωματοδόμησης τα τελευταία δύο. Η αγάπη μου για το συγκεκριμένο πεδίο πηγάζει απο την βαθιά επιθυμία μου να βελτιωθώ σωματικά και ψυχικά και στην συνέχεια να βοηθήσω όπως μπορώ άλλα άτομα με παρόμοιους στόχους. Η φιλοσοφία που χρησιμοποιώ στον τομέα διατροφής, εκγύμνασης αλλά και λήψης συμπληρωμάτων είναι αυστηρά επιστημονική, πράγμα που προέρχεται από τις ατελείωτες ώρες που έχω αφιερώσει προκειμένου να μελετήσω τα πιο έγκυρα και σύγχρονα επιστημόνικα βιβλία αλλά και ποικίλες έρευνες, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι, δυστυχώς, η "βιομηχανία" του fitness πάσχει απο βαριά παραπληροφόρηση και πολλά ψέματα. Στόχος μου λοιπόν είναι να βοηθήσω και να μεταδώσω μέσα από τα άρθρα μου την γνώση μου σε αυτά τα θέματα ενώ παράλληλα να διαψεύσω τους υπάρχοντες μύθους.
myprotein