Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Μπορούν ορισμένα τρόφιμα να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το στρες;

Μπορούν ορισμένα τρόφιμα να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το στρες;
Evangeline Howarth
Writer and expert3 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Γνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός, το τρέξιμο και τα κρύα ντους μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τη μείωση του στρες. Τι γίνεται όμως με τη σοκολάτα;

Λοιπόν, δεν είναι τόσο περίεργο όσο νομίζεις: το φαγητό που βάζουμε μέσα μας έχει βαθύτερα αποτελέσματα από ό,τι θα μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε. Τα αβοκάντο, ο σολομός και η σοκολάτα έχουν όλες τις ιδιότητες κατά του στρες που μπορούν να σε κάνουν να εξαφανίσεις το στρες όταν η ζωή σε δυσκολεύει.

Αβοκάντο, Βιταμίνες Β και Μαγνήσιο

αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένα superfood τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.

Τα αβοκάντο σου δίνουν βιταμίνες Β που ανακουφίζουν από το άγχος. Η βιταμίνη Β3 βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης (η οποία βοηθά με τα συναισθήματα ευεξίας και το μειωμένο άγχος) και τα αβοκάντο σου δίνουν το 18% της ημερήσιας πρόσληψης μαζί με πολλές άλλες βιταμίνες που εξισορροπούν τη διάθεση.

Έχει επίσης καλή ποσότητα μαγνησίου. Το μαγνήσιο αποδεικνύεται ότι είναι ένα αποτελεσματικό ιχνοστοιχείο, το οποίο μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες. Τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου, για παράδειγμα, έχουν χειρότερα συμπτώματα φυσιολογικού και αντιληπτού άγχους.1

Το μέσο αβοκάντο σου δίνει 58 mg μαγνησίου, οπότε το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ένα άλλο πλεονέκτημα του αβοκάντο είναι τα επίπεδα Ωμέγα 3, οπότε είναι πραγματικά ένα φανταστικό all-rounder.

Σολομός και Ωμέγα 3

σολομός

Το αβοκάντο δεν είναι το μόνο φαγητό που βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους. Ο σολομός έχει μια από τις υψηλότερες ποσότητες Ωμέγα 3 - το μόνο που το ξεπερνάει είναι το σκουμπρί.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο διαπίστωσε ότι το φυσιολογικό, χωρίς άγχος, υγιές άγχος των ανθρώπων μειώθηκε κατά τη λήψη υψηλής πρόσληψης Ωμέγα 3. Η ομάδα λήψης ωμέγα 3 είχε 20% λιγότερο άγχος σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.2

Αυτό είχε τη μορφή συμπληρώματος και 4-5 φορές υψηλότερο σε ωμέγα 3 από μια ημερήσια δόση σολομού, αυτό δείχνει ότι τα ωμέγα 3 έχουν επίδραση στο άγχος και το στρες σε φυσιολογικούς ανθρώπους. Λοιπόν, πάρε το σολομό και το ιχθυέλαιο σου μετά από μια κακή εβδομάδα στη δουλειά - αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Σοκολάτα και Αντιοξειδωτικά

σοκολάτα

Όλοι το κάνουμε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Το ρίχνουμε στο παγωτό σοκολάτας, στις σοκολάτες ή σε κέικ σοκολάτας και μετά αισθανόμαστε τρομερά ένοχοι. Πρέπει όμως;

Μία μελέτη αντλεί μια σχέση μεταξύ σοκολάτας και μειωμένου αντιληπτού στρες. Στη μελέτη, 60 μαθητές έτρωγαν διαφορετικά είδη σοκολάτας (λευκή, γάλακτος, υγείας (μαύρης)) για δύο εβδομάδες.

Διαπίστωσαν ότι η λήψη 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας καθημερινά για δύο εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα ορμονών του στρες στα άτομα με υψηλό στρες. Η κορτιζόλη, για παράδειγμα, μειώθηκε, αλλά οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι.3

Έτσι, η σοκολάτα μπορεί να μειώσει το αντιληπτό άγχος σε άνδρες και γυναίκες σε μόλις δύο εβδομάδες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σοκολάτα γάλακτος έχει αποτέλεσμα αλλά όχι λευκή σοκολάτα. Αυτή η μείωση του στρες μπορεί να οφείλεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά της σοκολάτας, τα οποία έχουν και άλλα χρήσιμα οφέλη για την υγεία.

Με λίγα λόγια

Ένα υγιές σώμα κάνει πραγματικά ένα υγιές μυαλό. Αν και είναι εύκολο να το ξεχάσουμε, ένα υγιές σώμα προέρχεται επίσης από μια υγιεινή διατροφή. Λοιπόν, θυμήσου να τρως και να ζεις καλά.

Μπορείς επίσης να νιώσεις πολύ πιο χαλαρός την επόμενη φορά που θα φας μόνος σου μια σοκολάτα.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

1. Cuciureanu MD, Vink R. Magnesium and stress. In: Vink R, Nechifor M, editors (2011). Magnesium in the Central Nervous System. Adelaide (AU): University of Adelaide Press.

2. Kiecolt-Glaser, J, (2011) Brain, Behavior and Immunity.

3. Al Sunni, A., & Latif, R. (2014). Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. International journal of health sciences, 8(4), 393–401.

Evangeline Howarth
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Evangeline Howarth

Η Evangeline έχει λάβει μέρος σε πολλά ανταγωνιστικά αθλήματα από μικρή ηλικία. Ως πιστοποιημένη καθηγήτρια RYA σκαφών κατανοεί την σημασία της σωστής διατροφής για την τροφοδοσία έντονων αθλημάτων καθώς και αθλημάτων αντοχής. Έχει επίσης εμπειρία στην ομάδα GBR Squads καθώς και έχει πραγματοποιήσει τον ρόλο προπονήτριας στην πρώτημα ομάδα του πανεπιστημίου της.

Στον ελεύθερό της χρόνος, η Evangeline λατρεύεο το τρέξιμο και ιδαιαίτερα τους Μαραθωνίους. Τα σαββατοκύριακα, θα την βρείτε να κάνει θαλάσσια σπορ ή πεζοπορία σε λόφους. Τα αγαπημένα της απογεύματα κάνει HIIT session ή squats και μετά απολαμβάνει πικάντικα γεύματα και αρκετά λαχανικά – μιαμ!

Δείτε περισσότερα για την εμπειρία της Evie εδώ.

myprotein