Μετάβαση στο βασικό περιεχόμενο
Προπόνηση

Αύξησε τη διάρκεια της ζωής σου με μόλις 1000 βήματα την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αύξησε τη διάρκεια της ζωής σου με μόλις 1000 βήματα την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Monica Green
Writer and expert2 χρόνια πριν
Προβολή του προφίλ του Monica Green

Όλοι έχουμε ακούσει για τον ημερήσιο στόχο των 10.000 βημάτων. Και όλοι υπερηφανευόμαστε όταν καταφέρουμε να φτάσουμε αυτό τον στόχο. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από την American Heart Association αποκάλυψε ότι η αύξηση των βημάτων σου ακόμη και με μόλις 1000 βήματα την ημέρα έχει θετικό αντίκτυπο στη διάρκεια της ζωής σου.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα αποκάλυψε ότι δεν χρειάζεται καν να βγεις για μια μεγάλη βόλτα για να πάρεις τα οφέλη από τα βήματα. Οι μικρότερες κινήσεις φαίνεται να έχουν εξίσου μεγάλο αντίκτυπο. Έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι βρήκαν οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη και πώς το βρήκαν.

Η μελέτη

Μεταξύ 2011 και 2015, 16.732 γυναίκες ηλικίας άνω των 60 μετρούσαν τις καθημερινές τους κινήσεις με ένα μετρητή μέτρησης βημάτων. 1 Οι δραστηριότητες των γυναικών χωρίστηκαν στη συνέχεια σε δύο ομάδες - εκείνες που συνήθως κάνουν 10 λεπτά ή περισσότερο περπάτημα σε μια μακρά περίοδο και σε εκείνες που συνήθως κάνουν μικρότερες περιόδους περπατήματος, όπως να ανέβουν τις σκάλες ή να βάλουν σκούπα στο σπίτι.1 Στη συνέχεια, κατέγραψαν τυχόν θανάτους από την ομάδα τα επόμενα 6 χρόνια.

Τα αποτελέσματα

Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα στη μελέτη ήταν ότι εκείνοι που έκαναν περισσότερα βήματα σε μικρότερες περιόδους, ζούσαν περισσότερο "ανεξάρτητα από πόσα βήματα είχαν σε μακρύτερες, αδιάλειπτες περιόδους" 1. Και σε αυτήν την ομάδα που έκανε μικρότερες βόλτες πεζοπορίας, τα οφέλη φάνηκαν να «είναι τα ίδια» 1 μετά από 4.500 βήματα την ημέρα.

Επιπλέον, μια αύξηση από μηδέν σε 1.000 καθημερινά βήματα την ημέρα σημείωσε μείωση κατά 28% στο θάνατο.1 Επιπλέον, όσες γυναίκες είχαν συνολικά περισσότερα από 2.000 βήματα την ημέρα είδαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση του θανάτου, κατά 32% .1 Άλλο ένα εύρημα ήταν ότι γυναίκες που έκαναν 4.500 βήματα την ημέρα είδαν «σημαντικά» 1 μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνες που ήταν λιγότερο δραστήριες.

Έτσι, το 10.000 δεν είναι απαραίτητα ο μαγικός αριθμός για τα βήματα. Ακόμα και η αύξηση των βημάτων κατά μερικές χιλιάδες έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο λευκές γυναίκες άνω των 60 ετών, επομένως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία.

Με λίγα λόγια

Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου εάν δεν κάνεις αυτά τα 10.000 βήματα. Μερικές χιλιάδες είναι σίγουρα καλύτερα από το τίποτα, και αυτή η μελέτη δείχνει τα οφέλη από το να κάνεις ακόμα και 2000 βήματα. Πήγαινε, λοιπόν, μία βόλτα όπου μπορείς και μετακινήσου όπου είναι δυνατόν, ακόμα κι αν κάνεις απλώς ένα σκούπισμα.

  1. American Heart Association. (2021, May 20). Taking more steps daily may lead to a longer life. ScienceDaily. Retrieved June 4, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210520145353.htm
Monica Green
Writer and expert
Προβολή του προφίλ του Monica Green
myprotein