Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Διατροφή

Υγεία και ευεξία | Δες πως να φτάσεις στον στόχο σου

Υγεία και ευεξία | Δες πως να φτάσεις στον στόχο σου
Παναγιώτης Περεντής
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος και Αθλητής Taekwondo5 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Παναγιώτης Περεντής

 Καθημερινά παραμελούμε την υγεία μας κάποιες φορές στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε την δουλειά, την προπόνηση, την κοινωνική ζωή και τις καθημερινές υποχρεώσεις μας.

Καλό όμως θα είναι να προστατεύουμε την υγεία μας, πριν αρρωστήσουμε. Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι που θα σας προτείνουμε.

Δεν ξέρετε από που να αρχίσετε; Θα καλύψουμε τα εξής θέματα:

Τα καλύτερα συμπληρώματα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα καλύτερα συμπληρώματα για ενέργεια

Τα καλύτερα συμπληρώματα για το δέρμα

Τα καλύτερα συμπληρώματα για τις αρθρώσεις

Υγιεινά συστατικά για την καθημερινή σας ρουτίνα

Η σημασία των φυτικών ινών

Γιατί οι Veganχρειάζονται B12;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τη λήψη βιταμινών;

Υπάρχειπιθανότηταυπερδοσολογίαςβιταμινών;

 

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Αν βαρεθήκατε να αρρωσταίνετε συνέχεια και να κολλάτε αρρώστιες κάθε λίγο και λιγάκι – δείτε μια κορυφαία λίστα για συμπληρώματα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού ώστε να προστατέψετε τον εαυτό σας.

Βιταμίνη C 

Η βιταμίνη C είναι μια κλασική λύση όταν αισθάνεστε τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης αρρώστιας και οι γιατροί συστήνουν την αύξηση της κατανάλωσης βιταμίνης C κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα.

Βιταμίνη D 

Συχνά αναφέρεται ως η βιταμίνη του ήλιου, ενώ έχει μια πραγματικά ισχυρή επίδραση σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι, οι πνεύμονες και τα νεφρά - βοηθώντας στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των αυτο - άνοσων ασθενειών. Η βιταμίνη D παίζει επίσης ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, ώστε να βοηθήσει στην υγεία των οστών.

Ψευδάργυρος 

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μέταλλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε τόσες πολλές σημαντικές σωματικές λειτουργίες και έχει συνδεθεί την βοήθεια του ανοσοποιητικού ώστε να καταπολεμήσει πιθανές λοιμώξεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος και να βελτιώσει την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος επίσης βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και διατηρεί τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Σύμπλεγμα Βιταμινών Β

Αυτό είναι ένα πραγματικά ισχυρό συμπλήρωμα καθώς συνδυάσαμε και τις οκτώ βιταμίνες Β σε ένα βολικό δισκίο. Είναι μια πραγματικά αποτελεσματική υποστήριξη για το σώμα σας, καθώς οι μεμονωμένες βιταμίνες Β έχουν διαφορετικές ιδιότητες, ωστόσο λειτουργούν καλύτερα μαζί.

Η βιταμίνη Β6, η Β12 και το φολικό οξύ συμβάλλουν ειδικά στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σίδηρος και Φολικό Οξύ 

Αυτό το σούπερ συμπλήρωμα περιέχει το 100% της συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου μαζί με το φολικό οξύ, το χαλκό και τη βιταμίνη C που βοηθούν στην απορρόφηση σιδήρου.

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στις σωματικές σας λειτουργίες και μια ανεπάρκεια αυτού του βασικού μεταλλικού μπορεί να βλάψει σοβαρά το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς επίσης και να οδηγήσει σε κόπωση, δύσπνοια και καρδιακούς παλμούς.

 

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για ενέργεια;

Ο ήχος του ξυπνητηριού συνήθως σας προκαλεί δυνατά συναισθήματα, σωστά; Θυμώνετε που πρέπει να σηκωθείτε από το κρεβάτι τη στιγμή που το έχετε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Τα μάτια σας είναι βαριά και ακολουθεί μια δύσκολη μέρα.

Η καλύτερη λύση είναι ένας ποιοτικός ύπνος. Ωστόσο, εμπόδια όπως το Netflix, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ σας στερούν ένα ποιοτικό 8ωρο ύπνου.

Κάποιες φορές πρέπει να στραφείτε σε άλλες λύσεις ώστε να γίνετε πλήρως λειτουργικοί και να βγάλετε εις πέρας την ημέρας σας. Δείτε εδώ κάποια ενεργειακά συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν – ειδικά αν θέλετε να μειώσετε τον καφέ.

Μάκα 

H Μάκα είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από τις Άνδεις του Περού - έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική και πρόσφατα έχει απονεμηθεί με την ιδιότητα «superfood».

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι μπορει να ενισχύσει την ενέργεια - με εκείνους που λαμβάνουν τακτικά Maca να αισθάνονται ξύπνιοι, ενεργοποιημένοι και δραστήριοι. Οι κάψουλες μας είναι επομένως μια τέλεια φυσική επιλογή για την καταπολέμηση της κούρασης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού 

Μια ακόμα υπερτροφή, το πράσινο τσάι. Έχει γίνει δημοφιλές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά και κατεχίνες, σε συνδυασμό με μια φυσική πηγή καφεΐνης. Τα δισκία μας περιέχουν μια υπερ-συμπυκνωμένη μορφή πράσινου τσαγιού, με το καθένα να είναι ισοδύναμο με λίγο περισσότερο από οκτώ φλιτζάνια τσάι. Τώρα, αν αυτό δεν σας δώσει ενέργεια, δεν είμαστε σίγουροι τι μπορεί να σας δώσει.

Thermopure

Μια από τις πιο ισχυρές μας φόρμουλες. Ιδανική για ενέργεια. Είναι γεμάτη με ένα συνδυασμό συστατικών που αυξάνουν την απόδοση, όπως καφεΐνη, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, βιταμίνη Β6 και Β12 και χρώμιο.

5-HTP

5-HTP, ή 5-hydroxytrytophan, είναι κατασκευασμένο από το αμινοξύ L-τρυπτοφάνη και είναι ένας πρόδρομος για την παραγωγή της σεροτονίνης - το "χημικό της χαράς". Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει ρόλο στα επίπεδα της διάθεσης, αλλά και στη ρύθμιση του ύπνου, γι 'αυτό το συμπλήρωμα αυτό περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο.

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι το 5-HTP τους βοηθά να αποκτήσουν έναν καλύτερο ύπνο  - οπότε αντί να είναι ένα «ενεργειακό» συμπλήρωμα, είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος, π.χ. την έλλειψη ύπνου σας.

Σίδηρος 

Αν νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα και ακόμα και ένας σύντομος ύπνος (nap) δεν σας ανανεώνει, μπορείτε να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς σας. Αυτά τα ισχυρά δισκία σιδήρου είναι ένας γρήγορος τρόπος για να διορθωθεί αυτή η ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για υγιές δέρμα; 

Το άγχος, η κακή διατροφή και η ρύπανση μπορούν όλοι να είναι παράγοντες κακής υγείας του δέρματος και όλοι αυτοί μπορούν να εμφανιστούν με έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής.

Στο προσκήνιο, μια σωστή ρουτίνα φροντίδας του δέρματος μπορεί να φαίνεται σαν μια πολυτέλεια που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά όταν είστε ήδη πιεσμένοι χρονικά - αλλά δεν πρέπει να παραβλέπετε ότι το δέρμα σας είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και έχει μια ποικιλία από πραγματικά σημαντικές λειτουργίες, από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας έως την αποβολή των αποβλήτων.

Γιατί να περιμένετε έως ότου υπάρξει πρόβλημα; Δεν είναι καλύτερο να το προλάβετε; Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ομορφιά πηγάζει από το εσωτερικό, γι 'αυτό είναι τα κορυφαία συμπληρώματα μας είναι τα εξής:

Καθημερινές Πολυβιταμίνες

Τα δισκία αυτά περιέχουν επτά βασικές βιταμίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετικά βολική λύση ακόμη και για τους πιο απασχολημένους. Κάθε δισκίο περιέχει 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, που είναι αντιοξειδωτικό από την οικογένεια των ρητινοειδών και είναι το κλειδί για υγιές δέρμα.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλό για την πρόληψη των ξεσπασμάτων, καθώς παίζει ρόλο στην κανονική απόρριψη των νεκρών κυττάρων του δέρματος - σταματώντας τα ώστε να μην δημιουργούνται εσωτερικά στον πόρο και να τον φράζουν.

Περιέχουν επίσης βιταμίνη D που έχει συνδεθεί με τη βελτίωση των δερματικών παθήσεων και η βιταμίνη Ε που είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ψευδάργυρος

Αυτό το βασικό ανόργανο μέταλλο λειτουργεί καλά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Α καθώς βοηθά στη μεταφορά του από το συκώτι. Είναι ένα ακόμα πραγματικά αποτελεσματικό συμπλήρωμα εάν είστε επιρρεπείς σε σημάδια, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με δερματικές παθήσεις (Πχ. σπυράκια) έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο σώμα τους.

Λάδι καρύδας

Η λύση της φύσης σε πολλά προβλήματα. Το λάδι καρύδας είναι το καλύτερο ενυδατικό για την αναπλήρωση του ξηρού, λεπιοειδούς δέρματος. Εκτός του ότι είναι υπερ-απορροφητικό, είναι επίσης αντιμυκητιασικό και αντιβακτηριδιακό, ιδανικό για την καταπολέμηση των ξεσπασμάτων ή των κατεστραμμένων περιοχών.

Βιταμίνη C 

Η βιταμίνη C έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα, ειδικά όταν πρόκειται για το δέρμα. Είναι ένα αντιοξειδωτικό και προστατεύει το δέρμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και συντελεί στη δημιουργία κολλαγόνου - μιας πρωτεΐνης που είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή και την ελαστικότητα του δέρματος.

Ωμέγα-3

Αυτές οι κάψουλες πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για πολλούς λόγους. Περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα DHA (εικοσιεξανοϊκό οξύ) και EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) τα οποία, όπως και η βιταμίνη C, μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή κολλαγόνου - ενισχύοντας τα κύτταρα του δέρματος και μειώνοντας έτσι την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα για την φροντίδα των αρθρώσεων;

Ο πόνος των αρθρώσεων μπορεί να είναι πρόβλημα σε αρκετό κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ειδικά αν ακολουθείτε ένα απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης. Πράγματι, ορισμένες φορές, το να νιώθετε πιάσιμο μετά από μια προπόνηση είναι «ικανοποιητικό» συναίσθημα και ίσως ένα δείγμα καλής δουλείας. Ωστόσο, απαιτείται φροντίδα στις αρθρώσεις σας.

Δείτε τα καλύτερα συμπληρώματα για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων:

Γλυκοζαμίνη HCL & Χονδροϊτίνη

Αυτά τα δισκία είναι ένα ισχυρό μείγμα γλυκοζαμίνης HCL, θειικής χονδροϊτίνης, MSM και celadrin - όλες αυτές οι ενώσεις έχουν συνδεθεί με την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων και των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα σημαντικό συστατικό του χόνδρου, το οποίο είναι αυτό που λειτουργεί σαν μαξιλάρι για τις αρθρώσεις σας όταν κινούνται. Και η προστιθέμενη χονδροϊτίνη μπορεί να λειτουργήσει μαζί με αυτό το θρεπτικό συστατικό για να βοηθήσει ώστε να επιβραδύνει τον εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου.

Ωμέγα-3

Aυτές οι κάψουλες προέρχονται από το ιχθυέλαιο και περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (docosahexaenoic acid) τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις.

Εκχύλισμα Πράσινου Τσαγιού

Όχι μόνο ως ένας ενισχυτής ενέργειας, οι πολυφαινόλες και το EGCG σε αυτό το σούπερ συμπλήρωμα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου των αρθρώσεων, δουλεύοντας στον συνδετικό ιστό.

Υγιεινά συστατικά για την καθημερινή σας ρουτίνα

Πολλές φορές οι λέξεις «βιολογικό» ή «υπερτροφή» δεν σημαίνουν τίποτα, παρα μόνο μια υψηλή τιμή. Εμείς όμως επιλέξαμε στην μοναδική μας σειρά ποιοτικά φυσικά συστατικά τα οποία είναι οικονομικά και απαραίτητα στην καθημερινή σας διατροφή.

Δείτε κάποια από τα αγαπημένα μας must για το ράφι σας:

 

Βιολογικοί Σπόροι Τσια

Αυτοί οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι προέρχονται από το φυτό salvia hispanica, το οποίο είναι ιθαγενές στη Νότια Αμερική. Μην ξεγελιέστε από το μέγεθός τους - είναι γεμάτοι με ένα πλήρες φορτίο θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μαγνησίου, ασβεστίου και πρωτεϊνών.

Οι σπόροι Chia λειτουργούν επίσης ως παράγοντας πάχυνσης, έτσι μπορούν να προστεθούν σε σούπες κλπ, και μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν τα αυγά στο ψήσιμο.

Βιολογική Σκόνη Κακάο

Καλώντας όλους τους λάτρεις της σοκολάτας!

Οι κόκκοι κακάο είναι αυτά που παράγουν το κακάο, το βούτυρο κακάο και τη σοκολάτα, οπότε αυτή η σκόνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε αυτή την πλούσια γεύση σοκολάτας στη διατροφή σας, με μόλις λίγη ζάχαρη ή λίπος.

Η σκόνη κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βασικά μέταλλα και έχει 29g πρωτεΐνης ανά 100g, πράγμα που την καθιστά μια πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση για την κανονική σκόνη σοκολάτας και έναν εξαιρετικό τρόπο για να γευτείτε τα σέικερ, το ψήσιμο, τα επιδόρπια και τον καφέ.

Βιολογική σκόνη σπιρουλίνας

Αυτή η φωτεινή πράσινη σκόνη προέρχεται από φυσικά φύκια και είναι ένα εκπληκτικά θρεπτικό συμπλήρωμα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μια πηγή φορτίων βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών - συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ασβεστίου, της βιταμίνης D, της βιταμίνης Ε και του ψευδαργύρου.

Η σπιρουλίνα είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή σε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αφού εχει 64g ανά 100g σερβιρίσματος, καθιστώντας αυτή τη σκόνη αποτελεσματική φυτική βάση για την προπόνησή σας.

Μέλι Manuka

Το μέλι Manuka παράγεται στη Νέα Ζηλανδία από τις μέλισσες που επικονιάζουν τον εγγενή θάμνο Manuka. Είναι φημισμένο για το βαθύ χρυσό χρώμα και την πλούσια γεύση του - αλλά το πράγμα που προκαλεί θαυμασμό για αυτή τη γλυκιά λιχουδιά είναι οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Ναι, αντιβακτηριακό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις μεθυλογλυοξάλης, η οποία είναι μια φυσική δραστική ένωση που έχει αποδειχθεί ότι θανατώνει μεγάλο αριθμό βακτηρίων και ιών.

Γιατί είναι σημαντικές οι φυτικές ίνες στη διατροφή σας;       

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ινών είναι περίπου 30g, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν πλησιάζουν αυτό το ποσό λόγω της διατροφής τους. Οι ίνες βρίσκονται μόνο σε φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Έχει μια ολόκληρη σειρά οφέλη για το σώμα - και αυτά ξεπερνούν τη φήμη τους για τη βελτίωση της πεπτικής υγείας και την ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου σας (αν και αυτή η φήμη είναι άξια).

Οι ίνες έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν δύο τύποι ινών - διαλυτών και αδιάλυτων - και οι δύο είναι σημαντικοί.

Τα τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές ίνες περιλαμβάνουν: βρώμη, φρούτα, ρίζα λαχανικά, σίκαλη και λιναρόσπορους. Αυτός ο τύπος ινών διαλύεται στο νερό στο πεπτικό σας σύστημα - βοηθά τα πάντα να τρέχουν ομαλά και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

 

Οι αδιάλυτες ίνες δεν διαλύονται στο νερό, αλλά περνούν από το πεπτικό σας σύστημα χωρίς να διασπώνται, πράγμα που βοηθά τα άλλα τρόφιμα να κινούνται πιο εύκολα - διατηρώντας τα έντερα σας υγιή. Τρόφιμα που περιέχουν αυτό το είδος ινών περιλαμβάνουν: ψωμί ολικής άλεσης, πίτουρο, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Προσφέρουμε μια τεράστια γκάμα συμπληρωμάτων από ίνες, συμπεριλαμβανομένου του VitaFibre, της Ινουλίνης και της σκόνης λιναρόσπορου. Αυτά είναι ιδανικά για ένα βολικό, οικονομικό τρόπο για να εξασφαλίσετε ότι χτυπάτε τις καθημερινές απαιτήσεις και απολαμβάνετε όλα τα οφέλη που προσφέρει η ίνα - απλά τα προσθέτετε στα σέικερ, στα σμούθι ή στο ψήσιμο.

 

Γιατί οι vegansχρειάζονται βιταμίνη Β12;

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β12 απαντάται υπάρχει φυσιολογικά στο κόκκινο κρέας, γάλα, τυρί, αυγά και γιαούρτι, είναι σαφώς έξω από το τραπέζι για εκείνους που κόβουν τα ζωικά προϊόντα. Ορισμένα δημητριακά για πρωινό και προϊόντα σόγιας ενισχύονται μερικές φορές με βιταμίνη Β12, αλλά αυτό αφήνει τους vegans με πολύ περιορισμένη πηγή αυτού του βασικού μικροθρεπτικού συστατικού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδιάσαμε το νέο μας συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 ειδικά έχοντας τους vegans στο μυαλό μας - είναι κατάλληλο για οποιονδήποτε, όμως, καθώς τα οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β12 είναι τεράστια και η ανεπάρκεια μπορεί να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα.

Η βιταμίνη Β12 παίζει ρόλο στο μεταβολισμό σας, στο νευρικό σύστημα και στον κανονικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επομένως μια πραγματικά σημαντική βιταμίνη για γενική καλή υγεία και είναι επίσης μια τέλεια υποστήριξη για την πρόοδο της προπόνησής σας καθώς εμπλέκεται στην διατήρηση της ενεργειακής στάθμης και στη μυϊκή δύναμη.

Η ανεπαρκής λήψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε υποτονικούς και πιο αδύναμους, παρά το φαγητό και τον καλό ύπνο. Μπορεί να προκαλέσει αισθήσεις ζάλης και πολύ χαμηλή πρόσληψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Ποια είναι η καλύτερα ώρα για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών; 

Δεν υπάρχει πραγματικά συγκεκριμένος χρόνος που η λήψη βιταμινών θεωρείται περισσότερο αποτελεσματική - πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τις παίρνουν στις αρχές της ημέρας, καθώς πολλές έχουν το πλεονέκτημα της μείωσης της κούρασης και της κόπωσης, αλλά είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι μερικές βιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα ναυτίας ή καούρα, αν ληφθούν με άδειο στομάχι, γι 'αυτό συνιστάται γενικά να τα παίρνετε με ένα γεύμα, αν μπορείτε.

Είναι πιθανή η υπερδοσολογία στις βιταμίνες;

Μπορεί να ακούγεται πολύ δραματικό, αλλά ναι, μπορεί να υπάρξει υπερδοσολογία σε ορισμένες βιταμίνες. Υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες βιταμινών - υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν βιταμίνες Β και βιταμίνη C, δεν αποθηκεύονται εύκολα στο σώμα και αν παίρνετε μεγάλες ποσότητες από αυτές, η περίσσεια απλά θα περάσει στα ούρα σας.

Ωστόσο, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, D, E και K, μπορούν να αποθηκευτούν από το σώμα σας σε λιποκύτταρα, μέχρι να τις χρειαστείτε. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αυτών των βιταμινών θα οδηγήσει στη συγκέντρωση στο σώμα σας πέρα από ένα ασφαλές επίπεδο, το οποίο μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις.

Είναι σχετικά ασυνήθιστο για τους περισσότερους ενήλικες να φτάσουν ακόμη και τις καθημερινές ανάγκες τους σε βιταμίνες μόνο με τη δίαιτα, πόσο μάλλον να τις υπερβαίνουν, αλλά θα πρέπει να προσέξετε ώστε να τηρείτε τη συνιστώμενη δόση σε οποιαδήποτε συμπληρώματα. Μικρές ποσότητες αυτών των βιταμινών είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας - απλά μην το παρακάνετε.

Τα άρθρα μας διατίθενται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Παναγιώτης Περεντής
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος και Αθλητής Taekwondo
Προβολή του προφίλ του Παναγιώτης Περεντής
O Περεντής Παναγιώτης είναι διαιτολόγος, απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική του διατριβή αφορούσε το μεταβολισμό του σιδήρου σε υπερμαραθωνοδρόμους αθλητές. Από τον Οκτώβρη του 2017 συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΦΑΑ ‘’Βιολογία της Άσκησης’’ με κατεύθυνση Εργοφυσιολογία. Αρθρογραφεί στο προσωπικό του blog, το Powerdieting https://powerdieting.wordpress.com/ για θέματα σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση και την αυτοβελτίωση. Επίσης συνεργάζεται με το site logodiatrofis.gr https://logodiatrofis.gr/sinergetes-omadas-logodiatrofis/panagiwtis-perentis . Μένει συνεχώς ενημερωμένος γύρω από οποιοδήποτε θέμα αφορά τη διατροφή και την άσκηση διαβάζοντας δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και παρακολουθώντας συνέδρια. Εργάζεται ως διαιτολόγος και απευθύνεται κυρίως σε αθλητές και ασκούμενους που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους και τις επιδόσεις στο άθλημα / προπόνηση τους παράλληλα με την υγεία τους και επίσης δημιουργεί εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστηρίου. Στο παρελθόν, έχει συνεργαστεί με γυμναστήρια της αλυσίδας Yava. Επιπλέον, βοηθά και προετοιμάζει αγωνιστικά αθλητές του Powerlifting. Τα τελευταία 5 έτη είναι αθλητής Powerlifting (μέλος της ΑΕΚ εδώ και 2 χρόνια) με πολλές διακρίσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο (1η θέση στην κατηγορία των 83 κιλών στα πανελλήνια πρωταθλήματα του 2016 και 2017 και 14η θέση στο Ευρωπαϊκό ρωτάθλημα της EPF το 2017). Γενικότερα του αρέσει η άσκηση και ο αθλητισμός και στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με taekwondo, μπάσκετ, ποδηλασία κ.ά. ενώ προπονείται στο γυμναστήριο εδώ και 10 χρόνια.
myprotein